Spoznajte pegasti badelj – čudežno rastlino za razstrupljanje telesa

Oceni objavo z 1 do 5:
(0)
Št. ocen: 0

Pegasti badelj najbolj stimulativno deluje na jetra, ki so v telesu zadolžena za razstrupljanje in imajo sposobnost avto-regeneracije. Pegasti badelj namreč vsebuje velike količine silimarina, ki je kombinirana sestavina odgovorna za zaščito pred toksini v jetrih in na splošno v človeškem telesu. Pegasti badelj lahko zaužijemo v obliki zmletih semen, tinkture ali tablet oziroma kapsul. Uživanje je priporočljivo skupaj z neko vrste maščobe (najboljša so naravna olja ali masla) ali mlečne kisline (kefir ali jogurt), saj ni najbolj topen v vodi.

Latinsko ime pegastega badlja je Silybum marianum in je nadvse trdoživa rastlina, ki ima vijolično-škrlaten cvet, ki ga obkrožajo bodikavi lističi. Poznan je tudi pod imeni: bodeča neža, ostrepec in Marijin osat. V višino lahko doseže celo do 2 metra visoko. Uporabljali so ga že v Starem Rimu in Stari Grčiji. Uspeva na sušnih in neobdelanih tleh Evrope in Azije in ga lahko najdemo tudi v Sloveniji.

Številne raziskave (več kot 300) tega izjemnega rastlinskega primerka kažejo na visoko učinkovitost njegovih učinkovin - ljudsko zdravilstvo ga uporablja z zdravilne namene že več tisočletij. V zdravilstvu se v namene lajšanja zdravstvenih tegob poleg semen uporabljajo tudi listi rastline. Semena dozorijo jeseni in se jih posuši, nato pa iz njih pripravi izvlečke, praške ali tinkture. Najpogosteje se pegasti badelj povezuje z lajšanjem težav povezanih z jetri. V preteklosti so z njim zdravili tudi zastrupitve z gobami, malarijo, migreno, zlatenico, cirozo jeter in lajšanje prebavnih motenj.

Kakšne so pozitivne lastnosti uživanja pegastega badlja?

 • Pegasti badelj pozitivno učinkuje na zdravje jeter.
 • Pomaga pri zaščiti pred toksini in škodljivimi snovmi v telesu (predvsem pri možganih, jetrih in ledvicah).
 • Močno vpliva na razstrupljevalni potencial jeter.
 • Blagodejno vpliva na prebavo, saj jo spodbuja in predvsem ščiti jetra.
 • Deluje proti nastanku žolčnih kamnov (spodbuja pretok žolča).
 • Vpliva na znižanje krvnega sladkorja in holesterola v krvi, zato pomaga pri preventivi pred srčno-žilnimi boleznimi.
 • Pozitivno vpliva tudi na obnavljanje tkiv ledvic.
 • Deluje kot antioksidant in preprečuje da bi se na celice vezali prosti radikali in povzročali infekcije.
 • Ima protivnetni učinek in pomaga pri prebolevanju različnih okužb kože (blagodejno vpliva tudi na luskavico).
 • Lajša težave tudi pri hemoroidih
 • Pomaga pri obdelavi hormona estrogena in blagodejno vpliva na težave z endometrijo, ki je najpogostejši razlog za neplodnost žensk.
 • Razstrupljevalni učinek je še posebej dobrodošel po obsevanjih in kemoterapijah pri zdravljenju rakavih obolenj.
 • Uživanje pegastega badlja skoraj nima negativnih učinkov, zato se ga priporoča za uživanje pri boleznih vseh vrst.

Kako se uživa pegasti badelj?

Pegasti badelj lahko preventivno uživate vsak dan. Da bi bolje učinkoval, se priporoča, da se ga zaužije skupaj z jogurtom, kislim mlekom ali kefirjem, saj mlečna kislina pomaga pri absorpciji pozitivnih učinkovin. Namesto mlečne kisline lahko uživanje pegastega badlja kombinirate tudi z maščobnimi kislinami – priporoča se uporabo naravnih olj ali masel kot so olivno in kokosovo olje.

