Odlični nasveti za veselo in zdravo nosečnost

Oceni objavo z 1 do 5:
(0)
Št. ocen: 0

Ker je tudi naša Malinca Alja še pred kratkim bila srečka nosečka, smo za vse (bodoče) nosečke pripravili članek z nekaj nasveti za veselo in zdravo nosečnost. Če boste med nosečnostjo dobro skrbele zase, se boste počutile krasno in rodile zdravega otroka.

1. Redno telovadite

Redna telovadba ima za vas veliko ugodnosti, vendar mora biti med nosečnostjo ''nežnejša''. Pomaga vam ostati v dobri formi in biti kos spremembam v vašem telesu, ščiti pa vas pred povišanim krvnim tlakom in ostalimi zapleti. Po rojstvu otroka vam bo lažje priti nazaj v dobro formo, če boste že prej aktivne.
Najboljše aktivnosti so:

  • Hoja
  • Plavanje
  • Joga
  • Pilates

Lahko se poslužujete tudi drugih športov, če vam ne predstavljajo tveganj in se počutite dobro.

2. Preverite vašo kozmetiko

Vse kar nanesete na vaš obraz in telo med nosečnostjo lahko vpliva na otroka, zato izbirajte samo naravne izdelke, ki so popolnoma varni za oba.

3. Spremenite svoje prehranjevalne navade

Vaš jedilnik mora postati bolj zdrav med nosečnostjo.

  • Jejte veliko vlaknin: zelenjava, sadje, fižol, polnozrnate jedi, rjavi riž in ovsene kaše.
  • Prigrizki naj bodo bolj zdravi: jogurt, sadje, polnozrnati krekerji.
  • Jejte veliko rib. Najboljša izbira je losos.
  • Izogibajte se nekuhanemu ali premalo kuhanemu mesu ali ribam in ostali hrani, ki lahko vsebuje bakterije.
  • Izogibajte se kofeinu in umetnim barvilom.
  • Dodajte 300-500 kalorij dnevno.

4. Sprostite mišične krče

Mišični krči med nosečnostjo so splošno nelagodni. Bolečino lahko zmanjšate z (samo)masažo ali nanesete ledene obloge. Prav tako morate raztezati mišice na primeren način preden začnete s telovadbo ali preden greste spat, da lahko preprečite krče. Pijte veliko vode in jejte uravnoteženo hrano, tudi to bo pomagalo proti neprijetnim krčem.

5. Ostanite hidrirani

Spijte najmanj 10 kozarcev vode dnevno in imejte steklenično vode vedno s sabo, kamorkoli greste. To bo preprečilo slabost in vzdržalo plodovnico na zdravem nivoju. Ne pijte pa ničesar tik preden se odpravite v posteljo, ker se boste ponoči večkrat morali odpraviti na stranišče. Ne pijte vsaj 1 uro pred spanjem.

6. Pametno izbirajte wellness-ponudbo

Pomembno je, da se sproščate med nosečnostjo, vendar se izogibajte vročim kopelim in savnam, ker je prevelika vročina slaba za otroka. Tudi nekatera eterična olja so prepovedana, ker povzročajo krče in popadke. Ne pozabite se posvetovati z zdravnikom in povedati, da ste noseči, ko se naročate na določene ponudbe.

7. Letite po pameti

Najboljši čas za letalo je navadno med 14 in 28 tednom nosečnosti. Tveganje splava, prezgodnjega poroda in slabosti je takrat majhno. Vseeno pa se pred tem posvetujte z zdravnikom, obvestite letalsko družbo, da ste noseči. Na letalu pijte veliko vode in se sprehodite vsake pol ure (če je let daljši). Sedež ob prehodu in ne pri oknu je boljši za vas.

8. Izbirajte naravna zdravila

Uporabljajte naravna zdravila za lajšanje simptomov kot so slabost, zgaga in zaprtost. Kisli in metini bonboni ter ingver pomagajo proti slabosti. Telovadba in tople kopeli pripomorejo k preprečitvi zaprtosti, žvečilke brez sladkorja in toplo mleko pa bodo izboljšali simptome zgage.

9. Uporabljajte sončno kremo

Ko ste noseči, je koža veliko bolj občutljiva na sončno svetlobo, zato uporabljajte sončno kremo in nosite kape ter sončna očala. Nekateri zdravniki celo priporočajo, da se izogibate soncu in sončenju med nosečnostjo.

10. Spite na desni strani telesa

Spanje na trebuhu je nemogoče. Izogibati se morate tudi ravnemu ležanju na hrbtu, ker teža zarodka pritiska na hrbtenico in večino krvnih žil, kar zmanjšuje krvni pretok. Spanje na eni strani s pokrčenimi koleni je najbolj udoben in varen položaj. Nekateri pravijo, da spanje na levi strani zagotavlja maksimalen pretok krvi in hranil do posteljice, vendar to ni zdravstveno dokazano.

11. Pojdite nakupovat čevlje

Vaše središče za gravitacijo se bo premikalo in lahko vam zatečejo stopala in gležnji. Kupite si udobne čevlje z dobro oporo. Obstaja velika verjetnost, da boste potrebovali večjo številko med nosečnostjo.

12. Verjemite vase

Nosečnost vedno povzroči veliko strahu in negotovosti v ženski glavi. Zapomnite si samo, da ste vi in vaše spreminjajoče se telo prelepi. Zdravi ste in sposobni iti skozi nosečnost in porod. Vse to je naraven in resnično radosten del življenja.

Poglej si še priporočljive izdelke ter nasvete glede prehrane za zdravo nosečnost TUKAJ.

Napisala: Malinca Natalija

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek