Soda bikarbona - vsestranska sestavina, ki dela čudeže…

Soda bikarbona - vsestranska sestavina, ki dela čudeže…

7

Nepogrešljivi del vsakega gospodinjstva je soda bikarbona ali natrijev hidrogenarbonat (NaHCO3), trdna bela kristalno snov, ki jo poznamo v obliki prahu. Po okusu je rahlo slana, v Evropski uniji pa je registrirana kot dodatek jedem, ki ga najdemo pod oznako E500. Tudi kadar naletimo na ime jedilna soda, gre za sodo bikarbono - kemijsko spojino, ki jo lahko dodajamo jedem. V njeni raztopini lahko opereš sadje, čistiš kuhinjske površine ali pa si z njo celo umiješ zobe.

Kako ti soda bikarbona lahko priskoči na pomoč?

1. Pomaga proti zakisanosti telesa

Kadar se kislinsko-bazično ravnovesje v telesu poruši, se telo zakisa. To pa lahko privede do številnih zdravstvenih težav, ki se kažejo kot prebavne motnje, zamašen nos, glavoboli, izčrpanost, slaba koža, slab vonj in zadah, nespečnost… V zakisanem okolju ravno tako odlično uspevajo bolezni, kot so prehlad, gripa, rak in bolezni srca.

Soda bikarbona ti lahko pomaga preprečiti zgornje simptome, saj v telesu deluje alkalno oziroma bazično. Enostavno to storiš tako, da pol žličke sode bikarbone raztopiš v 2 dl vode in mešanico brez slabe vesti popiješ. Če želiš, lahko dodaš tudi limonin sok za boljši okus.

2. Uspešno odpravlja glivice

Zmes sode bikarbone in kisa za vlaganje sicer učinkovito in naravno odpravlja vodni kamen v straniščni školjki, dokazano pa pomaga tudi pri težavah z glivicami.

Če te pestijo glivice na nohtih, noge najprej 10 minut namakaj v jabolčnem kisu, nato pa še 20 minut v topli vodi, v katero dodaš dve jedilni žlici sode bikarbone. Postopek ponovi dvakrat na dan, zjutraj in zvečer, s početjem pa nadaljuj še vsaj tri tedne po tem, ko glivice že izginejo.

3. Ublaži pekočo zgago

Soda bikarbona ob zaužitju nevtralizira želodčno kislino in s tem povzroči, da ta preneha uhajati v požiralnik. Če te peče zgaga, lahko v skodelico tople vode zmešaš pol žličke sode bikarbone in dodaš sok polovice limone. Mešanico popij in nekje v roku 20-ih minut bodo težave izginile. Sodo seveda dodajaj postopoma, da slučajno ne pride do premočne reakcije.

4. Odpravljanje neprijetnih vonjav.

Če vedno, ko odpreš hladilnik, iz njega vijejo neprijetne vonjave, napolni majhen kozarec za žganje oz. šilček s sodo bikarbono in ga postavi v hladilnik. Posuješ jo lahko tudi po umazani preprogi, pustiš delovati 30 minut in posesaš.

Zelo dobro se obnese tudi v mačjih straniščih: dve žlici sode bikarbone enostavno zmešaj s posipom, ki ga navadno uporabljaš in o neprijetnih vonjavah ne bo več ne duha ne sluha.

S sodo lahko odpraviš tudi neprijeten zadah. Žličko sode bikarbone zmešaj z 1 dl vode in s tako pripravljeno ustno vodico spiraj usta.

Če imaš težave z znojenjem in ti pri tem ne pomaga noben dezodorant, si na predhodno umito kožo pod pazduhami z vato nanesi malo sode bikarbone in nihče več se ne bo spraševal, kdaj se ti je uspelo nazadnje stuširati.

Zlata vredni nasveti za uporabo sode bikarbone:

*Domač pecilni prašek: zmešaj 1 žlico sode bikarbone, 2 žlici vinskega kamna in 1 žlico koruznega škroba.

*Pranje sadja in zelenjave: če se želiš znebiti nečistoč in strupov iz sadja in zelenjave, jih za nekaj minut namoči v vodo, h kateri primešaš žličko sode bikarbone ter speri.

*Odstranjevanje neprijetnih vonjav: soda bikarbona odstrani vonj iz koša za smeti, hladilnika, zamrzovalne skrinje, pomivalnega stroja, pepelnika, športnih copat, škornjev, oblačil …

*Pranje: odlična izbira za otroške plenice in ostala njihova oblačila, za učinkovitejše odstranjevanje madežev (od olja, trave, krvi), prav tako pa soda oblačila dodatno zmehča, zaradi česar se lahko posloviš od mehčalca.

*Čiščenje kuhinjskih površin in kopalnice: sodo bikarbona dodaš na vlažno krpo, očistiš površine in spereš z vodo.

*Čiščenje izdelkov: glavniki, krtače, termo posode, aparat za kavo, steklenice …

*Poliranje srebrnine: sodo potreseš na vlažno krpo, spoliraš, spereš in posušiš.

*Čiščenje odtokov: 4 žlice sode bikarbone in vročo vodo lahko vsak teden zliješ v umivalnike.

*Čiščenje zob: sodo daš na vlažno zobno ščetko in si zdrgneš zobe ter dlesni.


Soda bikarbona je resnično pravi pravcati beli čudež, ki je uporaben za skoraj vse namene v vsakdanjem življenju. Povrh vsega pa je okolju neškodljiva, enostavna za uporabo in kar je najlepše pri vsem skupaj - primerna za vsako denarnico.


Komentarji (7)

Malinca Natalija

Pozdravljeni.
Drugače je odvisno tudi, katero znamko gledate, tudi v trgovini so si cene zelo različne. Najdete sodo bikarbono, ki je še cenejša od 49 centov pa seveda tudi takšne, ki so dosti dražje od 1,99€. Če pa gledamo še lekarniške boste za 100g lahko odšteli tudi 4,50 € ali še več. Izdelki, ki so kvalitetnejši imajo ponavadi tudi rahlo višjo ceno od drugih (kot npr. Dr. Oetker in podobni) v trgovinah. Seveda pa se lahko vsak posameznik odloči, kje bo kakšen izdelek kupil in koliko je zanj pripravljen odšteti.
Lep pozdrav

Pikapoka

Drugač je 500g sode v trgovini 49 centov.
A je ta s kaksnimi specialnimi efekti, ker je tako draga.
Lp

Malinca Alja

Soda bikarbona dokazano pobeli zobe, vendar pa vsaka stvar, ki zobe beli načenja njihovo sklenino. Trik je v tem, da se uporabi pravilno količino vsakega. Če ju uporabiš premalo, ne bo efekta, preveč pa lahko povzroči poškodbo sklenine. Strokovnjaki predlagajo uporabo približno dveh čajnih žličk sode bikarbone in zgolj toliko limoninega soka, da ustvarimo gladko pasto. Z zobno ščetko pasto nanesemo na zobe in pustimo delovati eno minuto, nato dobro speremo z vodo. Paste zaradi limonine kisline nikakor ne uporabljajte dnevno.

dragica kuplen

Zanima me če soda bikarbona res pomaga pri odstranjevanju zobnega kamna.Pravijo da skupaj z sokom limone.Ali ni to preveč agresivno za zobno sklenino?

Jozica Kveder

Brez sode pri nas ne gre.

Marjanca Klančar

Rada prebiram in berem,kaj je dobro.

ZORA KARLOVČEC

soda bikarbona deluje na vseh področjih kot v zdravstvo tako v prehrani