Kruh s kosmiči in semeni
Že poznaš ta recept? Oceni ga.

Kruh s kosmiči in semeni

Malo drugačen recept za kruh, ki vsebuje pšenico, oves, piro, ajdo, rž in mešanico semen. Priprava je morda res zamudnejša, vendar nas nagradi zdrav in okusen kruh, ki ohrani sočnost dalj časa.



SESTAVINE:

za ozek pekač:

* 250g pšenične bele moke

* 100g ržene moke

* 50g pirine polnozrnate moke

* 100g ovsenih kosmičev

* 25g ajdove kaše

* 25g sončničnih semen

* 5g lanenih semen

* 5g mletih semen indijskega trpotca - psiliuma

* 25g bučnih semen

* 1/2 kocke svežega kvasa

* sol (pol žličke za kuhanje kosmičev; žlička za pripravo testa)

* noževa konica kumine

* 1dl navadnega jogurta (lahko nadomestimo z vodo ali rastlinskim mlekom)

* 4 – 5dl vode (1,5 dl za kuhanje kosmičev, 3,5 dl za pripravo testa)

* žlica hladno stiskanega olivnega olja




OPIS POSTOPKA: Ovsene kosmiče, ajdovo kašo, lanena, trpotčeva semena, sončnična in bučna semena stresemo v 1,5 dl vode ter dodamo pol žličke soli. Počakamo, da voda zavre in kuhamo 3 minute. Med kuhanjem občasno premešamo. Pustimo, da se zmes malce ohladi.

Pripravimo si različne vrste moke. Posamezno vrsto stehtamo in jo presejemo v skupno skledo. Dodamo noževo konico mlete kumine, ki pripomore k prebavljivosti kruha. V manjši posodici razdrobimo pol kocke kvasa z žličko sladkorja ali medu. Dodamo malo tople vode in pustimo, da kvasec naraste.

V rahlo ohlajene kuhane kosmiče s semeni vmešamo deciliter navadnega jogurta. V moko si naredimo jamico in vanjo vlijemo narasli kvas. Ob robu jamice (ob posodi) nasujemo sol, da ne pride v stik s kvasom. Počasi in izmenično v jamico s kvasom dodajamo mešanico s kosmiči in toplo vodo. Med mešanjem dodamo tudi olivno olje. Mešamo s kuhalnico.

Dobimo precej mehko testo, ki ga pokrijemo s prtičem in pustimo, da vzhaja. Ožji pekač obložimo s papirjem za pečenje. Vzhajano testo s pomočjo kuhalnice premešamo. Če je zelo mehko, lahko vgnetemo še malo moke, vendar ne več kot 50 g. Testo z žlico nadevamo v pripravljen pekač, ga pokrijemo s prtičem in pustimo, da ponovno vzhaja. V tem času segrejemo pečico na 200ᵒC. Pekač z vzhajanim testom postavimo v segreto pečico. Po 10 minutah pečenja zmanjšamo temperaturo na 180ᵒC in pečemo še 30 minut. Pečen kruh zvrnemo iz pekača in ga ohladimo na rešetki ali leseni deski. Režemo ohlajenega.



ČAS PRIPRAVE: 30 minut; čas za vzhajanje in čas pečenja

RECEPT PRIPRAVILA: Irena Višček  


, Ovsene kosmiče, ajdovo kašo, lanena, trpotčeva semena, sončnična in bučna semena stresemo v 1,5 dl vode ter dodamo pol žličke soli. Počakamo, da voda zavre in kuhamo 3 minute. Med kuhanjem občasno premešamo. Pustimo, da se zmes malce ohladi. Pripravimo si različne vrste moke. Posamezno vrsto stehtamo in jo presejemo v skupno skledo. Dodamo noževo konico mlete kumine, ki pripomore k prebavljivosti kruha. V manjši posodici razdrobimo pol kocke kvasa z žličko sladkorja ali medu. Dodamo malo tople vode in pustimo, da kvasec naraste. V rahlo ohlajene kuhane kosmiče s semeni vmešamo deciliter navadnega jogurta. V moko si naredimo jamico in vanjo vlijemo narasli kvas. Ob robu jamice (ob posodi) nasujemo sol, da ne pride v stik s kvasom. Počasi in izmenično v jamico s kvasom dodajamo mešanico s kosmiči in toplo vodo. Med mešanjem dodamo tudi olivno olje. Mešamo s kuhalnico. Dobimo precej mehko testo, ki ga pokrijemo s prtičem in pustimo, da vzhaja. Ožji pekač obložimo s papirjem za pečenje. Vzhajano testo s pomočjo kuhalnice premešamo. Če je zelo mehko, lahko vgnetemo še malo moke, vendar ne več kot 50 g. Testo z žlico nadevamo v pripravljen pekač, ga pokrijemo s prtičem in pustimo, da ponovno vzhaja. V tem času segrejemo pečico na 200ᵒC. Pekač z vzhajanim testom postavimo v segreto pečico. Po 10 minutah pečenja zmanjšamo temperaturo na 180ᵒC in pečemo še 30 minut. Pečen kruh zvrnemo iz pekača in ga ohladimo na rešetki ali leseni deski. Režemo ohlajenega.
Že poznaš ta recept? Oceni ga.
Poglej komentarje
Želiš oddati svoj recept?

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.