9 skrivnosti, s katerimi boste uspešno ukrotili svojo slo po sladkorju

9 skrivnosti, s katerimi boste uspešno ukrotili svojo slo po sladkorju

1

Ste danes ob jutranji kavici pojedli svoj najljubši rogljiček, že čez dobri dve uri pa po torbici mrzlično iskali vrečko bonbončkov? Ste popoldne, ko vam je nekoliko zmanjkalo energije za delo, posegli po snickersu iz avtomata, potem pa kmalu začutili potrebo, da spijete še kokakolo?

S tem, ko pojeste/popijete ogromno enostavnih ogljikovih hidratov (kar sladkor je), lahko res hitro potešite lakoto in si zagotovite kratkoročno energijsko bombo. A že pregovor pravi: kakor pridobljeno, tako izgubljeno … In tako vas tudi ta sladkor kmalu pusti na cedilu in dobesedno sestradani iščete nov sladkorni “fiks”. Vse pa le ni tako črno. Svojo sladkorno odvisnost se lahko z malo truda, dobre volje in seveda z našimi nasveti naučite uspešno obvladati!

SKRIVNOST št. 1: Poskrbite za redne, manjše obroke Če med dvema obrokoma poteče preveč časa, si boste zagotovo zaželeli sladkih, mastnih priboljškov, s katerimi boste ukrotili lakoto. Jejte na vsake 3 do 5 ur, saj boste s tem ohranili stabilen nivo sladkorja v krvi. Priporočamo beljakovine, živila z veliko vlakninami ter polnozrnate izdelke. Naučite se tudi prebirati deklaracije na živilih ter se popolnoma odpovejte predelani hrani.

SKRIVNOST št. 2: Pojejte sadje Za trenutke skušnjav imejte sadje vedno pri roki, založite se tudi z oreščki in semeni. Tako boste zadostili tej želji, obenem pa bo telo dobilo še veliko vlaknin.

SKRIVNOST št. 3: Posezite po starem, dobrem žvečilnem gumiju Skušnjavo lahko premagate tudi z žvečenjem žvečilke, saj to dokazano zmanjšuje potrebo po sladkem.

SKRIVNOST št. 4: Izogibajte se umetnim sladilom Umetni nadomestki ne bodo zmanjšali vaše potrebe po sladkem. Ravno nasprotno, po njih bodo vaši možgani še bolj hrepeneli po pravem sladkorju.

SKRIVNOST št. 5: Povečajte si nivo serotonina Po sladkorju hrepenite, ker v hipu dvigne nivo hormona sreče v možganih. Seratonin pa lahko povečate tudi na bolj zdrav način: s pravilnim prehranjevanjem, s telesno aktivnostjo ter z zadostno količino spanja.

SKRIVNOST št. 6: Pijte veliko vode Vaše telo lahko misli, da si želi nekaj sladkega, v resnici pa samo vpije po tekočini! Ko vas “zagrabi”, popijte limonado, skodelico toplega zelenega čaja ali pa vodi dodajte nekaj jabolčnega kisa.

SKRIVNOST št. 7: Zamotite se s kakšnim opravilom Razmišljanje o sladkarijah lahko odpravite tudi s krajšim sprehodom ali pa se zamotite na kakšen drug način.

SKRIVNOST št. 8: Nagradite se za vsako zmago Naredite si seznam stvari (s tem ne mislimo na sladkarije!), ki si jih že dolgo želite ali vas najbolj razveselijo. Za vsak uspešen korak si privoščite nekaj iz tega seznama.

SKRIVNOST št. 9: Odstranite sladkarije iz kuhinje Odstranite vse sladkarije iz vašega dosega, da ne boste imeli skušnjav. V svojem boju proti sladkim “zlobnim silam” bodite dosledni in vztrajni, a nikakor preveč strogi do samega sebe. Sem in tja si le privoščite nekaj koščkov temne zdrave čokolade.;)

PRISPEVEK PRIPRAVILA: Monika M.


Komentarji (1)

dragica turk

všeč mi je vaša spletna stran upam da te izdelke lahko kupim tudi v dm trgovini lp dragica