Praznični meni
Že poznaš ta recept? Oceni ga.

Praznični meni

Tako čaroben in tako mamljivo dišeč … Priznajmo si – december je mesec prazničnih dobrot. V kuhinjah diši po pecivu, iz stojnic se vije slasten vonj cimeta, vsi pa razmišljamo o tem, kako bi letos bilo najbolje pripraviti praznično večerjo. Pripravili smo nekaj slastnih receptov, ki ti bodo zagotovo olajšali brskanje in iskanje, hkrati pa poskrbeli za pravo praznično navdušenje.

Predjed

Kot predjed lahko s popečenimi kruhki postrežemo praznično klasiko – tatarski biftek. Da ga bodo lahko jedli res vsi, tudi vegani, nosečke in tisti, ki jim ne diši surovo meso, lahko pripravimo vegansko različico, ki po okusu prav nič ne zaostaja za mesno varianto.

Veganski tatarski biftek

Sestavine:
* ½ skodelice kuhane zelene ali rjave leče
* ½ skodelice vloženih, na soncu sušenih paradižnikov
* 1 zelo majhna čebula (ali pol večje čebule)
* 1 strok česna
* 1 žlička gorčice
* ½ žličke rdeče paprike v prahu
* 1 žlička kaper (ali več)
* 1 žlička olivnega olja
* svež peteršilj
* mleta kumina
* poper

Priprava: Lečo skuhamo v slani vodi, splaknemo pod mrzlo vodo in odcedimo. Vloženim paradižnikom odstranimo olje in jih tudi splaknemo. Nato čisto vse sestavine zmešamo v mešalniku. Soli ni treba dodajati, ker so že same sestavine precej slane. Preden postrežemo, lahko še okrasimo s kaprami in peteršiljem.

Namesto biftka lahko kot predjed postrežeš tudi tunin namaz s toplimi kruhki. Primer si oglej tukaj.

Juha

Po predjedi lahko za uvod v večer postrežemo juho. Domača goveja juha, ki ogreje srce in želodček, je ravno prava izbira, da pripravi brbončice na nadaljnje razvajanje, dodamo pa ji lahko še domačo ribano kašo.

Domača goveja juha z ribano kašoGoveja juha

Sestavine za juho: 
* 500 g govejega stegna
* 2 goveji kosti
* 3-4 l vode
* 3 korenčki
* 1 por
* 1 paprika
* 1 paradižnik
* 1 kos zelene
* 1 čebula
* 1 strok česna
* začimbe: sol, poper, šop svežega peteršilja, bazilika, majaron, 2 lovorjeva lista

Sestavine za ribano kašo:
* 2 jajci
* 130 g pšenične bele moke

Priprava juhe:
V 3–4 l mrzle vode damo kuhati govejo stegno in kosti. Počakamo, da zavre in nato iz vrha poberemo nastalo peno. Nato dodamo oprano zelenjavo – korenček, por, papriko, paradižnik, zeleno, čebulo, česen in začimbe (vsake po ščepec). Počakamo, da juha ponovno zavre in jo nato na minimalni temperaturi kuhamo še 90 minut. Nato juho precedimo ter zakuhamo ribano kašo (ali rezance). 

Ribana kaša:
Jajci in moko vmesimo v trdo testo. Če sta jajci večji, uporabimo malo več moke (130 g–150 g). Testo za 30 minut postavimo v hladilnik ter ga nato naribamo na kuhinjsko krpo in pustimo, da se malo osuši. Ribano kašo nato zakuhamo v juho. Kuhamo pribl. 5 minut.

Če želimo pripraviti kakšno drugo juho, je za praznično razvajanje primerna tudi bučna juha iz pečice. Recept si oglej tukaj.

Glavna jed

K praznikom menda skoraj obvezno sodi tudi pečenka. A namesto klasike si lahko letos privoščimo pravo kraljevo mesno štruco, ki bo očarala tudi najbolj zahtevne jedce. Ja, štefani pečenka je glede na hitrost priprave res vrhunska jed …

Štefani pečenkaŠtefani pečenka

Sestavine za 4 osebe:
* 500 g do 600 g mlete govedine
* 60 g kruha
* 50 ml mleka
* 1 jajce
* 1 žlica kisle smetane
* 2 stroka česna
* 1 žlička himalajske soli
* ščepec popra
* 1 žlička majarona
* 1 žlička peteršilja
* ½ žličke sladke paprike v prahu

Nadev:
* 3 trdo kuhana jajca

Priprava: Kruh nadrobimo in ga prelijemo s 50 ml mleka. Nasekljamo česen. V posodi zmešamo vse sestavine – govedino, namočen kruh, jajce, kislo smetano, česen in vse začimbe. Dobro pregnetemo. Na peki papirju iz dobljene mase oblikujemo podolgovato klobaso in nato na sredino položimo trdo kuhana jajca. Nato moramo jajca oviti z maso, da ta niso več vidna. Ko to naredimo, vse skupaj previdno prestavimo v vrečko za peko (dobimo jih v vseh supermarketih). Preden damo pečenko peči, vrečko za peko večkrat prepikamo z nožem, da lahko sok steče iz pečenke. Pečemo v segreti pečici pri 180 °C, in sicer 1 uro. Vmes enkrat obrnemo.

Če meniš, da brez klasike vendarle ne gre, pa imamo v naboru prazničnih jedi tudi recept za klasično svinjsko pečenko. Najdeš ga tukaj.

Priloga

Prazniki brez francoske solate skorajda ne obstajajo. Namesto tiste iz trgovine jo lahko pripravimo kar sami. Svojim gostom bomo s pristnimi domačimi okusi zagotovo polepšali kulinarično doživet večer.

