Pod oznako naravno brez glutena najdemo živila, ki ne vsebujejo glutena in so primerna za tiste, ki se glutenu izogibajo. Razlogov za izogibanje glutenu je lahko več. Odločitvi za hrano brez glutena lahko botruje alergija na gluten, bolezen, kot je celiakija in nekatere druge bolezni, ki nakazujejo na preobčutljivost na gluten, ali pa osebna odločitev zardi boljšega počutja.
Brezglutenska dieta izključuje vsa živila, ki vsebujejo gluten, beljakovino, ki jo najdemo v pšenici in nekaterih drugih žitih. To pomeni, da uživamo le živila, ki ne vsebujejo glutena. Se, sodijo sadje, zelenjava, meso in jajca ter nekatera žita brez glutena. Take so npr. koruza, proso, ajda …
V Malinci je širok nabor izdelkov brez glutena. Sem sodijo tako živila, kot sta kokosova in mandljeva moka, prehranska dopolnila pa tudi energijske ploščice brez glutena ter kozmetični izdelki.
Pozor: Izdelki z oznako NARAVNO BREZ GLUTENA nimajo vsi Gluten free certifikata (brez glutena).
Izjava ''brez glutena'' se lahko navede le na živilih, ki ne vsebujejo več kot 20 mg/kg glutena.
Izjava ''zelo nizka vsebnost glutena'' se lahko navede na živilih, ki vsebujejo pšenico, rž, ječmen ali eno izmed njihovih križanih vrst, ki so bile posebej predelane za zmanjšane vsebnosti glutena in ne vsebujejo več kot 100 mg/kg glutena.
Izbor izdelkov, ki so naravno brez glutena si poglej spodaj …