Soda bikarbona dela čudeže

Oceni objavo z 1 do 5:
(4.1)
Št. ocen: 14

Soda bikarbona dela čudežeSoda bikarbona ali natrijev hidrogenarbonat (NaHCO3) je nepogrešljivi del vsakega gospodinjstva.

Gre za trdno belo kristalno snov, ki pa jo poznamo v obliki prahu. Po okusu je rahlo slana, v Evropski uniji pa je registrirana kot dodatek jedem E 500. Tudi kadar naletimo na ime jedilna soda gre za sodo bikarbono, kemijsko spojino, ki jo lahko dodajamo jedem, v njeni raztopini peremo sadje, čistimo kuhinjske površine ali pa kar zobe. Danes bomo z vami delili še nekaj zanimivih načinov uporabe sode bikarbone, za katere morda še niste vedeli.

Pomaga pri zakisanosti telesa
Kadar se kislinsko-bazično ravnovesje v telesu poruši, pride do zakisanosti telesa. Posledično lahko pride do raznih zdravstvenih težav, od glavobola do prebavnih motenj, pa tudi virusi in bakterije se v takem okolju bolj razmnožujejo, zato obstaja večja verjetnost, da bomo zboleli. Soda bikarbona nam lahko pri tem pomaga, saj v telesu deluje alkalno oziroma bazično. Pol žličke sode bikarbone enostavno raztopimo v 2 dl vode in mešanico popijemo.

Odpravlja glivice
Zmes sode bikarbone in kisa za vlaganje učinkovito in na naraven način odpravlja vodni kamen v straniščni školjki, dokazano pa pomaga tudi pri težavah z glivicami. Če imamo glivice na nohtih, noge najprej 10 minut namakamo v jabolčnem kisu, nato pa jih še 20 minut v topli vodi, v katero smo dodali dve jedilni žlici sode bikarbone. Postopek ponavljamo dvakrat na dan, zjutraj in zvečer, s početjem pa nadaljujemo še vsaj tri tedne po tem, ko glivice že izginejo.

Kadar nas peče zgaga
Soda bikarbona ob zaužitju nevtralizira želodčno kislino, da ta preneha uhajati v požiralnik. Skodelico tople vode zmešamo s pol žličke sode bikarbone, dodamo pa še sok polovice limone. Mešanico spijemo in čez 20 minut bodo težave izginile. Sodo dodajamo postopoma, da ne pride do premočne reakcije.

Odpravimo neprijetne vonjave
Če vsakič, ko odpremo hladilnik, iz njega zavejejo neprijetne vonjave, napolnimo majhen kozarec za žganje s sodo bikarbono in jo postavimo v hladilnik. Posujemo jo lahko tudi po umazani preprogi, pustimo delovati 30 minut in posesamo. Zelo dobro se obnese tudi v mačjih straniščih: dve žlici sode bikarbone enostavno zmešamo s posipom, ki ga navadno uporabljamo in o neprijetnih vonjavah ne bo več niti sledu. Celo neprijeten zadah lahko odpravimo z njo. Žličko sode bikarbone zmešamo z 1 dl vode in s tako pripravljeno ustno vodico spiramo usta. Če se pogosto znojimo, pri tem pa nam več ne pomaga noben dezodorant, si na predhodno umito kožo pod pazduhami z vato nanesemo malo sode bikarbone in nihče več se ne bo spraševal, ali smo se morda pozabili stuširati.

PRISPEVEK PRIPRAVILA: Lina Z.

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek