So energijske ploščice res zdrave?

So energijske ploščice res zdrave?

Od Shakespearja v vesolje in nazaj – taka je bila pot energijskih ploščic. Ja, omenjal jih je že Shakespeare, kasneje pa so jih zaradi energijske vrednosti kot hiter, majhen in obstojen obrok v vesolje jemali astronavti. Danes so energijske ploščice z različnimi okusi priljubljene tako med aktivnimi ljudmi kot tudi med tistimi, ki si želijo bolj zdravega sladkanja.

Kaj so energijske ploščice?

Kot pove že ime, so to ploščice, bogate s sestavinami, ki zagotavljajo takojšnjo energijo. To so sestavine, kot so žita, največkrat ovseni kosmiči, oreščki in semena, sadje zato so te ploščice energijsko bogate.

V času Shakespearja so jim dodajali med in maslo, imenovali pa so jih flapjack, danes pa so razširjene po vsem svetu in pri njihovih recepturah domišljija ne pozna meja …

Energijske ploščice so priporočljive za takojšnje povečanje energije pred treningom, po treningu, lahko pa nadomestijo kakšen obrok ali služijo kot hiter zdrav prigrizek. Ob tem je treba močno paziti na sestavo, saj dodani sladkorji hitro iz potencialno zdravega prigrizka ustvarijo sladkarijo.

Na kaj moramo biti pozorni pri izbiri energijske ploščice …

Niso vse energijske ploščice zdrave. Zato moramo pred nakupom preveriti nekaj reči ...

Dobro je, da pri nakupu vedno preverimo prehransko sestavo in izberemo ploščice z manj kot 3 grami nasičenih maščob in vsaj 4 grami vlaknin na 100 g izdelka.

Izdelek naj bo torej vsaj vir prehranske vlaknine, najbolje pa je, če gre za izdelek z visoko vsebnostjo prehranske vlaknine.

Trditev, da je živilo vir prehranske vlaknine, je dopustna samo, kadar izdelek vsebuje vsaj 3 g prehranske vlaknine na 100 g ali vsaj 1,5 g prehranske vlaknine na 100 kcal. Trditev, da ima živilo visoko vsebnost prehranske vlaknine, pa je dopustna samo, kadar izdelek vsebuje vsaj 6 g prehranske vlaknine na 100 g ali vsaj 3 g prehranske vlaknine na 100 kcal.

Vlaknine so pomemben del prehrane človeka

Prehranske vlaknine so zelo pomemben del uravnotežene prehrane. Gre za kompleksne ogljikove hidrate, ki jih najdemo predvsem v polnozrnatih izdelkih in sadju.

Za posebno vlakninsko bogate so se izkazale maline, odlični pa so tudi ovseni kosmiči, ki vsebujejo posebno vlaknino – beta glukane. Ti naj bi ugodno vplivali na holesterol, srce in ožilje ter po nekaterih podatkih celo na imunski sistem.

Tudi na slovenskem Nacionalnem portalu o hrani in prehrani za vlaknine pravijo, da v splošnem zmanjšujejo energijsko gostoto hrane, upočasnijo praznjenje želodca, pospešujejo prehajanje črevesne vsebine, povečajo količino blata, upočasnjujejo absorpcijo glukoze, zmanjšujejo holesterol v krvi ...

Kaj pa tiste manj zdrave sestavine raznih ploščic?

Palmovo olje, razni sladkani jogurtovi prelivi in močno slajena čokolada vsekakor ne sodijo med najboljše sestavine. V takih izdelkih se hitro poveča vsebnost nasičenih maščob …

Pozorni moramo biti tudi na ploščice s sestavinami, kot so sirup iz rjavega riža, glukozno-fruktozni sirup, bel trsni sladkor ipd. Če so sladkorji navedeni že na prvem mestu deklaracije in jih je celo več oblik pa moramo biti še posebej pozorni. Še toliko bolj, če moramo popaziti na svoje kilograme ali pa imamo težave s krvnim sladkorjem.