Če uporabljate zmleta semena pegastega badlja, je najbolje zaužiti poparek: i čajno žličko prahu prelijete z 2 decilitri prevrete vode. Po 15 minutah poparek precedite in ga zaužijte še toplega (nikoli poparka dodatno ne pogrevajte, ampak ga pripravite vsakič svežega).

Poleg poparka, lahko zmleta semena dodate tudi v solate, kosmiče, mlečne jedi (skuto, jogurt,…). Zmleta semena lahko tudi vmešate v manjšo količino olja in jih zaužijete skupaj.

Uživanje pegastega badlja se ne priporoča nosečnicam in doječim materam, saj lahko vpliva na prekomerno odvajanje.

Če uživate tinkturo z ekstraktom pegastega badlja, se priporoča uporabo 3x dnevno po 1 ml.

Kako deluje silimarin – najbolj učinkovita sestavina pegastega badlja?

V semenih pegastega badlja je do 6 % silimarina - to je mešanica aktivnih spojin, ki najbolj učinkovito deluje na ohranjanje zdravja jeter in njihovo regeneracijo. Silimarin namreč krepi celične stene in tako onemogoča vstop toksinov v celice. Hkrati pa tudi spodbuja obnavljanje ali regeneracijo celic jeter. V listih pegastega badlja najdemo tudi flavonoide in b-sisterol, ki blagodejno vplivata na ožilje, saj razgrajujeta holesterolne odložke in vežeta nase maščobe. Silimarin tudi poveča nastanek jeternih encimov, ki so zadolženi za razkrajanje odpadnih snovi in strupov v jetrih. Pospešuje tudi nastanek nukleinskih kislin in proteinov, kar predvsem vpliva na hitrejšo regeneracijo poškodovanih tkiv v jetrih. Zaradi tega se uživanje pegastega badlja priporoča zaradi večje uspešnosti pri zdravljenju jetrnih bolezni.

Poleg pozitivnega vpliva silimarina na jetrne celice, so raziskave pokazale pozitivno učinkovanje tudi na celice tkiva ledvic, ki se lahko poškodujejo zaradi uživanja zdravil zaradi drugih bolezni. Zato ni čudno niti to, da se pegasti badelj uporablja tudi v primerih zastrupitev z gobami ali kemikalijami, saj je učinkovitost pegastega badlja pri regeneraciji celic res nekaj posebnega in se težko primerja s katero koli drugo zdravilno rastlino.

Danes se pegasti badelj uporablja tudi pri zdravljenju rakastih obolenj jeter in kot preventivno sredstvo proti nastanku tovrstnega raka. Ker je učinkovito razstrupljevalno sredstvo se ga uporablja tudi kot pomožno sredstvo pri ostalih oblikah raka in po kemoterapijah. Pospešuje namreč okrevanje in spodbuja izločanje strupov iz telesa, ki se kopičijo pri intenzivnih kemoterapijah.

Silimarin vpliva tudi na zniževanje holesterola v krvi in posledično na visok krvni tlak. Poleg tega pomaga pri preprečevanju in zdravljenju žolčnih kamnov, saj izboljšuje pretok žolčnih sokov, ki sodelujejo pri prebavljanju maščob v črevesu.

Pegasti badelj se priporoča v uživanje ženskam, ki imajo težave z endometrijo (najpogostejšo težavo za neplodnost žensk), saj silimarin pomaga jetrom obdelati hormon estrogen, ki zaradi velikih koncentracij povečuje bolečine in ostale bolezenske znake.

Pri težavah z luskavico je zopet dobra rešitev pegasti badelj, saj omili vnetje in zmanjša bujno rast kožnih celic.

V redkih primerih lahko uživanje pegastega badlja izzove alergijsko reakcijo – v tem primeru je potrebno takoj prenehati z uživanjem. Pri prevelikem doziranju lahko pride do bruhanja, na pričetku uživanja lahko nekaj dni občutite pospešeno odvajanje. Če že imate diagnozo žolčnih kamnov, se uporabe ne priporoča, da ne bi prišlo do zapore žolčevodov zaradi povečanega pretoka žolčnih sokov.

AVTOR: Malinca

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek