Eliksir nesmrtnosti izvira iz Azije
Ljudje smo že od nekdaj navdušeni nad iskanjem skrivnosti zdravega in celo večnega življenja. In nekje na poti zgodovine se je pojavil tudi danes priljubljen osvežilni napitek kombuča.
Domovina kombuče je Vzhodna Azija, kjer jo imajo še vedno za zelo priljubljen domač napitek. Na Kitajskem in Japonskem so celo verjeli, da res omogoča večno življenje, zaradi česar ji pravijo tudi čaj nesmrtnosti in pa eliksir življenja.
Če je vpliv kombuče res tako močan, bi sicer morali preveriti vsaj pri njenih zapriseženih ljubiteljih – ki jih, verjemite, res ni jih malo – dejstvo pa je, da je, pripravljena pravilno, lahko izredno osvežilna in navdihujoče očarljiva.
Kaj sploh je slavna kombuča?
Ime naj bi po nekaterih podatkih pijača dobila po korejskem zdravniku, ki se je pisal Kombu, drugi del besede kombuča oz. kombucha pa izhaja iz japonske besede za čaj – cha. Gre namreč za fermentiran čaj, ki ga je doktor Kombu približno 415 pred našim štetjem predpisal za japonskega cesarja.
Fermentacija po starodavni metodi
Napitek dobimo po tradicionalnem postopku fermentacije, ki jo omogoča posebna kultura iz dobrih mikroorganizmov in kvasovk. Ta kultura deluje v pravem čaju, ki ga je treba, da lahko do fermentacije pride, sladkati. To pa ne pomeni, da pijača na koncu vsebuje veliko sladkorja. Ravno nasprotno. Mikro kulture sladkor pojedo, tisto, kar ostane, pa so različne kisline, ki naj bi ugodno vplivale na telo.
Postopek bi lahko v grobem primerjali z izdelavo jabolčnega kisa, le da pri izdelavi kombuče potrebujemo te čisto specifične kulture, ki so povezane v nekakšno gobo. Nekaj podobnega se zgodi tudi pri pripravi kefirja, kjer prav tako potrebujemo posebne kulture, povezane v simbiotično gobo, ki omogoči fermentacijo.
Po svilni cesti najprej v Evropo, zdaj pa še v Malinco
Iz Azije je priljubljena pijača najprej po trgovskih poteh prišla do Rusije od tam pa se je razširila po celi Evropi. Še posebej se je začela uveljavljati po letu 1960, ko so Švicarji nekatere njene lastnosti začeli primerjati s tistimi, ki jih imajo jogurti.
Danes pa gre za izredno popularno osvežilno pijačo, ki je svojo pot končno našla tudi v Malinco.
In kakšna je? Taka z malinami, seveda!
Malincina kombuča z okusom maline je:
Malincina Kombucha iz ekološke pridelave je prejela priznanje za Najbolj inovativno živilo leta 2021 v kategoriji brezalkoholnih pijač, ki ga vodi Inštitut za nutricionistiko.
V primerjavi s podobnimi izdelki na tržišču, predstavlja inovativnost napitka poseben postopek segrevanja, ki ohranja organske kisline kombuče napitka, zaradi česar zagotavljanje hladne verige ni potrebno.
Harmonija zelenega čaja in malin …
Za pripravo Malincine kombuče smo uporabili kakovosten Sencha zeleni čaj, saj je pri tradicionalni pripravi fermentiranega napitka treba uporabiti enega od pravih čajev. Kulture namreč za svoje delovanje potrebujejo pravi čaj ter kofein, aminokislino L-teanin in druge snovi, ki jih vsebuje.
Ker smo želeli kakovost in pozitivne vplive zelenega čaja vključiti tudi v svoj napitek, smo se odločili ravno za vrhunsko japonsko Sencho. Sencha je namreč vzgojena tako, da prejme več sonca, na ta način pa naj bi vsebovala tudi več antioksidantov kot klasični zeleni čaji.
Ker Malincina kombuča brez malin ne bi bila to, kar je, smo po fermentaciji vanjo dodali še popolnoma naravno sadno čajno mešanico in čisto naravne arome maline. Malincina kombuča je na voljo v 330 ml pločevinki, ki dodatno omogoči, da bo pijača do tebe prišla sveža, čista in nepoškodovana.
Če te kdo vpraša, zakaj piješ kombučo
Seveda lahko odgovoriš, da zato, ker ti je na uho prišla informacija o pozitivnih lastnostih tega – kot so mu tudi nekoč rekli – čarobnega napitka.
Lahko pa kombučo z malinami preprosto ponudiš vsem radovednežem in tvoj razlog bo takoj jasen.
