Kako skuhati kosilo v 15 minutah

Kako skuhati kosilo v 15 minutah

Ja, vem, ob današnjem hitrem tempu življenja, ostaja vedno manj časa za kuhanje.

A verjemi, za pripravo kosila res ne potrebuješ vedno veliko časa.

Čeprav se je včasih za pripravo obroka v kuhinji preživelo pol dneva (še posebej ob nedeljah), lahko z malo iznajdljivosti iz tvoje kuhinje lepo zadiši že po nekaj minutah.

Ne verjameš?

Torej, če ti hitro vihtenje kuhalnice še ne gre prav dobro od rok, le beri naprej. Oziroma v vsakem primeru ti priporočam, da malo ''pošpegaš'' v nadaljevanje, saj ti zna kakšen koristen napotek priti prav pri ustvarjanju naslednjega ekspresnega kosila.  

1. Vsekakor je za uspešno, hitro pripravljeno kosilo potrebno nekaj predpriprave.

Če želiš kosilo pripraviti v 15-ih minutah, je najprej smiselno preučiti katere sestavine so najhitreje kuhane in pa, da izbereš primeren recept. Pa ne pozabi izračunati tudi časa, ki ga potrebuješ za pripravo sestavin: lupljenje, rezanje … ta del je namreč največkrat najbolj zamuden.

2. Zadevo si poskušaj čimbolj poenostaviti. Uporabi manjše število sestavin in kuhinjske pripomočke, ki ti olajšajo delo.

3. Celoten obrok skuhaj v eni posodi.

Zaupaj mi, tudi če tega še nisi počel oziroma počela, ko enkrat poskusiš, ti postane zelo všeč. Še posebej, ko napoči čas pomivanja posode. :)

Testenine se po navadi kuha v slani vodi, nato se jih odcedi in doda omako.

Tokrat poskusi drugače. Kosilo bo hitreje narejeno in testenine veliko bolj polnega okusa, če jih pripraviš kar v omaki sami. Pa še dodatne posode ti ne bo potrebno umivati.

Za pripravo obroka v eni posodi, k sestavinam za omako poleg testenin dodaj še nekaj vode, da so testenine pokrite. Med kuhanjem se bodo lepo napojile in zgostile jed.

4. Idealno je, da obroke planiraš vnaprej. Tako točno veš, kaj bo na jedilniku naslednji dan in lahko kakšno sestavino naprimer skuhaš že dan prej.  

5. Pri hitrem kuhanju pa je ključno, da založiš svojo shrambo s sestavinami, ki so potrebne za hitre obroke

Veš, katere sestavine so to? Naj ti malo pomagam.

Testenine so recimo zelo enostavne in hitre za pripravo, kar verjetno že veš. Prav tako pa se hitro skuha polenta, kuskus, zdrob, ovseni in drugi kosmiči.

Piščančje ali puranje meso, lahko narežeš na manjše koščke in s tem skrajšaš čas priprave, enako pri zelenjavi, ki pa jo v veliki meri lahko ješ kar svežo.

Od mesa pridejo pri hitri kuhi v poštev razne sušene mesnine, saj prispevajo h začinjenosti jedi.

Ribe, škampovi repki in drugi morski sadeži potrebujejo le nekaj minut termične obdelave. Tudi gobe so hitro kuhane.

In pa jajca, ne pozabi na jajca!

Ker se sveža zelenjava lahko hitro pokvari, je za rezervo dobro imeti v shrambi tudi nekaj zelenjave v konzervi (paradižnik, fižol, čičerika, grah, koruza, korenje ...).

Druga super opcija pa je tudi zelenjava iz zamrzovalnika (brokoli, cvetača in podobno). Le-ta je kuhana hitro, poleg tega pa je pred uporabo ni potrebno odmrzovati. V skrinji je smiselno shranjevati tudi nekatere začimbe, saj tako ohranijo svojo svežino in pol okus.

Saj si v prvi vrsti še vedno želiš, da je obrok dobrega okusa, ne pa samo hitro pripravljen, kajneda?

Zagotovo pa se v tvoji shrambi najde tudi kakšna skrita zaloga omak ali pestov. Nikar ne pozabi na njih.

To so sestavine, ki imajo dolg rok trajanja, tebi pa prihranijo kar nekaj zamudnih minut.

Pa nikar se sedaj ne zaženi v trgovino po vse zgoraj našteto. Premisli in na nakupovalni listek zapiši le sestavine, ki ustrezajo tvojem okusu in za katere veš, da ne bodo ostale v tvojem hladilniku nedotaknjene, ker jih ne maraš.

6. Za učinkovito in hitro kuhanje obroka, ti priporočam, da si najprej vse sestavine zložiš na kuhinjski pult, segreješ vodo, pripraviš potrebne kuhinjske pripomočke, nato pa sestavine olupiš in narežeš.

In že si v nizkem štartu za hitro kuhanje.

7. Pa še en namig: pred pripravo obroka razmisli še, katere sestavine potrebujejo najdlje časa za kuhanje in najprej začni z njimi.

Enostavno, kajneda?

Mogoče ti v prvih nekaj poskusih ne bo uspelo pripraviti obroka tako hitro, kot si ga želiš, vendar vaja dela tudi tukaj mojstra.

Spodaj si poglej še 10 hitrih receptov iz Malincine spletne zbirke:

Piščančji faitas
Popečen nadev iz koščkov piščanca ter zelenjave, ki ga postrežemo s tortiljo

Falafli
Popečene kroglice iz čičerike in začimb, ki jo kombiniramo s poljubno zelenjavo, tudi tortiljo.

Mešana solata s stročjim fižolom
Z beljakovinami poln obrok z dodatkom tune.

Solata z avokadom in orehi
Zdrava solata, ki je ravno prav lahka in sveža za vroče dni.

Solata z lečo
Hladna solata s kuhano lečo, mozzarelo in svežo zelenjavo.

Šili fusili s prvo rukolo in češnjevim paradižnikom
Vegetarijanski obrok poln barv z ogljikovimi hidrati.

Avokado s kuskusom in popečeno zelenjavo
Kuhan kuskus s pisano popečeno zelenjavo, ki je primeren tudi za vegane.

Testenine s pečenim paradižnikom in papriko
Široki rezanci v enostavni rdeči omaki.

Testenine s paradižnikom in pršutom
Okusna omaka za testenine iz bučke, pelatov ter pršuta.

Losos s šparglji
Brezglutenska jed, z visokim deležem omega 3 maščobnih kislin.

Pa dober tek! :)