Jedilnik za nosečke

Jedilnik za nosečke

Zdrava prehrana je pomemben del zdravega načina življenja v katerem koli obdobju, a je še posebej pomembna med nosečnostjo in tudi že v času načrtovanja nosečnosti. Zdrava prehrana med nosečnostjo bo otroku pomagala pri razvoju in rasti, mamici pa pri dobrem počutju.

Med nosečnostjo nikakor ni treba na posebno dieto, a je kljub temu pomembno, da je hrana vsak dan raznolika in da mamica zaužije dovolj hranil, ki jih potrebuje.

Najbolje je, da vitamine in minerale zaužijemo s hrano, med nosečnostjo pa je kljub temu priporočljivo tudi vnašanje dodatnih vitaminov, kakršen je dobro znani vitamin B9 oz. folat.

Kako prilagoditi svojo prehrano med nosečnostjo?

Draga bodoča mamica, vsekakor rek, da je treba jesti za dva ne drži čisto …

Vnos kalorij glede na to, v katerem trimesečju si, izračunaš tako, da izračunaš svoj ITM (indeks telesne teže), ki ga lahko izračunaš s klikom tukaj.

Ko imaš svoj osnovni ITM izračunan, pa samo prišteješ dodatne kalorije, ki jih moraš zaužiti.

  • V prvem trimesečju ostane število kalorij enako tvojemu osnovnemu ITM-ju (pri dvojčkih zaužiješ 300 kalorij več),
  • v drugem trimesečju zaužiješ 200 do 300 kalorij več (pri dvojčkih 600–700 več),
  • v tretjem pa 400 do 500 kalorij več (pri dvojčkih 800–1000 več).

Če je torej tvoj osnovni izračunani ITM 2000 kalorij in nosiš samo enega otroka, boš tako v prvem trimesečju zaužila 2000 kalorij, v drugem 2200 do 2300, v tretjem pa od 2400 do 2500 kalorij.

Kako pa je z uživanjem posameznih hranil?

Med nosečnostjo je priporočen vnos beljakovin 1,21,5 g na kg telesne teže (pred nosečnostjo znaša priporočen vnos 0.8–1,1 g na kg telesne teže).

Vnos ogljikovih hidratov in maščob naj ostane podoben kot pred nosečnostjo. Ogljikovi hidrati naj predstavljajo pribl. 50 % celotnega dnevnega energijskega vnosa, maščobe pa pribl. 30 %.

Da pa ti olajšamo preračunavanje, smo zate v sodelovanju s strokovnjakinjo za prehrano nosečnic Ano Zrimšek pripravili primer jedilnika za nosečke.

3-dnevni jedilnik je prilagojen energijskim potrebam nosečk in njihovim potrebam po makrohranilih, vključeni pa so tudi nasveti za prehranjevanje, ki ti bodo pomagali k še lepši nosečnosti.

Svoj jedilnik za nosečke si lahko preneseš v pdf obliki s klikom TUKAJ >>

Želiva ti prijetno nosečnost,
Malinca Nastja in Ana Zrimšek, ki jo najdeš na Instagram profilu Prehrana za dva