Ta živila lahko povečajo tvoj libido

Ta živila lahko povečajo tvoj libido

Spadaš med ljudi, ki so bolj željni spanja kot seksa?

Je tvoja želja po seksu preprosto izginila?

Mogoče te zna to presenetiti, ampak žal seks ni le fizičen. Največji del se odvija višje, v glavi.

Tvoja glava je namreč najpomembnejši spolni organ.

So ti spodnji izgovori kaj poznani?

Sem pod stresom, nimam časa, sem preobremenjen ali preobremenjena, muči me utrujenost …

Ja, libido je žal zelo kompleksen fenomen.

A za pravi ''boost'' ne potrebuješ čudežnih tabletk. K sreči si lahko pomagaš s povsem naravnimi metodami, ki bodo v prvi vrsti vplivale na tvoje splošno počutje in posledično tudi na željo po spolnosti.

Znano je, da lahko hrana znatno vpliva na tvoje hormone, energijo, stres in vsakodnevno počutje. So živila, ki te vznemirijo, povišajo krvni tlak in ja, tudi prebudijo spolno slo.

Tukaj je 10 skrivnostnih živil, ki povečujejo libido tako pri moških kot tudi pri ženskah.

Vsekakor ti predlagam, da jih vključiš v svojo prehrano.

1. SADJE IN ZELENJAVA

Avokado

Vpliv na spolno moč avokada so poznali že Azteki, priznava pa ga tudi sodobna znanost. Sestava avokada namreč spodbudno vpliva tako na libido moških kot tudi žensk in velja za enega boljših afrodiziakov.

Fige

Fige so že v stari Grčiji povezovali z ljubljenjem in plodnostjo, saj spodbujajo spolni nagon. Navadno visijo v paru in so polne semenk in spominjajo na testise. Bogate so z aminokislinami in povečujejo število spermijev in ugodno vplivajo na njihovo gibljivost.

Banane

Banane pri hindujcih veljajo za hrano za plodnost. So izvrsten afrodiziak, saj so polne encimov, ki povečajo libido in hkrati pomagajo pri moški impotenci. Poleg tega da so banane izvrstne kar same, pa lahko iz njih narediš tudi super okusne sladice.

Datlji

Za aminokisline je znano, da povečujejo spolno vzdržljivost, le-teh pa so datlji polni. Lahko jih uporabiš v presnih tortah ali pa enostavno iz njih narediš presne energijske kroglice.

Drugo sadje: goji jagode, mango, breskve, jagode, marelice, murve, pitaja

2. OREŠČKI

Mandlji imajo zanimivo vlogo znotraj mitologije  – povezujejo jih namreč s Kibelo, boginjo plodnosti, ki so jo častili v starogrških in starorimskih časih. Polni so vitamina E, ki ugodno vpliva na plodnost in delovanje spolnih organov, vsebujejo pa tudi selen, ki je koristen pri preprečevanju neplodnosti.

Mandlje in druge oreščke lahko ješ kar same za malico, lahko pa jih vključiš v zdrav zajtrk.

3. ZAČIMBE IN DODATKI

Temna čokolada

Temna čokolada je eden izmed najstarejših poznanih afrodiziakov, saj vsebuje feniletilamin. Ta dokazano sproži enake občutke kot sam spolni akt, zato ga imenujejo tudi ‘molekula ljubezni’. Feniletilamin se navadno tvori v možganih in se pretvarja v dopamin, ki je med drugim odgovoren tudi za doživljanje orgazma.

A pazi! To ni tista čokolada, ki vsebuje le nekaj procentov kavava plus veliko sladkorja. Temna čokolada mora vsebovati vsaj 70 % pravega kakava.

Čili (kajenski poper)

Tako kot čili popestri okus jedi, lahko začini tudi spolno življenje. Vsebuje namreč kapsaicin, ki ustvarja toploto in omogoča neoviran pretok krvi v penisu in tako izboljšuje erekcijo. Kajenski poper oz. čili ima takojšen učinek, zato ti priporočam, da z njim začiniš romantično večerjo.

Cejlonski cimet

Cimet pospešuje presnavljanje in cirkulacijo krvi v medenici. Uživanje izboljšuje tudi številčnost in gibljivost spermatozoidov. In kako ga uporabiš? Cimet lahko dodaš v praktično čisto vsako sladico.  

Med

Med vsebuje substance, ki dvigujejo raven estrogena, ki je glavni spolni hormon žensk. Blagodejno vpliva tudi na testosteron, ki dviguje moški libido.

Ingver

Jugovzhodna Azija uporablja ingver kot afrodiziak že od nekdaj. Ingver s svojim pekočim okusov spodbudi krvni obtok in prekrvavitev tudi v intimnem predelu, s tem pa povečuje občutljivost in seksualno hrepenenje. Dodaj ga v limonado ali čaj.

Ginseng

Ginseng velja za eno najbolj zdravilnih rastlin v Aziji. V tradicionalni kitajski medicini se uporablja pri težavah z impotenco. Njegove učinkovine stimulirajo libido in povišajo seksualno vzdržljivost. Ginseng v prahu lahko dodamo smoothiju ali pa si pripravimo čaj. 

Ašvaganda

Ašvagandi se pripisujejo številne pozitivne lastnosti, med drugim boljša vzdržljivost. Deluje zdravilno na ženske spolne organe in podpira tudi spolne funkcije moških. Z rednim uživanjem ašvagande se namreč ohranja mobilnost spermijev in sperme. Ašvagando v prahu se lahko dodaja napitkom (1 čajna žlička dnevno). Ašvagande ni priporočljivo uživati med nosečnostjo in v primeru težav s ščitnico.

Maca

Maca izvira iz Peruja in je bogatila že spolno življenje Inkov. Prislužila pa si je tudi ime ''naravna viagra''.

V nasprotju s tradicionalnimi afrodiziaki, naj bi učinkovitost mace potrdile tudi številne študije.

Poleg tega, da zvišuje spolno slo pa ima tudi številne zdravilne lastnosti. Maca je močan adaptogen, kar pomeni, da povečuje moč obrambnega odziva na stres, krepi imunski sistem, izboljšuje spomin in koncentracijo.

Ja, afrodiziaki v resnici zares obstajajo, a skoraj zagotovo ne v magičnih napojih, zmletih krempljih in urokih.

Najdeš jih predvsem v rastlinskem svetu, v sestavinah, ki na splošno dvignejo nivo zdravja, razpoloženja in posledično tudi seksualne energije.