Hrustljave žitne ploščice s semeni
Že poznaš ta recept? Oceni ga.

Hrustljave žitne ploščice s semeni

Zdrav prigrizek brez moke, ki lahko nadomesti kruh. Zaradi obilice semen vsebuje veliko koristnih maščob. Ker imajo zmanjšano vsebnost ogljikovih hidratov in vsebujejo beljakovine, so primerne za športnike in za tiste, ki želijo zmanjšati količino ogljikovih hidratov v prehrani.



SESTAVINE: za 1 pekač v velikosti pečice:

* 60 g ovsenih kosmičev

* 20 g bučnih semen

* 10 g lanenih semen

* 20 g sončničnih semen

* 10 g mletih semen indijskega trpotca -psiliuma

* 10 g maka

* 30 g sezama

* 1/2 žličke sode bikarbone

* 1/2 žličke soli

* 1 dl kisle smetane ali navadnega jogurta

* 100 g nepasirane skute




OPIS POSTOPKA: V sekljalniku sesekljamo ovsene kosmiče in jih stresemo v skledo. Bučna, lanena in sončnična semena zmeljemo v mlinčku za kavo ter jih dodamo h kosmičem. Primešamo še mak, sezam, trpotčeva semena, sol in sodo bikarbono. Suhe sestavine med seboj premešamo. Nato dodamo še smetano oziroma jogurt in skuto ter sestavine povežemo v testo. Pečico segrejemo na 170ᵒC. Na delovno površino si položimo list papirja za peko ter nanj položimo testo. Prekrijemo z drugim listom papirja za peko. Tako obloženo testo tanko razvaljamo (2-3 mm debelo). Zgornji list papirja odstranimo in testo skupaj s spodnjim listom preložimo na obrnjen pekač. Z nožem za testo ga narežemo na poljubne oblike (trakove, ploščice ….) ter prebodemo z vilicami. Pečemo toliko časa, da se testo obarva svetlo rjavo. Posamezne trakove med seboj ločimo in ohladimo. Hranimo v zaprti posodi, da ploščice ostanejo hrustljave.



ČAS PRIPRAVE: Čas priprave:15 minut

RECEPT PRIPRAVILA: Irena Višček  


za 1 pekač v velikosti pečice: ,* 60 g ovsenih kosmičev ,* 20 g bučnih semen ,* 10 g lanenih semen ,* 20 g sončničnih semen ,* 10 g mletih semen indijskega trpotca -psiliuma ,* 10 g maka ,* 30 g sezama ,* 1/2 žličke sode bikarbone ,* 1/2 žličke soli ,* 1 dl kisle smetane ali navadnega jogurta ,* 100 g nepasirane skute , , V sekljalniku sesekljamo ovsene kosmiče in jih stresemo v skledo. Bučna, lanena in sončnična semena zmeljemo v mlinčku za kavo ter jih dodamo h kosmičem. Primešamo še mak, sezam, trpotčeva semena, sol in sodo bikarbono. Suhe sestavine med seboj premešamo. Nato dodamo še smetano oziroma jogurt in skuto ter sestavine povežemo v testo. Pečico segrejemo na 170ᵒC. Na delovno površino si položimo list papirja za peko ter nanj položimo testo. Prekrijemo z drugim listom papirja za peko. Tako obloženo testo tanko razvaljamo (2-3 mm debelo). Zgornji list papirja odstranimo in testo skupaj s spodnjim listom preložimo na obrnjen pekač. Z nožem za testo ga narežemo na poljubne oblike (trakove, ploščice ….) ter prebodemo z vilicami. Pečemo toliko časa, da se testo obarva svetlo rjavo. Posamezne trakove med seboj ločimo in ohladimo. Hranimo v zaprti posodi, da ploščice ostanejo hrustljave.
Že poznaš ta recept? Oceni ga.
Poglej komentarje
Želiš oddati svoj recept?

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.