Neverjeten okus, ki ustvarja harmonijo med lahkotnostjo, osvežilnostjo, sladkostjo in ravno pravo mero prefinjene ostrine, bo ostal zasidran v spomin vseh, ki jo enkrat poskusijo.
Hranilna vrednost na 100 g
Fermentirana kombucha* (voda, poparek zelenega čaja*, sladkor*, kombucha kultura*), poparek sadnega čaja z okusom gozdnih sadežev* in hibiskusa* (voda, sadni čaj z okusom gozdnih sadežev* (0.2 %), hibiskus*, naravna aroma maline (0.055 %), ogljikov dioksid.
*Iz ekološke pridelave.
Neto količina: 12 x 330 ml
Proizvedeno v Sloveniji.
Kombuča z malinami iz ekološke pridelave je osvežujoč napitek, ki ga lahko pijemo samostojno ali pa ponudimo k različnim jedem. Poda se tako k sladkim kot tudi slanim jedem, navdušil pa bo tako odrasle kot tudi otroke. Za boljši okus pijte ohlajeno.
Po odprtju hraniti v hladilniku in porabiti v 3 dneh.
Ali lahko napitek uživajo diabetiki?
Napitek je primeren tudi za diabetike, saj vsebuje resnično malo sladkorjev. Sladkorji se v večini razgradijo že v procesu fermentacije in zato imajo v telesu drugačen učinek, kot če bi sladkor zaužili direktno. Vpliva na dvig krvnega sladkorja torej praktično ni.
Ali vsebuje tein?
Teina ima manj kot 2 %. Tein se v večini razgradi že v procesu fermentacije in zato učinka ne bomo čutili, tudi če kombucho pijemo zvečer.
Ali je napitek primeren za nosečnice?
Napitek je primeren tudi za nosečnice.
Ali lahko napitek uživajo tisti, ki imajo težave s prebavo?
Napitek je super za tiste, ki imajo težave s prebavo. Pravzaprav se je tradicionalno pogosto uporabljal ravno v te namene, saj vsebuje veliko naravnih kislin in drugih snovi, ki naj bi imele ugodne vplive.
Ali res vsebuje alkohol?
Vsebnost alkohola v napitku je praktično zanemarljiva. Med postopkom fermentacije se v prvi fazi s pomočjo kvasovk res tvori etanol, ki pa ga v drugi fazi, ko pride do druge fermentacije, pojedo dobre bakterije. Na ta način je napitek popolnoma varen za vse, tako za otroke, odrasle, nosečnice kot tudi za starejše.
So v pijači res bakterije?
Pijača je res pripravljena iz simbiotične mešanice bakterij in kvasovk. Gre za t. i. dobre bakterije, ki so tudi naravno prisotne v črevesju. Da pa je napitek res varen smo poskrbeli tako, da smo napitek le rahlo ogreli na 74 stopinj celzija. To pomeni, da se z njimi ne more zgoditi nič nevarnega in je zato napitek na poti do tebe popolnoma varen.
Ali napitek vsebuje kvasovke?
Napitek je res pripravljen s pomočjo simbiotične kulture, katere del so tudi kvasovke, a so kvasovke na koncu odvzete, to pa je tudi eden od načinov, s katerim je prekinjen proces nadaljnje fermentacije. Kvasovk, ki bi torej lahko komu povzročile težave z napihnjenostjo, v pijači ni več.
Zakaj so lahko v kombuči usedline?
Usedline v kombuchi so normalen pojav, saj gre za naraven fermentiran izdelek. Naredijo se lahko podobne usedline kot pri naravnem kisu. Usedline niso nevarne in jih preprosto izločimo iz napitka.
Kdaj lahko pijem kombučo?
Kombučo si lahko privoščimo kadar koli čez dan. Preprosto takrat, ko nam ustreza. Spijemo lahko 1–2 pločevinki na dan, čisto nič narobe pa ne bo, če je kdaj spijemo manj ali pa več.
Kje lahko kupim fermentiran čajni napitek Kombucha Malina iz ekološke pridelave?
Čajni napitek Kombucha Malinca je na voljo v vseh Drogerijah Tuš, v izbranih Trgovinah Jager in v izbranih Hipermarketih in Supermarketih Mercator.
Tvoj paket bo pri tebi v nekaj dneh! Če naročiš paketek do 13 ure, bo predvidoma že naslednji delovni dan pri tebi. Drugače pa se trudim, da vsa naročila prejeta po 13 uri zapakiramo in odpošljemo takoj naslednji delovni dan.
Redni strošek dostave je odvisen od višine naročila:
Te zanima, kako nato pride paketek do tebe?
Na izbiro imaš 5 različnih plačilnih metod: