7 idej za zdravo malico na poti
Že poznaš ta recept? Oceni ga.

7 idej za zdravo malico na poti

Joj, spet se ti tako mudi. Hitro pograbiš vse, kar potrebuješ. Torbico, jakno, nekaj za preobleči … In telefon, brez tega vendar ne gre! Kaj če bo dež? Še dežnik moram vzeti! Pa še sončna očala. Joj, kje so ključi?! In potem – se usedeš v avto in se odpelješ. 

Če pa si mamica ali očka, pa tako veš, kako je. S tabo in tvojo družino gre na pot še skoraj polovica hiše. :)

Na nekaj pa v vsej zmedi in ob hitenju z lahkoto pozabiš! In če ne prej, se spomniš takrat, ko se začnejo oglašati lačni želodčki.

In kaj sedaj? Bo tvoj prvi postanek bencinska črpalka, kjer lahko pograbiš nekaj vrečk čipsa, čokolado in kakšen sendvič? Potem pa te čaka še boj s slabo vestjo ...

Da ne bo slabe vesti in da bo malica na poti zdrava, pa naj bo to pot v službo, na sestanek ali na izlet z družino, smo zate pripravile 7 idej za zdravo malico na poti. Te ideje te bodo spodbudile k pripravi hitrih in zdravih prigrizkov za na pot. In to brez slabe vesti.

1.      Chia puding

Chia puding je odlična, hitra in hranljiva možnost zdravo malico na poti. Chia semena namreč ob stiku s tekočino nabreknejo in izločijo gel, ki daje pudingu želatinasto strukturo. Chia semena so tudi bogat vir beljakovin, omega 3 maščobnih kislin, antioksidantov in mineralov kalija, kalcija in železa. Namočena semena urejajo prebavo, hidrirajo telo, spodbujajo regeneracijo mišičnih tkiv po športni aktivnosti ter dajejo telesu dolgotrajen občutek sitosti. Kombiniraš jih lahko s sadjem, oreščki, semeni ... in pustiš domišljiji prosto pot. Odličen je puding z jabolki. Lahko pa pripraviš tudi pisane pudinge, ki so popolnoma brez sladkorja in primerni tudi za diabetike.

Potrebuješ:
* 2 dl nesladkanega mandljevega mleka
* 1–2 žlici sladila eritritol
* 50 g chia semen

Čokoladni okus: 1–2 žlici kakava + sladilo eriritol
Borovničev okus: 1–2 pesti borovnic
Malinov okus: 1–2 pesti malin
Arašidov okus: 1–2 žlici arašidovega masla 
Matcha okus: 1 čajna žlička matche + sladilo eritirol

Pripravi kozarec, v katerem bo puding pripravljen in hrnajen. V električnem mešalniku (blenderju) zmešajo mandljevo mleko, sladilo eritritol in dodatke (glede na okus pudinga) ter vlij v pripravljen kozarec. Dodaj chia semena, še enkrat pretresi in čez noč hrani v hladilniku, da chia semena nabreknejo v gosto teksturo. Okrasi in puding je pripravljen.

2.      Narezana zelenjava s humusom

Nič ni hitreje pripravljeno kot na trakove narezana zelenjava ali pa, če ti na poti ustreza kaj slajšega, sadje. Lahko narežeš svežo zelenjavo, kot je paprika, korenček, paradižnik, mlada čebula in nekaj avokada. Če pa imaš več časa, pa lahko zraven pripraviš še odličen domač humus, v katerega pomakaš koščke zelenjave. Samo 10 minut ti bo vzel roza humus, ki ni samo okusen, ampak tudi prijeten na oko. 

Potrebuješ:
* 220 gramov čičerike
* 2 jedilni žlici sezama
* sok pol limone
* 1 čajno žličko soli
* 2 jedilni žlici olivnega olja
* 1 strok česna
* pol čajne žličke kumine
* košček kuhane rdeče pese 

Najprej daj v možnar sezam in 2 jedilni žlici olivnega olja in kumino ter skušaj čim bolj streti semena, da dobiš sezamovo pasto. V kuhinjski mešalnik daj vse sestavine za namaz (čičeriko, sezamovo pasto, strt česen, rdečo peso, limonin sok ter začinimo po okusu s soljo). Od količine rdeče pese je odvisno, kako močna bo roza barva, zato količino po želji prilagodi. Zmiksaj in po potrebi dodaj še vodo, vendar postopoma, da dobiš primerno teksturo. Poljubno posuj s črnim sezamom in prelij z olivnim oljem. 

3.      Zdrav sendvič

Ni vsak sendvič nezdrav, le paziti je treba, kaj damo vanj in kakšen kruh uporabimo za pripravo. Z zdravimi sestavinami je lahko tudi sendvič popoln obrok na poti. Odličen kruh lahko pripravimo kar sami. Okusen in zdrav je lahko pripravljen iz pirine moke, kot je npr. pirin kruh na hitro brez vzhajanja. In s čim sendvič napolnimo? Okusen je sendvič z avokadom in zelenjavo ali pa takšen s kalčki in redkvicami. Seveda lahko dodate tudi meso, kot so piščančja prsa, pršut ali dimljen losos.

Za sendvič z avokadom potrebuješ:
* 2 kosa kruha, ki ga pripravite sami ali pa kakšen polnozrnat zdrav kruh oz. toast
* avokado 
* zelje 
* kumare 
* kalčki 
* olive 

Vse sestavine za sendvič operi in nareži. Nato na kruh namaži spasiran avokado, čez položi zelje, kumare, kalčke in olive. Zdrav sendvič je pripravljen.

