Špinača – majhni lističi za veliko zdravja

Špinača – majhni lističi za veliko zdravja

Špinača je listnata zelenjava, ki je vsestransko uporabna v kuhinji. Je eno redkih živil, ki vsebuje vitamin K, ta pa je pomemben za zdrave kosti. Vsebuje veliko vitaminov, mineralov in antioksidantov zato ugodno vpliva na naše telo in izboljšuje marsikatere njegove funkcije. Na voljo je skozi vse leto, pozimi se poslužujemo zimskih sort, preostale mesece pa nabiramo druge.

Pozitivne lastnosti špinače:

  • Preprečuje naraščanje krvnega tlaka.
  • Sprošča mišice.
  • Spodbuja krepilen spanec.
  • Zmanjšuje anksioznost.
  • Povečuje dobro počutje.

Špinača ne skrbi samo za sprostitev in povečuje občutek mirnosti, predvsem zaradi visoke vsebnosti magnezija, temveč je tudi bogata z železom in se tako bori proti izčrpanosti ter pomaga brisati odvečne količine kortizola v krvnem pretoku. Folna kislina in ostali B vitamini spodbujajo zdravo delovanje živčnega sistema in celo izboljšujejo koncentracijo ter spomin.

Špinača je bogata z:

  • Vlakninami, ki uravnavajo krvni sladkor.
  • Protivnetnimi kemikalijami, ki zmanjšujejo vnetja in bolečino.
  • Peptidi, ki pomagajo zniževati krvni tlak.
  • Vitaminom K, ki je ugoden za zdrav živčni sistem in delovanje možganov.

Uporabimo jo lahko v:

  • Juhah, obarah in enolončnicah – dodamo jo na koncu kuhanja.
  • Namesto zelene solate v sendvičih in solatah.
  • Dodano k siru in drobnjaku za občutek omlete.
  • Zmešano z rikoto, česnom in rahlo poparjeno bučo maslenko za odlično omako k testeninam ali preliv za pečen krompir.

Poglej si še recept za špinačno pito s feta sirom TUKAJ.

Napisala: Malinca Natalija (Povzeto po knjigi Eat yourself calm)

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.