Oves človeku razbistri razum in duha

Oceni objavo z 1 do 5:
(4.5)
Št. ocen: 6

ovsDivji oves je prišel iz Vzhodne Evrope in iz Srednje Azije. Oves je prišel v Evropo iz Male Azije. Vemo, da so ga gojili že v bakreni dobi, saj so arheologi v ostankih koliščarskih naselbin poleg pšenice in rži našli tudi oves. Sveta Hildegarda je priporočala kopeli iz ovsene slame pri protinu in ohromitvah. Poudarila je, da »oves človeku razbistri razum in duha«. Danes oves ni le dietetični prehrambni izdelek in živalska hrana, zaradi svojega pomirjujočega učinka dobiva vedno večji pomen tudi v zdravilstvu.
Pri ovsu je uporabna vsa rastlina (stebla, listi in drugi zeleni deli rastline ovsa), ki se uporabljajo za obnovitev oslabljenega živčnega sistema. Oves ima veliko hranilno vrednost. Bogat je z minerali in vitamini. Od vseh zdravilnih rastlin vsebuje največ cinka in je dober vir železa. Oves je zaradi bogastva esencialnih aminokislin in mineralov odličen pri raznovrstnih dietah, njegove prehranske vlaknine pa zmagujejo v bitki s holesterolom v krvi. Ker ugodno vpliva na razvoj bakterijske flore v širokem črevesu, je oves odlično sredstvo za preprečevanje zaprtja.

Zeliščna raba
Oves pomaga obvladati stres in živčno izčrpanost, lajša nespečnost in tesnobo, pomaga pri glavobolih, lajša depresijo. Oves prav tako znižuje sladkor v krvi, razstruplja črevesje in obnavlja organizem. Cenjen je zlasti zaradi bogatega vira hranil in je tako odličen za zniževanje holesterola in krvnega tlaka, krepi moč in zdravje srca ter pospešuje duševno zmogljivost in telesno odpornost. Vsebuje vse vitamine iz B skupine in redko prisoten vitamin D.


Kje in kdaj nabiramo oves za uporabo v zeliščarstvu?
Oves cveti od julija do avgusta. Največ zdravilnih snovi pa vsebuje še zeleni oves v času cvetenja, ko vsebuje mlečni sok. Takrat oves nabiramo in sušimo za čaj.
Oves pa je odličen tudi za pripravo kopeli, saj nam pomaga pri pospeševanju prekrvavitve v telesu ter ugodno vpliva na kožo in blaži ekceme, pomaga tudi pri ledvičnih in jetrnih bolezni.

Ovseni čaj za pomiritev 
1-3 žličke zelenega ovsa prelijmo z 200 ml vrele vode in pustimo stati deset do petnajst minut. Takšen čaj pijemo 3 krat na dan. Poparek pripravimo z 1 ali 1 ½ žličke posušenih zelenih delov ovsa, popijemo ga 3 skodelice na dan. Otroci starejši od 4 let, lahko jemljejo polovični odmerek za odrasle.

Ovsena kaša za sladki senovsena kaša
Uporaba ovsa v obliki ovsenih kosmičev, je splošno znana pri dietah, za odpravljanje prehranjevalnih motenj, pri oslabelem želodcu, za krepitev po težkih boleznih, so odlična hrana za živčni sistem posebej ob stresih. So zdravilo za živčno izčrpanost in potrtost. Ovsena kaša vsebuje veliko kalcija in magnezija. V kombinaciji z mlekom, bananami in medom predstavlja popolno kombinacijo, ki vas bo popeljala v svet sanj.
Ovsene kosmiče najprej stresemo v mleko in jih na kratko skuhajmo v mleku. Banano olupimo, in jo z vilico dobro zmečkajmo. Hitro primešajmo bananin pire v mleko. Po želji sladkajmo z medom.

Ovsena limonada
1/2 l ovsa namočimo v 3 l vode. Pustimo namakati 9 ur, nato precedimo in pijemo čez cel dan. V ovseno vodo lahko primešamo sok limone.

Ovsena tinktura
100 g ovsenega semena zmeljemo in prelijemo s 5 dcl 70 % alkohola. Stoji naj 2 tedna z večkratnim pretresanjem v temnem in hladnem prostoru. Tinkturo uživamo 3x dnevno po 10 kapljic ali za boljše spanje 30 kapljic v mlačni vodi.

Ovsena kopel s sivko in vrtnico
Posušeni cvetovi sivke, posušeni cvetovi vrtnic, ovsena kaša, grenka sol. Če nas mika, dajmo domišljiji prosto pot in dodajmo še, npr. kamilice, eterična olja. Zmešamo vse sestavine v enakih količinah in zeliščno mešanico vsipajmo v grobo, rahlo pleteno bombažno vrečko (npr. iz muslina) in zeliščna mešanica za kad vroče vode je pripravljena. V kad potrosimo zeliščno mešanico in jo napolnimo z vročo vodo. Zeliščna mešanica nas bo hranila, vlažila kožo in sprostila duha. Sivkini cveti so sprostilci napetosti in glavobola, svilnata vrtnica je barvni in dišavni dodatek, oves gladi in blaži suho, srbečo in razdraženo kožo, grenka sol pa sprošča mišice.

PRISPEVEK PRIPRAVILA: Mateja Rihter

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek