Oves - za razbistritev razuma in duha

Oves - za razbistritev razuma in duha

5

Divji oves je prišel iz Vzhodne Evrope in iz Srednje Azije. Vemo, da so ga gojili že v bakreni dobi, saj so arheologi v ostankih koliščarskih naselbin poleg pšenice in rži našli tudi oves. Da je že od nekdaj cenjen, govori podatek, da je slovita sveta Hildegarda že v 12. stoletju priporočala kopeli iz ovsene slame pri protinu in ohromitvah. Poudarila je, da »oves človeku razbistri razum in duha«. Tudi danes oves ni le dietetični prehrambni izdelek, saj zaradi svojega pomirjujočega učinka dobiva vedno večji pomen tudi v zdravilstvu.

Zakaj je oves nepogrešljiv?

Oves je zaradi bogastva esencialnih aminokislin in mineralov odličen pri raznovrstnih dietah, njegove prehranske vlaknine pa zmagujejo v bitki s holesterolom v krvi. Ker ugodno vpliva na razvoj bakterijske flore v širokem črevesu, je oves odlično sredstvo za preprečevanje zaprtja.

Pri ovsu je uporabna vsa rastlina (stebla, listi in drugi zeleni deli rastline ovsa), ki se uporabljajo za obnovitev oslabljenega živčnega sistema. Oves ima veliko hranilno vrednost, saj je bogat je z minerali in vitamini. Od vseh zdravilnih rastlin namreč ravno oves vsebuje največ cinka in je dober vir železa.

Uporaba ovsa v obliki ovsenih kosmičev, je ravno tako splošno znana pri dietah, za odpravljanje prehranjevalnih motenj, pri oslabelem želodcu ali za krepitev po težkih boleznih. Je pa ta čudežna žitarica odlična hrana za živčni sistem posebej takrat, ko smo pod stresom, živčni, izrčrpani ali potrti.

Vsestranska uporaba ovsa kot zelišča

Oves cveti od julija do avgusta. Največ zdravilnih snovi pa vsebuje še zeleni oves v času cvetenja, ko vsebuje mlečni sok. Takrat oves nabiramo in sušimo za čaj. Lahko pa ga uporabimo tudi za pripravo kopeli, saj nam pomaga pri pospeševanju prekrvavitve v telesu ter ugodno vpliva na kožo in blaži ekceme, pomaga pa tudi pri ledvičnih in jetrnih bolezni.

Čaj iz ovsa pomaga obvladati stres in živčno izčrpanost, lajša nespečnost in tesnobo, pomaga pri glavobolih ter lajša depresijo. Prav tako pa znižuje sladkor v krvi, razstruplja črevesje in obnavlja organizem.

Cenjen je zlasti zaradi bogatega vira hranil in je tako odličen za zniževanje holesterola in krvnega tlaka, krepi moč in zdravje srca ter pospešuje duševno zmogljivost in telesno odpornost. Vsebuje vse vitamine iz B skupine in redko prisoten vitamin D.

Kako pripravimo ovseni čaj za pomiritev ...

1-3 žličke zelenega ovsa prelijmo z 200 ml vrele vode in pustimo stati deset do petnajst minut. Takšen čaj pijemo 3 krat na dan. Poparek pripravimo z 1 ali 1 ½ žličke posušenih zelenih delov ovsa, popijemo ga 3 skodelice na dan. Otroci starejši od 4 let lahko jemljejo polovični odmerek za odrasle.

Učinke ovsa pa lahko izkoristimo tudi na drugačne načine. Spodaj samo nekaj idej ...

#1 Ovsena kaša za sladki sen

Ovsena kaša vsebuje veliko kalcija in magnezija. V kombinaciji z mlekom, bananami in medom predstavlja popolno kombinacijo, ki te bo popeljala v svet sanj.

Priprava: Ovsene kosmiče najprej stresemo v mleko in jih na kratko skuhajmo v mleku. Banano olupimo, in jo z vilico dobro zmečkajmo. Hitro primešajmo bananin pire v mleko. Po želji sladkajmo z medom.

#2 Ovsena limonada

Priprava: 1/2 l ovsa namočimo v 3 l vode. Pustimo namakati 9 ur, nato precedimo in pijemo čez cel dan. V ovseno vodo lahko primešamo sok limone.

#3 Ovsena tinktura

Priprava: 100 g ovsenega semena zmeljemo in prelijemo s 5 dcl 70 % alkohola. Stoji naj 2 tedna z večkratnim pretresanjem v temnem in hladnem prostoru. Tinkturo uživamo 3x dnevno po 10 kapljic ali za boljše spanje 30 kapljic v mlačni vodi.


#4 Ovsena kopel s sivko in vrtnico


Zeliščna mešanica nas bo hranila, vlažila kožo in sprostila duha. Sivkini cveti so sprostilci napetosti in glavobola, svilnata vrtnica je barvni in dišavni dodatek, oves gladi in blaži suho, srbečo in razdraženo kožo, grenka sol pa sprošča mišice.Priprava: Za regenerativno kopel potrebujemo osušene cvetove sivke, posušene cvetovi vrtnic, ovseno kaša in grenko sol. Če te mika, lahko daš domišljiji prosto pot brez slabe vesti in dodaš še kamilice ali eterična olja. Nato zmešamo vse sestavine v enakih količinah, zeliščno mešanico vsipamo v grobo, rahlo pleteno bombažno vrečko (npr. iz muslina) in zeliščna mešanica za kad vroče vode je pripravljena. V kad potem potrosimo zeliščno mešanico in jo napolnimo z vročo vodo. 

Preizkusi tudi nekaj okusnih receptov z ovsom...

Iz ovsa lahko pripravimo en kup odličnih jedi, v katerih lahko uporabimo ovsene kosmiče, ovseno kašo ali pa kar ovseno moko.

Prebrskaj med spodnjimi recepti, ki te bodo zagotovo navdušili:


1. Čufti v paradižnikovi omaki so dokaz, da ovseni kosmiči niso samo za v kašo. Ne, iz njih lahko pripravimo raznolike jedi, odlično pa se podajo tudi čuftom.

2. Zdravi polnoznati piškoti, ki vsebujejo tudi ovseno moko, so domača zdrava izbira navidezno zdravih piškotov iz trgovin.

3. Snickers, ki ga izdelaš kar doma? Zakaj pa ne. Še posebej, če vsebuje tudi ovseno moko oz. kosmiče.

4. Jabolčna ovsena kaša je klasika, ki si jo je dobro privoščiti za zajtrk, saj poskrbi za hranila in energijo, ki jo potrbujemo čez dan.

5. Lahko pa preizkusiš enostavne ovsene piškote, ki so pripavljeni hitro pa še okusni so.

Si želiš odkriti še več slastnih ovsenih receptov? Klikni TUKAJ.

Komentarji (5)

Malinca

Hojla Anton, žal divjega ovsa nimamo v ponudbi.

anton žove

a imate mogoče tudi divji oves za čaj ?lp

Sonja Herle

To kar imate na sliki ni oves.

sonja mikuž

Spoštovani!
Veselim se vaših obvestil in receptov.

Lp, Sonja

Erika Rihter

prosim za obveščanje zdravilnih zelišč in o zdravju.