Uvajanje goste hrane pri dojenčku

Uvajanje goste hrane pri dojenčku

Uvajanje hrane zna biti včasih naporno in stresno. Nikakor ne moremo pričakovati, da bo otrok takoj, ko mu ponudite gosto hrano, začel z veseljem "papcati". Pomembno je, da je otrok pripravljen na hrano in sprejemanje novih okusov. Običajno se to zgodi nekje med 4. in 6. mesecem …

Sama sem sinčku prvič ponudila gosto hrano pri 5 mesecih in pol in jo je odlično sprejel. Sicer pa moramo vedeti, da to pomeni, da je na začetku pojedel 3 ali 4 žličke hrane, potem pa čedalje več. 

Kot prvo živilo sem mu ponudila bučko. Imam to srečo, da imamo na vrtu ogromno domače zelenjave, tako da se trudim, da jemo sezonsko in domače. Za začetne kašice sem zelenjavo samo skuhala na sopari oz. v soparniku in zmiksala. Prvi mesec sem kašice vedno miksala in naredila malo bolj tekoče, potem pa sem samo še pretlačila z vilicami ter otroku ponudila koščke.

Najprej sem preizkusila vsako zelenjavo posebej in mu jo dajala 2 ali 3 dni zaporedoma, da bi v primeru kakšne alergije vedela, katero živilo je sprožilo reakcijo. Nato sva nadaljevala z drugo zelenjavo, tako dolgo, da sva poskusila vso sezonsko zelenjavo, nato pa sem mu začela mešati različne vrste zelenjave skupaj

Kako si je sledila zelenjava:
Korenje za dlesni
1. bučka (najbolj nevtralnega okusa)
2. korenje
3. brokoli
4. cvetača
5. krompir
6. hokaido buča

Pa še moj nasvet za premagovanje težav ob izraščanju zobkov: sveže korenje. Otrok si s korenjem ''brusi'' dlesni in se hkrati navaja novega okusa.

Da pa ne ostane samo pri živilih, je tukaj še nekaj slastnih receptov za uvajanje goste hrane:


PRISPEVEK PRIPRAVILA: Malinca Andreja

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.