zapri

Teden daril ❤ Preveri akcijske cene >>>

Košarica
slovenian

Tinca Malinca
ti vedno z veseljem pomaga in svetuje!

info@malinca.si

051 244 557
5.99 EUR

Malinca Psilium/indijski trpotec iz ekološke pridelave 100g

Trpotec velja za živilo, ki izvira iz Indije in Irana. Obrodi drobna semena. Semena oz. lupine semen, ki so topne v vodi, vsebujejo sluz in ob stiku s tekočino nabreknejo. Indijski trpotec  je zelo uporaben kulinariki.

Na voljo: Izdelek je na zalogi

5,99 €

Nagradne točke Z nakupom pridobiš 6 točk zvestobe. 6 točk = 0,30 €.


Psilium/indijski trpotec iz ekološke pridelave 100g

 • Psilium v prahu iz ekološke pridelave 100g
 • Psilium/indijski trpotec iz ekološke pridelave
 • Psilium puding
 • Slike strank
 • Slike strank
 • Slike strank
 • Slike strank
 • Slike strank
 • Slike strank
 • Slike strank
 • Slike strank
 • Slike strank
 • Slike strank

Psilium ali indijski trpotec (latinsko Plantago ovate) je živilo, ki izvira iz Indije, kjer se danes tudi največ goji. Obrodi drobna semena oz. lupine semen. Semena so ujeta v majhne kapsule, ki pa, ko so zrela, počijo. Vodotopne lupine semen v stiku s tekočino tvorijo sluzasto želatini podobna snov.

Psilium/indijski trpotec ima visok delež vlaknin (več kot 88%), kar ga uvršča med živila, ki blagodejno vplivajo na prebavo. Prehranske vlaknine sodijo med ogljikove hidrate, a ker jih telo ne more prebaviti, praktično nimajo kalorijske vrednosti. Vlaknine pridejo do debelega črevesa, ne da bi se kemijsko razgradile ali absorbirale v tankem črevesu, ob tem pa nam dajejo občutek sitosti. Prehranske vlaknine imajo ugodne fiziološke učinke na naš organizem, saj pospešujejo in uravnava prebavo, znižujejo raven holesterola in glukoze v krvi. Imajo ogromno pozitivnih lastnosti na naše telo, zato moramo biti zelo pozorni, da jih vsak dan zaužijemo dovolj.

Indijski trpotec je zaradi želatine, ki nastane iz topnih vlaknin semen zelo uporaben v kulinariki.

Več o psiliumu si lahko preberete v prispevku Indijski trpotec je zakladnica vlaknin.

Uporaba psiliuma iz ekološke pridelave

Eno do dve čajni žlički na dan. Najboljše ga je zmešati z vodo in popiti par minut pred obrokom. Lahko ga predhodno namočite v vodi, da nabrekne (do 30 minut) in ga vmešate v jogurt, kosmiče, smoothie. Uporablja pa se tudi kot dodatek pri pripravi presnih sladic, pudingov, kruha. 

Ob uživanju je potreben velik vnos tekočin. Če želite narediti shujševalno kuro z indijskim trpotcem, je za boljše rezultate priporočljivo istočasno piti mineralno vodo in probiotik, popiti pa ga morate vsaj pol ure pred obrokom. Psilium bo v želodcu nabreknil ter kasneje pri obroku dal občutek sitosti.

Indijski trpotec je zelo uporaben v kulinariki nasploh, saj s svojo želatinasto strukturo omogoča pripravo raznih želejev iz sadja ter jagodičja. Izvrstno se pokaže tudi pri pripravi raznih kremnih mas za pripravo presnih tortic, saj dobro zgosti preveč redke kreme. Tudi v sadnih kašah je nepogrešljiv element.

Sestavine: 100 % ekološko pridelan indijski trpotec oz psilium - luščine
Hranilna vrednost na 100 g: energija 189 kcal, maščobe 0.6 g, ogljikovi hidrati 0.1 g, beljakovine 1.5 g, vlaknine 88.5 g.

Neto količina: 100 g
Poreklo: Indija

EKO – pomeni, da ima izdelek certifikat Evrolist, ki zagotavlja, da je minimalno 95 % sestavin izdelka, ki so kmetijskega izvora pridelanih ekološko (pridobitev zahteva izpolnjevanje strogih evropskih predpisov).

Več o Psilium/indijski trpotec iz ekološke pridelave 100g najdeš spodaj

O blagovni znamki Malinca

NASTJINA ZGODBA - Začelo se je v 3. razredu osnovne šole, ko so nas seznanili s prehrambeno piramido. Ja, tisto, ki nas uči, da moramo pojesti največ kruha in škroba ... več

Prikaži vse artikle blagovne znamke Malinca

Komentarji o Psilium/indijski trpotec iz ekološke pridelave 100g

Potrebuješ mojo pomoč? Pošlji mi svoje vprašanje
Pošlji mi svoje vprašanje in odgovor dobiš v najkrajšem možnem času na tvoj email.