Odgrinjamo tančice skrivnosti z eteričnih olj in hidrolatov - 2. del

Odgrinjamo tančice skrivnosti z eteričnih olj in hidrolatov - 2. del

Ko govorimo o čudovitem svetu aromaterapije in eteričnih olj, pa ne smemo pozabiti na žal prevečkrat spregledane hidrolate.

Hidrolati, pogosto poimenovani tudo hidrosoli, aromatične vode ali rožne vode, so zelo pomemben proizvod parne destilacije, ki prav tako kot eterična olja predstavljajo dušo rastline.

Hidrolati še zdaleč niso le stranski produkt pridobivanja eteričnih olj
Spomnimo se, da pri parni destilaciji iz kotla izparevajo aromatične hlapne snovi ter vodna para, ki se nato v hladilni tuljavi znova utekočinijo. Pri parni destilaciji nastaneta hidrolat (aromatične snovi, ki so topne v vodi ter jih od vode ne moremo ločiti) ter eterična olja (v vodi netopne aromatične snovi, ki se v obliki kapljic zbirajo na površju).

Hidrolati so pravi balzam za kožo!
Hidrolati vsebuje pomembne sestavine (zelo malo mikro kapljic eteričnih olj, predvsem pa druge vodotopne snovi iz rastline). Na kožo delujejo izredno blagodejno: lahko jo čistijo, pomirjajo, zavirajo vnetje, varujejo pred staranjem, odvisno od tega, iz katere rastline so pridobljeni. V kozmetične namene jih uporabljamo kot izjemne naravne tonike (imajo podoben pH kot koža), ali pa kot vodno fazo za izdelavo krem, losjonov, gelov, mil, mask, z njimi si popršimo obraz in podobno. Uporabimo jih lahko tudi kot vodico po britju, dodatek kopelim, razpršilo za prostor, kot dodatek jedem (azijske sladice, omake, solate) ali za pitje.
V terapevtske namene služijo tudi kot kapljice za nos, ušesa, oči in tako naprej. Najbolj znan hidrolat je hidrolat vrtnice, ki kožo nevtralizira, osveži, tonira, uravna pH ter izboljša strukturo kože. Omenili bomo še hidrolat pomarančnih cvetov, ki kožo obnavlja ter napne, deluje pa tudi kot antioksidant, ter hidrolat sivke, ki je primeren za redno nego in vlaženje tako otroške kože kot kože odraslih.

Bodite pozorni pri nakupu hidrolatov, saj so lahko zelo različne kvalitete!
Hidrolati vsebujejo vodo ter so nestabilni in hitro pokvarljivi, zato veliko proizvajalcev v njih dodaja konzervanse ali alkohol, da bi jim s tem podaljšali rok trajanja. Najbolj kvalitetni hidrolati pa so stabilizirani s tako imenovano sterilno filtracijo. Pri tem procesu se takoj po destilaciji hidrolat sterilizira s filtracijo skozi filter, ki ima pore v velikosti 200 nm. Zaradi tako majhnih por se odstranijo vse spore in bakterije, ki bi hidrolat pokvarile. Pomembno vlogo pri kakovosti igra tudi to, kako kvalitetna/čista voda je bila uporabljena ter koliko vode je šlo za kg rastlinske mase. Manj vode, več rastlin, boljši rezultat.

Preverite deklaracijo!
Za konec vam ostane le še to, da izberete pravi hidrolat za svojo kožo ter jo z njim vsak dan nežno in blago negujete. Vredno je!


PRISPEVEK PRIPRAVILA: Monika M.

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.