Različne oblike ploščic …

Energijskih ploščic ne smemo zamenjati s proteinskimi ploščicami, ki so običajno narejene tako, da vsebujejo več beljakovin, pogosto pa jih uporabljajo športniki. Žitne energijske ploščice vsebujejo več ogljikovih hidratov in služijo kot hiter vir energije, kadar jo potrebujemo.

Ploščice lahko s pomočjo različnih receptov pripravimo tudi sami. Energijsko ploščico lahko npr. pripravimo po receptu s klikom tukaj.
Če pa želimo pripraviti tako ploščico, ki vsebuje še proteine, pa jo lahko pripravimo po receptu s klikom tukaj.

Kakšne so prednosti uživanja energijskih ploščic …

  • Energijska ploščica lahko našemu telesu v hipu priskrbi energijo.
  • Ploščice so lahko odličen vir makrohranil, kot so beljakovine, ogljikovi hidrati in vlaknine.
  • Poleg makrohranil ploščice našemu telesu zagotavljajo tudi nekatera mikrohranila, ki jih vsebujejo sestavine.
  • Energijske ploščice s primerno sestavo so lahko del diete pri uravnavanju telesne teže.
  • Lahko so odlične in veliko bolj zdrav nadomestek sladkarij, ki ga lahko ponudimo tudi otrokom.
  • Energijske ploščice so bolj zdrav in okusen prigrizek, s katerim lahko preprečimo napade lakote.

Energijske ploščice lahko postanejo del uravnotežene prehrane, še vedno pa moramo paziti na kalorijski vnos, če želimo shujšati, če pa jih grizljamo pred in po treningu pa, kot pri drugih rečeh, ne smemo pričakovati, da gre za čudežno živilo, zaradi katerega bomo imeli naenkrat večje mišice ali pa top formo. Lahko so le pomagalo, ki telo nahrani, kajti telo potrebuje hranila, da je lahko aktivno in da ima energijo za vse podvige, ki jih želimo opraviti.

Ko želimo res najboljše …

Pri izbiri smo lahko pozorni še na nekatere druge lastnosti energijskih ploščic. Res pomembno je, da izberemo take, ki vsebujejo predvsem naravno prisotne sladkorje in ne dodanih. Lahko izbiramo med veganskimi, presnimi in celo takimi brez glutena.

Oves brez glutena

Največkrat za izdelavo energijskih ploščic uporabijo oves. Večina meni, da oves vsebuje gluten, a to ne drži popolnoma. Vsebuje beljakovino, ki je podobna glutenu, a veliki večini ne povzroča težav. Težava pa nastane, ker oves večinoma raste z drugimi žiti in se z glutenom kontaminira oz. "okuži". Tudi postopek predelave je običajno tak, da je oves ves čas v stiku z drugimi žiti, zato tudi vsebuje gluten.

Da bi pridelali oves brez glutena, morata tako pridelava kot tudi predelava potekati pod čisto posebnimi strogo kontroliranimi pogoji, ki onemogočajo kakršen koli stik ovsa z drugimi žiti in glutenom. Le taka oblika ovsa je primerna za uživanje za tiste, ki glutena ne smejo ali pa se mu želijo izogniti.

Hitro, zdravo, okusno …Energijske ploščice

Dve odlični energijski ploščici najdemo tudi v Malinci. Obe sta brez glutena, brez laktoze, brez dodanih sladkorjev, veganski in popolnoma brez umetnih barvil, arom, ploščica z malinami pa je tudi presna …

Ena je z okusom liofiliziranih malin druga pa z okusom kakava in čokolade. Obe sta odlični tudi zato, ker imata visoko vsebnost prehranske vlaknine. Malinova ploščica vsebuje kar 11 g vlaknin, čokoladna pa 8,2 g vlaknin.

Sladek okus jima daje le datljeva pasta, ki služi tudi kot vezivo, obogateni pa sta še s sončnično pasto, zemeljskimi oreški, mandlji …

Gre torej za slasten zalogaj, ki napolni z energijo in služi kot bolj zdrava slaščica, prigrizek za vse, ki so aktivni ali pa kot hitra malica, ki se je razveselijo tako odrasli kot tudi otroci, ki jim lahko mimogrede omenimo, da so energijske ploščice jedli tudi astronavti. Zagotovo bodo nad tem dejstvom navdušeni.

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.