4.      Energijske ploščice in kroglice

Priprava energijskih ploščic morda vzame nekaj več časa, a jih lahko pripravimo vnaprej, jih shranimo in zobamo ne le na poti, ampak tudi kot prigrizek, ko nam zmanjka časa za večji obrok. Lahko jih pripravimo iz različnih vrst semen, granol, muslijev in oreščkov ter se tako oskrbimo z zdravimi esencialnimi maščobami in vlakninami.

Zanje potrebuješ:
* 1 jajce 
* ščepec soli 
* 1 žlica medu 
* 3 žlice arašidovega masla 
* 4 žlice mandljeve moke 
* 4 žlice ovsenih kosmičev 
* 50 g temne čokolade 

V posodi zmešaj jajce, sol, med in arašidovo maslo. Dodaj mandljevo moko in ovsene kosmiče. Premešaj, da se vse sestavine povežejo, nato dodaj na koščke narezano temno čokolado. Zmes daj v pekač (manjši pekač dimenzije prib. 10 x 15 cm), ki ga obložiš s papirjem za peko. Peci pri 160 stopinjah 20 minut. Ohladi in nareži na poljubno velike koščke.

Odlične so tudi žitne rezine s suhim sadjem in semeni ali pa energijske kroglice. Te so lahko take z matcho, ki ti bodo dale dodatno energijo, lahko so presne kroglice ali pa take z mandlji.

5.      Tortilje in falafli

Odlična malica na poti so lahko tortilje, ki jih lahko napolnimo z različnimi sestavinami. Tortilja z jajcem in zelenjavo bo za dolgo nasitila zaradi kombinacije beljakovin in vlaknin, vsebuje namreč tudi psilium, ki je odličen tudi za prebavo. Hitro lahko pripraviš tudi zdravo različico falaflov, ki so odlična dopolnitev tortilje.

Zanje potrebuješ
* 425 g kuhane čičerike
* 2 žlici svežega peteršilja
* 2 stroka česna
* 1 šalotka
* 2 žlici sezamovih semen
* 1/2 žličke kumine v prahu
* 1/4 žličke soli
* 1/4 žličke popra
* 2-3 žlici pirine moke
* olje za peko 

Vse sestavine zmelji v multipraktiku, da dobiš gladko maso. Po potrebi dodaj še kakšno žlico moke, tako da lahko oblikuješ kroglice oz. polpete. Falafle speci v vročem olju, da postanejo zlato rjave barve. Postrezi s poljubnimi dodatki, npr. v tortilji, s humusom in svežo zelenjavo. 

6.      Sirni kruhki brez moke

Če želiš lahek in nasiten prigrizek, ki vsebuje malo ogljikovih hidratov in ne bo vplival na tvoje kilograme, potem so puhasti in hitro pripravljeni sirni kruhki brez moke prava rešitev zate. Namesto moke so pripravljeni iz konjak glukomannana, ki je edino živilo, ki ima znanstveno dokazane učinke pri hujšanju potrjene s strani Evropske agencije za varnost hrane.

Potrebuješ:
* 4 žličke konjak glukomanana v prahu
* 1 žlica pecilnega praška
* 80 g naribanega parmezana
* 3 jajca
* 1 žlica olivnega olja
* 3 žlice vode
* ščepec soli

Z mešalnikom penasto vmešaj jajca. Nato dodaj vodo, olivno olje, sol in pecilni prašek ter premešaj. Vklopi mešalnik in med mešanjem počasi dodajaj 4 žličke konjak glukomanana. Na koncu dodaj še nariban parmezan. Dobljeno testo prelij v namaščen pekač za mafine (6 do 8 kosov). Peci 15 minut na 180 stopinj. 

Zelo enostavno pa lahko pripraviš tudi različne muffine, kot so npr. muffini s šunko. Služijo kot odličen in hitro pripravljen zajtrk, ker pa so okusni tudi hladni, so kot nalašč za na pot.

7.      Pizza Muffini

Če se ti zdi, da so kosi pice preveliki in preveč nerodni, da bi jih kar tako tovorili s sabo, potem bodo pizza muffini idealna rešitev. Pripravljeni bodo v le petih minutah pa tudi spečejo se hitro.

Zanje potrebuješ:
* 80 g naribanega sira
* 50 g češnjevih paradižnikov
* ½ nasekljane čebule
* 100 g šampinjonov
* 1 žličko mlete bazilike
* ½ žličke himalajske soli
* 3 jajca
* 80 g kisle smetane
* 15 g stopljenega kokosovega olja

Sestavine so primerne za pripravo 4 muffinov. Vse sestavine zmešaj v posodi in nato položi v modelčke za peko muffinov. Na koncu potrosi še z baziliko in daj v pečico za 30–40 minut na 180 stopinj. Po želji lahko v muffine dodaš še poljubne dodatke: trakove pršuta, olive, koruzo, papriko, artičoke, kapre...

Če pa se ti zamisel, da bi s tabo na pot šla kar cela pica, ne zdi napačna, pa lahko pripraviš tudi zdrave različice pice, ki bodo navdušile vsakega gurmana, še posebej veseli pa bodo tvoji družinski člani.

Idej je torej veliko in zagotovo je med njimi kakšna, ki ti bo olajšala razmišljanje o tem, kaj pripraviti za na pot. Po nezdrave prigrizke pa zagotovo ne greš več, kajne? ;-)

Želiš oddati svoj recept?