Odlični nasveti za veselo in zdravo nosečnost

Odlični nasveti za veselo in zdravo nosečnost

Le katera bodoča mamica se v času nosečnosti ne vpraša, kako lahko čim bolj pripomore k zdravemu razvoju svojega še nerojenega otročka. Zato smo Malinca mamice in nosečke pripravile članek z nekaj enostavnimi nasveti za veselo in zdravo nosečnost. Ti nasveti pa niso pomembni samo za čas nosečnosti, saj bodo pripomogli tudi k temu, da bo tvoja rehabilitacija po porodu precej lažja.

1. Gibanje

Gibanje ima že sicer nešteto pozitivnih učinkov, ne smemo pa ga zanemariti niti med nosečnostjo. Pomembno je le, da ga ustrezno prilagodimo.

Z redno rekreacijo ostajamo v dobri formi in smo lažje kos spremembam v telesu – normalno je namreč, da zaradi naravno pridobljenih kilogramov, naša kondicija peša, saj moramo »prenašati« večje breme, ampak nam ravno redno gibanje omogoča, da se s tem lažje spoprimemo. Prav tako pa nas gibanje ščiti pred povišanim krvnim tlakom in ostalimi zapleti.

In še ena pomembna prednost – z redno rekreacijo med nosečnostjo, bo po porodu precej lažje priti nazaj v dobro formo in ne boš imela občutka kot da moraš zopet »štartati iz nule«.

Najboljše aktivnosti za nosečnice so:

  • Hoja
  • Plavanje
  • Joga, pilates
  • Prilagojena vadba za nosečnice (gre za 6-mesečni spletni program vadbe za nosečke, ki sva ga posneli skupaj z diplomirano kineziologinjo Nino Strojnik)

Lahko se poslužuješ tudi drugih športov, če ti ne predstavljajo tveganj (o čemer se pogovori s svojo ginekologinjo) in se počutiš dobro.

V kolikor pa se med nosečnostjo srečuješ z zelo slabim počutjem in slabostjo, pa naj te ne peče slaba vest, če boš za določen čas nosečnosti gibanje dala na stranski tir. Pomembno je, da poslušaš svoje telo in narediš toliko kot zmoreš.

2. Preveri kakšno kozmetiko uporabljaš

Verjetno že veš, da del vsakega kozmetičnega proizvoda slej kot prej pride v naše telo in lahko med nosečnostjo vpliva tudi na otroka. Zato vsaj v tem času poskusi uporabljati karseda naravno kozmetiko in ostale izdelke, ki jih nanašaš na kožo.

Dandanes lahko naravno kozmetiko najdeš praktično na vsakem koraku, zaradi česar je postala tudi cenovno bolj dostopna. Prav tako pa lahko precej naravne kozmetike najdeš tudi v Malincini shrambi - in prav vsa je super izbira za nosečke. Še posebej toplo pa priporočam bio Jojobino olje za mazanje trebuščka. 

3. Prilagodi svoje prehranjevalne navade 

Rek: »Sedaj ješ za dva« si lahko predstavljaš na dva načina. Prvi je, da lahko sedaj ješ dvojno, drugi pa, da moraš sedaj biti še bolj pozorna na to, kaj daješ v usta.

Vsekakor je priporočljivo, da tvoj jedilnik med nosečnostjo postane bolj zdrav. To ne pomeni, da 9 mesecev ne smeš pojesti ničesar sladkega ali se pocrkljati s svoji najljubšo pico, ampak da v svoj jedilnik vneseš čim več:

  • Vlaknin, kamor spadajo zelenjava, sadje, fižol, polnozrnate jedi, rjavi riž in ovsene kaše;
  • Zdravih prigrizkov: sadje, narezana zelenjava, polnozrnati krekerji;
  • Rib, med katerimi je najboljša izbira je losos (izogibaj konzerviranim ribam in tistim, ki so gojene na onesnaženih delih morja):
  • Kakovostnih maščob kot so avokado, semena in nekatere vrste oreščkov (orehi, lešniki, mandlji).

Istočasno pa se izogibaj: 

  • surovim in premalo toplotno obdelanim živilom živalskega porekla;
  • kofeinu, alkoholu, rafiniranim sladkorjem in umetnim barvilom;
  • školjkam in ostalim morskim sadežem;
  • zelo slani prehrani in vnaprej pripravljenim obrokom, ki vsebujejo veliko konzervansov.

Svojemu običajnemu jedilniku pa lahko dodaš 300-500 kalorij dnevno - odvisno od tega, v katerem trimesečju si.

Nekaj idej glede prehrane najdeš tudi v blog objavi Jedilnik za nosečnice in Youtube intervjuju Prehrana za nosečnice. 

4. Izogni se mišičnim krčem

Mišični krči med nosečnostjo so splošno nelagodni. Bolečino lahko zmanjšaš s (samo)masažo ali nanašanjem ledene obloge. Prav tako je potrebno na primeren način raztezati mišice, preden začneš z rekreacijo in narediti nekaj razteznih vaj tudi pred spanjem, da čim bolj omejiš krče čez noč.

Proti tem neprijetnim nevšečnostim pa bo pomagalo tudi to, da boš čez dan spila dovolj vode in se čim bolj zdravo prehranjevala. Predvsem je pomembno, da uživaš hrano, ki vsebuje magnezij. Obenem pa si lahko pomagaš tudi z dodatkom bio magnezija, ki preprečuje nastajanje krčev. 

