zapri

NE SPREGLEJ! Izkoristi akcijske cene Pura Vida zapestnic :)

Košarica
slovenian

Tinca Malinca
ti vedno z veseljem pomaga in svetuje!

info@malinca.si

051 244 557
5.99 EUR

Malinca Psilium/indijski trpotec iz ekološke pridelave 100g

Trpotec velja za živilo, ki izvira iz Indije in Irana. Obrodi drobna semena. Semena oz. lupine semen, ki so topne v vodi, vsebujejo sluz in ob stiku s tekočino nabreknejo. Indijski trpotec  je zelo uporaben kulinariki.

Na voljo: Izdelek je na zalogi

5,99 €

Nagradne točke Z nakupom pridobiš 6 točk zvestobe. 6 točk = 0,30 €.


Psilium/indijski trpotec iz ekološke pridelave 100g

  • Psilium v prahu iz ekološke pridelave 100g
  • Psilium/indijski trpotec iz ekološke pridelave
  • Psilium puding
  • Slike strank
  • Slike strank
  • Slike strank
  • Slike strank
  • Slike strank

Psilium ali indijski trpotec (latinsko Plantago ovate) velja za živilo, ki izvira iz Indije in Irana, kjer ga danes tudi največ gojijo. Obrodi drobna semena. Semena oz. lupine semen, ki so topne v vodi, vsebujejo sluz in ob stiku s tekočino nabreknejo. Indijski trpotec  je zaradi želatine, ki nastane iz topnih vlaknin semen zelo uporaben v kulinariki. Še eno ime indijskega trpotca oz. psiliuma je bolhačica. Gre za enoletno rastlino, ki je bila sprva samonikla, danes pa jo načrtno gojijo. Raste v hladnih in suhih podnebjih. 

Ime psilium izvira iz latinščine in pomeni bolha, zato je drugo ime tudi bolhačica. Majhna rdečerjava bleščeča semena, ki so sprva ujeta v majhne kapsule namreč spominjajo na bolhe. Rastlina zraste od 30 do 46 cm v višino. Ko cveti, ima veliko majhnih belih cvetov, ki zacvetijo približno 60 dni po tem, ko je bila rastlina posajena. Semena so ujeta v majhne kapsule, ki pa, ko so zrela, počijo. Še posebej pomembne so vodotopne lupine semen, ker se iz njih tvori sluzasta želatini podobna snov.

Uporaba psiliuma iz ekološke pridelave

1-2 čajni žlički na dan. Najboljše ga je zmešati z vodo (1 žlička z 2 dcl vode) in popiti nekaj minut pred obrokom, da ima čas za delovanje. Grobo mleti prah lahko predhodno namočite v manjšo količino vode, da nabrekne (do 30 minut) in ga vmešate v jogurt, kosmiče, smoothie. 

Ob uživanju je potreben velik vnos tekočin. Če želite narediti shujševalno kuro z indijskim trpotcem, je za boljše rezultate priporočljivo istočasno piti mineralno vodo in probiotik, popiti pa ga morate vsaj pol ure pred obrokom. Psilium bo v želodcu nabreknil ter kasneje pri obroku dal občutek sitosti.

Indijski trpotec je zelo uporaben v kulinariki nasploh, saj s svojo želatinasto strukturo omogoča pripravo raznih želejev iz sadja ter jagodičja. Izvrstno se pokaže tudi pri pripravi raznih kremnih mas za pripravo presnih tortic, saj dobro zgosti preveč redke kreme. Tudi v sadnih kašah je nepogrešljiv element.

Sestavine: 100 % ekološko pridelan indijski trpotec oz psilium - fino mlet
Hranilna vrednost na 100 g: energija 189 kcal, maščobe 0.6 g, ogljikovi hidrati 0.1 g, beljakovine 1.5 g, vlaknine 88.5 g.

Neto količina: 100 g
Poreklo: Indija

EKO – pomeni, da ima izdelek certifikat Evrolist, ki zagotavlja, da je minimalno 95 % sestavin izdelka, ki so kmetijskega izvora pridelanih ekološko (pridobitev zahteva izpolnjevanje strogih evropskih predpisov).

Več o Psilium/indijski trpotec iz ekološke pridelave 100g najdeš spodaj

O blagovni znamki Malinca

NASTJINA ZGODBA - Začelo se je v 3. razredu osnovne šole, ko so nas seznanili s prehrambeno piramido. Ja, tisto, ki nas uči, da moramo pojesti največ kruha in škroba ... več

Prikaži vse artikle blagovne znamke Malinca

Komentarji o Psilium/indijski trpotec iz ekološke pridelave 100g

Potrebuješ mojo pomoč? Pošlji mi svoje vprašanje
Pošlji mi svoje vprašanje in odgovor dobiš v najkrajšem možnem času na tvoj email.