Odgrinjamo tančice skrivnosti z eteričnih olj in hidrolatov - 1. del

Odgrinjamo tančice skrivnosti z eteričnih olj in hidrolatov - 1. del

O blagodejnih lastnostih eteričnih olj in aromaterapiji smo pred kratkim že pisali - klik.

Eterična olja, čudovito darilo narave, že stoletja izboljšujejo življenje ljudi, zato jih pridoma uporabljamo v kozmetiki, aromaterapiji, pa tudi v bolj skrivnostnem svetu duhovnosti in religije.

V steklenički eteričnega olja se skriva najčistejša esenca narave
Eterična olja so dišeče, močno koncentrirane sestavine, ki se v obliki drobcenih oljnih kapljic nahajajo v posebnih žlezah rastlin. Sestavljena so iz 100 in več različnih molekul, ki dajejo eteričnemu olju značilno aromo ter specifične zdravilne učinke. Najdemo jih v različnih rastlinskih delih, npr. v listih (evkaliptus), jagodah (brin), travah (limonska trava), cvetnih listih (vrtnica), koreninah (zdravilni gozdni koren), lupinah sadežev (pomaranče), lesu (cedra), pa tudi v smoli (kadilna bosvelija).

KRATEK VODIŠ PO NAČINIH PRIDOBIVANJE ETERIČNIH OLJ
Na odločitev, kateri postopek bomo pri določeni rastlini uporabili, vpliva predvsem vsebnost eteričnih olj, iz katerega dela rastline se izvleček pridobi ter kako občutljiva je sama rastlina na določen postopek.

Parna destilacija
Rastline oz. dele rastlin z eteričnim oljem v velikem bakrenem kotlu segrevamo z vodno paro. Pri tem žleze, ki vsebujejo eterična olja, zaradi visoke temperature popokajo. Iz kotla izparevajo aromatične hlapne snovi ter vodna para, ki se nato v hladilni tuljavi znova utekočinijo. Pri parni destilaciji torej dobimo hidrolat (aromatične snovi, ki so topne v vodi) ter eterična olja (v vodi netopne aromatične snovi, ki se v obliki kapljic zbirajo na površju).

Stiskanje (hladno stiskana eterična olja agrumov)
Ta postopek uporabljajo za pridobivanje eteričnih olj iz lupine citrusov. Lupino sadeža najprej z mehanskimi strgali nastrgajo, nato pa se iz tako obdelane lupine s pomočjo stiskalnice iztisnejo eterična olja.

Poznate razliko med eteričnim oljem ter absolutom?
Obstajajo še drugi načini pridobivanja aromatičnih izvlečkov. Eden od takih načinov je ekstrakcija z organskimi topili, pri kateri dobimo izvleček, ki se imenuje absolut (in ni eterično olje). Vonj absoluta je zelo močan in se najbolj približa vonju rastline v naravi. Absoluti poleg eteričnega olja rastline vsebujejo še druge snovi, kot so voski, barvila in podobno. V aromaterapiji se večinoma ne uporabljajo, saj iz njih ne moremo povsem odstraniti organskih topil, ki so bila potrebna za ekstrakcijo. So pa odlični za izdelavo naravnih parfumov!

Postopek ekstrakcije z ogljikovim dioksidom
Pri tej metodi se kot topilo uporabi utekočinjen ogljikov dioksid, v katerega se izločijo aromatične snovi. Tudi tu se izvleček razlikuje od eteričnega olja, ki bi ga dobili s parno destilacijo. Izvlečki so zelo kvalitetni in čisti, žal pa je sam postopek zelo drag. V drugem delu članka pa se bomo posvetili še hidrolatom, saj tudi oni niso od muh.

Preberi si Odgrinjamo tančice skrivnosti z eteričnih olj in hidrolatov - 2. del

PRISPEVEK PRIPRAVILA: Monika M.

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.