Javorjev sirup – Za sladkosnede, ki se želijo posladkati brez slabe vesti …

Javorjev sirup – Za sladkosnede, ki se želijo posladkati brez slabe vesti …

Uporabljali so ga že Indijanci in ostala ameriška plemena. Bil je zelo cenjen vse dokler ga ni nekoliko izpodrinila uporaba cenejšega sladkornega trsa. Danes velja za zdravo živilo in odkar je pred leti vzbudil pozornost znanstvenikov, lahko pogosto slišimo za nova odkritja o vsebnosti njegovih zdravilnih učinkovin.

Javorjev sirup bi lahko uvrstili na seznam super živil, saj vsebuje kar 63 različnih hranilnih snovi, od tega večinoma močne antioksidante in protivnetne učinkovine. Velja za eno najbolj kakovostnih naravnih sladil, ki poleg tega, da je trikrat bolj sladek od trsnega sladkorja, vsebuje manj kalorij od drugih naravnih sladil in izjemno malo maščob, natrija in holesterola.

Gre za gosto, viskozno tekočino zemeljsko-sladkega okusa, narejeno iz javorjevega soka. Pridelujejo ga tako, da zarežejo v javor, počakajo, da iz njega priteče prozoren sok skoraj brez okusa. Tega nato prevrejo, da izpari voda in se zgosti v sirup močne barve ter intenzivnega okusa.

Raziskovalci ugotovili edinstveno strukturo …

Leta 2011 je dr. Navindra Seeram z univerze v Rhode Islandu v javorjem sirupu odkril 34 novih koristnih snovi in potrdil, da ima 20 snovi ključno vlogo pri varovanju našega zdravja. Povedal je: »Ponovno trdim, da je narava najboljši kemik in da javorjev sirup postaja zmagovalec med živili z visoko vsebnostjo zdravih učinkovin. V laboratoriju smo odkrili, da ima javorjev sirup antioksidativne in protivnetne učinke, kateri so se izkazali učinkoviti v boju proti raku, diabetesu in bakterijskim infekcijam.«

Po njegovem mnenju je javorjev sirup nesporni zmagovalec med naravnimi sladili - predvsem zaradi njegovih antioksidativnih in zdravilnih učinkov. Prav tako pa vsebuje tudi nekatere učinkovine, ki jih sicer najdemo v jagodičevju, čajih, in lanenih semenih. Dr. Seeram poudarja »da se ljudje ne zavedajo, da je javorjev sirup narejen zgolj iz javorjevega soka in da v njem ni nobenih drugih dodatkov, zato je izjemno zdrav in ga močno priporočam.«

Njegove blagodejne lastnosti …

Javorjev sirup je bogat vir cinka, ki deluje kot antioksidant in ščiti srce ter ožilje, povečuje količino zdravega holesterola v krvi ter upočasnjuje napredovanje ateroskleroze. V njem pa najdemo tudi pomembne omega-6 maščobne kisline, ki skrbijo za zdravje srca, močne kosti, lepo kožo, lase in nohte ter dober metabolizem. Obenem pa vsebuje tudi vlaknine, kalij, kalcij, magnezij, železo in vitamine B (B5, B6, riboflavin, niacin, folno kislino).

Javorjev sirup je tudi izjemno koristen za moške, saj skrbi za njihove reproduktivne organe. Cink je namreč v telesu najbolj koncentriran v prostati, pomanjkanje cinka pa povečuje tveganje za raka prostate. Pomembno vlogo pri tem igra tudi mangan, ki sodeluje pri proizvodnji spolnih hormonov in na ta način ohranja zdravje moških spolnih organov.

Za sladkanje brez slabe vesti …

Javorjev sirup je uporaben v vseh primerih, v katerih navadno uporabljaš sladkor: od peke do kave, čaja in celo kosmičev, prav tako pa se uporablja tudi pri pripravi gurmanskih jedi. 


Nekateri z javorjevim sirupom prelivajo palačinke, odlično pa se odnese tudi z ovsenimi kosmiči, ki jim lahko poljubno primešaš rozine in lešnike.

Če javorjev sirup zmešaš s pomarančnim sokom in tamari sojino omako, lahko iz te mešanice narediš marinado za pečen tofu, kar še posebej obožujejo vegani. Lahko pa ga uporabiš tudi za pripravo obloženih kruhkov. Te narediš tako, da na polnozrnat kruh namažeš arašidovo maslo, nanj zrežeš banano in nato vse skupaj poškropiš s sirupom.

Pri izbiri javorjevega sirupa pazi na …

Javorjev sirup lahko najdeš v različnih oblikah. Kakovost je odvisna od njegove barve, okusa in strukture. Vsi sirupi so označeni s črkami, ki označujejo stopnjo sirupa. Stopnja A pomeni, da je sirup svetlejše barve in bolj blagega okusa ter ni ravno najkakovostnejši, saj obstaja velika možnost, da so mu proizvajalci pri pridelavi kaj primešali. Znotraj stopnje A imamo še tri stopnje, svetla, srednja in temno rjava.

Obstajata pa tudi stopnji B in C, ki sta močnejšega okusa in sta veliko temnejši. Ker je verjetnost, da so takšnemu sirupu kaj primešali zelo majhna, strokovnjaki za zdravje najbolj priporočajo ravno stopnji B in C. Sicer obstaja na tržišču tudi stopnja D, vendar je ta zelo redka. 

Neodprt javorjev sirup je treba shranjevati v hladnem in temnem prostoru, odprtega pa v hladilniku. Lahko se ga tudi zamrzne in nato pred uporabo odtali. Če se na njem pojavi kakršnakoli sled plesni, ga je treba takoj zavreči.

Javorjev sirup je odlična izbira za vse, ki se želijo prehranjevati zdravo, a obenem tudi uživati v sladkih jedeh. Da bo uporaba še lažja, smo zate pripravile obilo slastnih receptov z javorjevim sirupom, ki jih najdeš tukaj…