5. Ne pozabi na primerno hidracijo

Med nosečnostjo je dobro še nekoliko povečati vnos tekočine – predvsem vode, saj si res ne želimo povzročati dehidracije telesu, ko v nas raste življenje. Zato ti priporočam, da na dan spiješ vsaj 10 kozarcev vode, zato ne pozabi s seboj vzeti stekleničko vode, kamorkoli greš. To pa ne bo poskrbelo samo za tvojo žejo, ampak bo tudi preprečilo slabost in vzdržalo plodovnico na zdravem nivoju.

Tik preden se odpraviš v posteljo, pa je bolje, da se približno 1 uro prej pitju izogneš, sicer boš ponoči redno obiskovala stranišče – še posebej v poznejših mesecih, ko otrok pritiska na naš mehur : )  

6. Preveri katera wellness-ponudba je primerna

Pomembno je, da se med nosečnostjo čim večkrat sprostiš, vendar se izogibaj vročim kopelim in savnam, ker prevelika vročina ni primerna. Tudi nekatera eterična olja so prepovedana, ker povzročajo krče in popadke.

Vsekakor pa se lahko med nosečnostjo naročiš na kakšno sproščujočo masažo, ki bo razbremenila predvsem tvoj ledveni del.

Vsekakor je smiselno, da se o svojih načrtih posvetuješ z ginekologom, ki ti bo iz prve roke znal svetovati katere so tiste dejavnosti, ki zate niso primerne, glede na tvoj potek nosečnosti. Prav tako pa ne škodi, da ob rezervaciji ponudbe omeniš, da si noseča – če je kak tretma za nosečnico problematičen, ti bodo to običajno z veseljem povedali.

7. Dopuste z letalom izbiraj po pameti

Najboljši čas za letalo je navadno med 14 in 28 tednom nosečnosti. Tveganje splava, prezgodnjega poroda in slabosti je takrat najmanjše. Vseeno pa se pred tem posvetuj z ginekologom in ob rezervaciji obvesti letalsko družbo, da si noseča.

Na letalu pij veliko vode in se sprehodi vsake pol ure (če je let daljši), zato si izberi sedež ob prehodu in ne ob oknu.

8. Izbiraj naravna zdravila

Čeprav bo marsikdo rekel, da so določena zdravila med nosečnostjo dovoljena, je vseeno bolje najprej preizkusiti z nečim bolj naravnim. Tako lahko metini ali ingverjevi bomboni pozitivno vplivajo na slabost, vnos vlaknin in probiotikov ter tople kopeli lahko pripomorejo k preprečitvi zaprtosti, žvečilke brez sladkorja in toplo mleko pa bodo izboljšali simptome zgage.

Prav tako obstaja tudi veliko mazil na naravni bazi, ki ugodno vplivajo na boleče in zatečene noge.

Ko boš nekaj tednov pred porodom, pa si lahko na naraven način pomagaš tudi za svoj »dan D«. In sicer že naše babice so poznale pozitivne vplive malininih listov, ki so jih poparile v vreli vodi in jih uživale v obliki čaja - listje rdeče maline namreč naj bi pomagalo okrepiti maternico ter tako pomagati telesu, da se pripravi na lažji porod.

9. Zaščiti se pred soncem

Ko smo noseči, je naša koža veliko bolj občutljiva na sončno svetlobo, zato uporabljaj naravno sončno kremo, nosi zaščitna oblačila ter si obraz zaščiti s pokrivalom in sončnimi očali.

Nekateri zdravniki celo priporočajo izogibanje soncu in sončenju med nosečnostjo. Če boš zelo malo na soncu samo ne pozabi, da je smiselno D vitamin dobiti v obliki prehranskega dodatka.

10. Spi na eni strani s pokrčenimi koleni 

Spanje na trebuhu je med nosečnostjo – vsaj v drugi polovici - nemogoče. Izogibati pa se je smiselno tudi ležanju na hrbtu, ker teža ploda pritiska na hrbtenico in večino krvnih žil, kar zmanjšuje krvni pretok.

Spanje na eni strani s pokrčenimi koleni je najbolj udoben in varen položaj. Nekateri pravijo, da spanje na levi strani zagotavlja maksimalen pretok krvi in hranil do posteljice, vendar to ni zdravstveno dokazano.

11. Pojdi po nakupih

Tvoje središče za gravitacijo se bo premikalo in lahko ti zatečejo stopala in gležnji. Zato si kupi čim bolj udobne čevlje z dobro oporo. Če boš svojo visoko nosečnost doživela med poletjem, te naj ne skrbi, če boš večino dneva preživela v udobnih poletnih natikačih, v hladnejših mesecih pa si morda privošči čevlje, ki si kakšno številko večji in primerni za osebe z širšim stopalom.

Prav tako pa ni nič nenavadnega, da se med nosečnostjo ženski noga dejansko pove in bo tudi kasneje potrebovala večjo številko.

12. Verjemi vase

Nosečnost pogosto povzroči veliko strahu in negotovosti v ženski glavi. Zapomni si samo to, da je tvoje telo sposobno iti čez nosečnost in porod, zato zaupaj, da boš vse to zmogla.

Marsikateri ženski zelo pomaga, da pred porodom obiskuje pripravo na porod in se o samem dnevu čim bolj informira, spet drugim je bolje, da o tem dnevu ne vedo vsega in se takrat raje prepustijo babici. Tako ali drugače, vedi, da bo to eden izmed tvojih najlepših trenutkov, zato kar pogumno.

Poglej si še več nasvetov za zdravo nosečnost TUKAJ.