Francoska solataFrancoska solata

Sestavine:
* 750 g sveže ali zamrznjene zelenjave: grah, krompir, korenje
* 3 jajca
* 150 kislih kumaric
* 150 g vložene pečene rdeče paprike
* 100 g kisle smetane
* 100 g majoneze delight
* 1 žlica gorčice
* poper, sol

Priprava: Zelenjavo očistimo, narežemo na majhne koščke in skuhamo. Skuhano zelenjavo počasi ohladimo. Zelenjavi lahko dodamo žlico olivnega olja, da se med ohlajanjem ne bo sprijela. Medtem skuhamo tri jajca. Počakamo, da se nekoliko ohladijo, jih olupimo in narežemo na koščke. Vložene kisle kumarice in vloženo rdečo papriko prav tako narežemo na majhne koščke. Vso zelenjavo in jajca stresemo v večjo skledo. Dodamo mleti poper, gorčico, kislo smetano in majonezo. Vse skupaj dobro premešamo in za kakšno uro postavimo v hladilnik. Solato postrežemo ohlajeno, lahko pa ji dodamo popečene kruhke.

Namesto francoske solate lahko pripravimo tudi rižoto z gobicami ali pa pripravimo kar oboje in dodatno popestrimo izbor jedi. Recept za rižoto te čaka tukaj.

Praznične sladice

Za konec pa ne pozabimo na sladice, ki so krona prazničnega dogajanja. Najbolje je, če sladica vsebuje vsaj malo cimeta, ki z nežno sladko aromo doda tisto pravo piko na i decembrskemu vzdušju. Odlična izbira so npr. medenjaki, lahko pa izberemo tudi praznično rolado. Gostje pa bodo najbolj veseli, če pripravimo kar oboje.

Praznični medenjakiPraznični medenjaki

Sestavine:

* 300 g pirine polnozrnate moke
* 40 g mletih mandljev
* 60 g kokosovega sladkorja
* ½ žličke himalajske soli
* ½ žličke pecilnega praška
* 1 žlička cejlonskega cimeta
* 40 g mleka
* 120 g masla
* 3 žlice medu
* limonina lupina ½ limone
* namazi: mandljev namaznamaz indijskih oreščkovarašidov namaz ali Čokoladno-lešnikov namaz Malinca

Priprava: Najprej zmešamo vse suhe sestavine (moko, mlete mandlje, kokosov sladkor, sol, pecilni prašek, cimet), nato dodamo mleko, med in maslo. Maso dobro pregnetemo, da dobimo homogeno zmes. Testo zavijemo v živilsko folijo in ga za približno 30 min postavimo v hladilnik. 

Nato testo razvaljamo. Testo je zelo mastno in se pri valjanju rado lomi, a s tem ni nič narobe. Oblikujemo s poljubnimi modelčki. Za polovico mase lahko uporabimo npr. kroge in za drugo polovico kroge z luknjico, da lahko piškote sestavimo kot pri linških očeh. V pečici, predhodno ogreti na 180 °C, pečemo piškote 12 minut. Ko se piškoti ohladijo, dodamo na vsak krožec žličko poljubnega namaza in prekrijemo s krožcem z luknjico.

Praznična mandljeva rolada

Sestavine:
* 5 jajc
* 5 žlic kokosovega sladkorja
* 10 žlic mandljeve moke
* dve žlički pecilnega praška
* 400 g kisle smetane

Priprava: Rumenjake ločimo od beljakov in beljake stepemo v sneg. Kremasto zmešamo rumenjake in kokosov sladkor. Mandljevi moki primešamo dve žlički pecilnega praška. Zmešamo "mokre" in "suhe" sestavine, a brez beljakov. Nastala bo kremasta masa, ki ji počasi in previdno primešamo sneg iz beljakov. Maso enakomerno porazdelimo po pekaču s peki papirjem in pečemo pribl. 15 min pri 180 °C. Ko se biskvit ohladi, ga premažemo s kislo smetano in zvijemo v rolado. V hladilniku naj počaka vsaj pol ure, da se smetana in biskvit lepo povežeta. Nato rolado postrežemo.

Za vse tiste, ki bi želeli postreči sladico na žlico oz. vilice, pa smo pripravili še recept za božično jabolčno pito. Najdeš jo s klikom tukaj.

Kaj pa praznični aperitiv?

Tudi brez tega nikakor ne gre in silvestrski koktajl, ki ga lahko pripraviš tudi v brezalkoholni različici, je kot nalašč za praznične dni.

Silvestrski koktajlSilvestrski koktajl

Sestavine za 2 osebi:
* sok 8 klementin
* 200 ml mineralne vode
* 4-krat 0,03 ml vodke ali 0,5 dl jabolčnega soka za brezalkoholno možnost
* 2 granatni jabolki
* 4 vejice rožmarina
* sok klementine in sladkor za dekoracijo

Priprava: Rob kristalnih kozarcev pomočimo v malo soka klementine in nato v bel sladkor, da dobimo okrašen rob. V kozarce damo najprej led. Prelijemo s sokom klementin, jabolčnim sokom ali vodko ter po vrhu posujemo semena granatnega jabolka. Dodamo še vejico rožmarina in silvestrski koktajl je pripravljen.

Kot alternativo lahko postrežemo tudi domači kuhan gin. Recept najdeš tukaj.

Pa dober tek in vesele praznike. :)

Že poznaš ta recept? Oceni ga.
Poglej komentarje
Želiš oddati svoj recept?

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.