Aromaterapija: zdravilni vonj za vsako težavo

Aromaterapija: zdravilni vonj za vsako težavo

1

Aromaterapija je umetnost zdravljenja s pomočjo eteričnih olj. Eterična olja, ki jih z ekstrakcijo, parno destilacijo ali s stiskanjem dobijo iz različnih delov rastlin, imajo res posebno moč. Blažijo bolečine, uničujejo bakterije, očistijo telo strupov. Pomagajo, da se znebite vsakodnevnih pritiskov, stresa in številnih nadlog  vse od bolečega grla pa do bronhitisa, sinusitisa ali revmatizma ...

Obstaja približno 130 različnih eteričnih olj, ki se uporabljajo v aromaterapiji in prav vsako ima svoje posebne zdravilne sposobnosti. Zakaj si torej ne bi privoščili aromaterapije kar doma?

Ne spreglejte: pomembni napotki za razvajanje z domačo aromaterapijo
Moč eteričnih olj boste najbolje izkoristili takrat, ko jih boste uporabili v manjših količinah (nekaj kapljic). Vedno uporabljajte le 100 % naravna eterična olja. Zaradi visoke koncentracije so eterična olja izredno potentna in lahko dražijo kožo, zato v masažni namen eterična olja razredčite v nosilnem olju (sončnično, sojino, jojobino …). Uporabite 5 do 10 kapljic eteričnega olja za približno 30 g nosilnega olja. Eterična olja shranjujte v temnih stekleničkah, ki so res dobro zaprte.

Aromaterapija z masažnimi olji seveda ni edini način za izkoriščanje moči eteričnih olj Z njimi lahko obogatite kozmetične pripravke, si pripravite poživljajoče kopeli (v polno kad vode dodajte 6 do 8 kapljic eteričnega olja), jih inhalirate in odpravite težave z glavobolom ali zamašenim nosom, osvežite zrak v prostoru, izdelate potpuri ali dišavne vrečke, jih dodate vosku za izdelavo sveč ali detergentu za pranje perila. 

Malincinih 8 predlogov za odpravljanje težav z aromaterapijo
 Če se borite z anksioznostjo, dodajte kopeli nekaj kapljic eteričnega olja ylang-ylang.
V nosilnem olju lahko zmešate vrtnično ali sivkino olje in si privoščite masažo telesa.
 Se vas je lotil prehlad in je vaš nos zamašen? Preden greste spat, na vzglavnik nakapajte nekaj kapljic eteričnega olja evkalipta. Tudi prava parna inhalacija ne bo odveč. Mešanica vesele poprove mete in pomirjajoče sivke bo poskrbela za vaše boleče mišice. Priporočamo masažo!
 Prebavne težave? V kozarcu vode zmešajte žličko medu in nekaj kapljic eteričnega olja poprove mete ter počasi srkajte. Takoj boste začutili olajšanje bolečin.
Vas ob ponedeljkih zjutraj muči otopelost in brezvoljnost? Za več energije si privoščite kopel z eteričnim oljem rožmarina. Izboljšajte svoje razpoloženje z eteričnim oljem jasmina ali bergamotke. Uporabite ju kot sestavini masažnega olja ali pa si privoščite kopel.
 Kaj pa nespečnost? Z eteričnim oljem (seveda razredčenim) si zmasirajte obraz, vrat in ramena. Ali pa z uparjalnikom odišavite prostor, kjer spite. Prijeten vonj vas bo zazibal naravnost v sanje.
 Razpokani in poškodovani koži bo učinkovito pomagala krema ali mazilo, ki  ji dodate eterično olje pomarančnih cvetov (neroli), saj le-ta pospešuje rast celic in tako pomaga koži, da se obnovi.

PRISPEVEK PRIPRAVILA: Monika M.

Komentarji (1)

Darko Eržen

Kako to , da še nobeden ni omenil , da aromaterapija z eteričnimi olju npr, tudi zvrtnico damaščanka zelo močno uničuje bakterije in viruse in očisti telo strupov. Tako bi se tudi borili proti okužbi z korona virusom.
lp