Soda bikarbona dela čudeže

Oceni objavo z 1 do 5:
(4.1)
Št. ocen: 14

Soda bikarbona ali natrijev hidrogenarbonat (NaHCO3) je nepogrešljivi del vsakega gospodinjstva. Gre za trdno belo kristalno snov, ki pa jo poznamo v obliki prahu.

Po okusu je rahlo slana, v Evropski uniji pa je registrirana kot dodatek jedem, ki ga najdemo pod oznako E500. Tudi kadar naletimo na ime jedilna soda, gre za sodo bikarbono. Torej za kemijsko spojino, ki jo lahko dodajamo jedem. V njeni raztopini lahko tudi peremo sadje, čistimo kuhinjske površine ali pa si z njo celo umivamo zobe.

Zakaj je soda bikarbona tako posebna?

Pomaga proti zakisanosti telesa

Kadar se kislinsko-bazično ravnovesje v telesu poruši, pride do zakisanosti telesa. Posledično lahko pride do raznih zdravstvenih težav. Te se kažejo kot  prebavne motnje, zamašen nos, glavoboli, izčrpanost, slaba koža, slab vonj in zadah, nenaspanost … V zakisanem okolju odlično uspevajo bolezni, kot so prehlad, gripa, rak, bolezni srca. Virusi in bakterije se v takem okolju hitreje razmnožujejo, zato obstaja večja verjetnost, da bomo zboleli.

Soda bikarbona nam lahko pomaga preprečiti take simptome, saj v telesu deluje alkalno oziroma bazično. Pol žličke sode bikarbone enostavno raztopimo v 2 dl vode in mešanico popijemo. Po želji dodamo tudi limonin sok za boljši okus. 

Odpravlja glivice

Zmes sode bikarbone in kisa za vlaganje učinkovito in na naraven način odpravlja vodni kamen v straniščni školjki, dokazano pa pomaga tudi pri težavah z glivicami.

Če imamo glivice na nohtih, noge najprej 10 minut namakamo v jabolčnem kisu, nato pa še 20 minut v topli vodi, v katero smo dodali dve jedilni žlici sode bikarbone. Postopek ponavljamo dvakrat na dan, zjutraj in zvečer, s početjem pa nadaljujemo še vsaj tri tedne po tem, ko glivice že izginejo.

Kadar nas peče zgaga

Soda bikarbona ob zaužitju nevtralizira želodčno kislino, da ta preneha uhajati v požiralnik. Skodelico tople vode zmešamo s pol žličke sode bikarbone, dodamo pa še sok polovice limone. Mešanico spijemo in čez 20 minut bodo težave izginile. Sodo dodajamo postopoma, da ne pride do premočne reakcije.

Odpravimo neprijetne vonjave

Če vsakič, ko odpremo hladilnik, iz njega zavejejo neprijetne vonjave, napolnimo majhen kozarec za žganje oz. šilček s sodo bikarbono in ga postavimo v hladilnik. Posujemo jo lahko tudi po umazani preprogi, pustimo delovati 30 minut in posesamo.

Zelo dobro se obnese tudi v mačjih straniščih: dve žlici sode bikarbone enostavno zmešamo s posipom, ki ga navadno uporabljamo in o neprijetnih vonjavah ne bo več niti sledu.

Celo neprijeten zadah lahko odpravimo z njo. Žličko sode bikarbone zmešamo z 1 dl vode in s tako pripravljeno ustno vodico spiramo usta.

Če se pogosto znojimo, pri tem pa nam več ne pomaga noben dezodorant, si na predhodno umito kožo pod pazduhami z vato nanesemo malo sode bikarbone in nihče več se ne bo spraševal, ali smo se morda pozabili stuširati.

Hitri nasveti za uporabo sode bikarbone:


 Domač pecilni prašek: zmešamo 1 žlico sode bikarbone, 2 žlici vinskega kamna in 1 žlico koruznega škroba.


• Pranje sadja in zelenjave: izdelke damo v vodo in dodamo sodo bikarbono, speremo.


• Odstranjevanje neprijetnih vonjav: soda bikarbona bo odstranila vonj iz koša za smeti, hladilnika, zamrzovalne skrinje, pomivalnega stroja, pepelnika, športnih copat, škornjev, oblačil …


• Pranje: za plenice, za učinkovitejše pranje madežev, odstranjevanje olja in maščob …


• Čiščenje kuhinjskih površin in kopalnice: sodo bikarbona dodamo na vlažno krpo, očistimo in speremo z vodo.


• Čiščenje izdelkov: glavniki, krtače, termo posode, aparat za kavo, steklenice …


• Poliranje srebrnine: sodo damo na vlažno krpo, spolirano, speremo in posušimo.


• Čiščenje odtokov: 4 žlice sode bikarbone in vročo vodo vsak teden zlijemo v umivalnike.


• Čiščenje zob: sodo damo na vlažno ščetko in zdrgnemo zobe in dlesni.


Soda bikarbona je resnično neverjetna in najbrž ne manjka v nobeni hiši. Če pa že, pa jo hitro poišči v Malincini shrambi, kjer najdeš 100g pakiranje sode bikarbone.

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek