Zelenjavni zrezki z ajdovo kašo in ovsenimi kosmiči
Že poznaš ta recept? Oceni ga.

Zelenjavni zrezki z ajdovo kašo in ovsenimi kosmiči

Ajda je preprosto žito, ima pa izjemno hranilno vrednost. Bogata je z magnezijem in poskrbi za nižji krvni pritisk. Priprava ajdove kaše je enostavna, obrok z ajdo pa nas nasiti za dlje časa.



SESTAVINE:

Sestavine za 10 -12 zrezkov

* 300 g brokolija

* 60 g korenčka

* 80 g naribanega sira

* 20 g ajdove kaše

* 1 jajce

* 20 g sesekljanih lešnikov

* 20 g zmletih polnozrnatih ovsenih kosmičev (v mlinčku za kavo)

* 10 g mletih semen indijskega trpotca - psiliuma

* 1/2 žličke sladke paprike v prahu

* 3 stroki česna

* sol, poper, bazilika, noževa konica kumine

* sezam za posip




OPIS POSTOPKA: Ajdovo kašo skuhamo v osoljeni vodi. Kuhano kašo odcedimo. Brokoli operemo in razdelimo na posamezne cvetove. Korenček prav tako operemo, po potrebi ostrgamo in drobno naribamo. Pripravljeno zelenjavo damo v lonec in prilijemo malo vode. Dodamo malo soli in pokrito kuhamo 5 minut. Kuhano zelenjavo dobro odcedimo. Tekočino shranimo in jo uporabimo za pripravo juh, omak …



Kuhano zelenjavo pretlačimo in dodamo nariban sir, jajce, kuhano ajdovo kašo, sesekljane lešnike, mlete ovsene kosmiče ter trpotčeva semena. Začinimo s soljo, poprom, mleto papriko, kumino in baziliko. Česen olupimo in drobno sesekljamo. Dodamo ga k zelenjavi. Vse sestavine dobro premešamo, da dobimo enotno zmes. Po želji dodamo žlico ali dve skute, da se sestavine lepo povežejo.

Pečico segrejemo na 180ᵒC. Velik pekač od pečice obložimo s papirjem za pečenje. V manjšo posodo si nalijemo hladno vodo. Na plitev krožnik natresemo 4 žlice sezamovih semen. Z mokrimi rokami oblikujemo zrezke in jih povaljamo v sezamu. Polagamo jih na pripravljen pekač. Pečemo 15 – 20 minut, da se zrezki rjavo obarvajo. Zrezke lahko ponudimo namesto zelenjavne priloge lahko pa so sestavina brezmesnega obroka.



ČAS PRIPRAVE: 30 minut za pripravo; 20 minut za pečenje

RECEPT PRIPRAVILA: Irena Višček  


,Sestavine za 10 -12 zrezkov ,* 300 g brokolija ,* 60 g korenčka ,* 80 g naribanega sira ,* 20 g ajdove kaše ,* 1 jajce ,* 20 g sesekljanih lešnikov ,* 20 g zmletih polnozrnatih ovsenih kosmičev (v mlinčku za kavo) ,* 10 g mletih semen indijskega trpotca - psiliuma ,* 1/2 žličke sladke paprike v prahu ,* 3 stroki česna ,* sol, poper, bazilika, noževa konica kumine ,* sezam za posip , , Ajdovo kašo skuhamo v osoljeni vodi. Kuhano kašo odcedimo. Brokoli operemo in razdelimo na posamezne cvetove. Korenček prav tako operemo, po potrebi ostrgamo in drobno naribamo. Pripravljeno zelenjavo damo v lonec in prilijemo malo vode. Dodamo malo soli in pokrito kuhamo 5 minut. Kuhano zelenjavo dobro odcedimo. Tekočino shranimo in jo uporabimo za pripravo juh, omak … Kuhano zelenjavo pretlačimo in dodamo nariban sir, jajce, kuhano ajdovo kašo, sesekljane lešnike, mlete ovsene kosmiče ter trpotčeva semena. Začinimo s soljo, poprom, mleto papriko, kumino in baziliko. Česen olupimo in drobno sesekljamo. Dodamo ga k zelenjavi. Vse sestavine dobro premešamo, da dobimo enotno zmes. Po želji dodamo žlico ali dve skute, da se sestavine lepo povežejo. Pečico segrejemo na 180ᵒC. Velik pekač od pečice obložimo s papirjem za pečenje. V manjšo posodo si nalijemo hladno vodo. Na plitev krožnik natresemo 4 žlice sezamovih semen. Z mokrimi rokami oblikujemo zrezke in jih povaljamo v sezamu. Polagamo jih na pripravljen pekač. Pečemo 15 – 20 minut, da se zrezki rjavo obarvajo. Zrezke lahko ponudimo namesto zelenjavne priloge lahko pa so sestavina brezmesnega obroka.
Že poznaš ta recept? Oceni ga.
Poglej komentarje
Želiš oddati svoj recept?

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.