Zdrava pita s skuto in jagodičevjem

Oceni objavo z 1 do 5:
(5)
Št. ocen: 1

Vedno sem se težko lotila peke pite, saj sem zmotno mislila, da je težka priprava oz. da je potrebno veliko časa. Ampak ta pita je res zelo enostavna, pripravljena je zelo hitro, rezultat pa je božanski.

SESTAVINE:
*200g bele pšenične moke
*200 g pirine polnozrnate moke
*200 g masla (zmehčanega na sobni temperaturi)
*ščepec himalajske soli
*2 žlički pecilnega praška
*100 g kokosovega sladkorja
*malo vanilije (pasta/ekstrakt/v prahu)
*2 rumenjaka
*1 celo jajce
*limonina lupinica ½ bio limone
*kokosovo olje / maslo (za namazat pekač)

Skutni nadev:
*250 g skute
*180 g kisle smetane
*50 g eritritola
*30 g nastrganega kokosa ali kokosove moke

Sadni nadev:
*300 g jagodičevja (jagode, maline, ribez, robide, borovnice…) – lahko uporabimo sveže ali zamrznjeno
*2 žlici eritritola
*2 žlici indijskega trpotca oz. psilliuma

OPIS POSTOPKA:  V veliko posodo presejemo moko, dodamo sol in pecilni prašek. Maslo narežemo na manjše koščke in ga primešamo k moki. Dodamo še vse preostale sestavine ter z rokami zgnetemo v čvrsto testo. Testo zavijemo v prozorno folijo in ga damo v hladilnik za vsaj 1 uro. Pripravimo pekač za pito, tako da ga izdatno namažemo s kokosovim oljem. Testo prerežemo na 2 kosa (eden naj bo malo večji). Večji kos testa razvaljamo v krog in ga položimo v namaščen pekač. Lepo oblikujemo rob pite (segati mora vsaj 2 -3 cm od dna pekača). Skutni nadev pripravimo tako, da vse sestavine dobro premešamo. Vlijemo ga na spodnjo plast testa. Sadni nadev v veliki posodi premešamo in vsujemo na skutni nadev. Preostalo testo razvaljamo in ga razrežemo na trakce debeline 1-2 cm. Trakce položimo na pito in jih prepletemo. Pito pečemo na 180 stopinjah približno 30 minut.

RECEPT PRIPRAVILA: Malinca Andreja

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek