Sladkorna bolezen – kako si lahko sami pomagamo?

Oceni objavo z 1 do 5:
(5)
Št. ocen: 1

 Diabetes ali sladkorna bolezen je pravzaprav posledica težav s tvorbo in oskrbo telesa merjenje-sladkorja-v-krvis hormonom inzulinom. Pri prebavljanju hrane se le-ta spremeni v glukozo, imenovano tudi krvni sladkor. Glukoza v telesu služi kot hranilo za tkiva in se prenaša po telesu s krvjo, hormon inzulin pa poskrbi, da se glukoza lahko spremeni v obliko, ki jo celice lahko uporabijo in se nahranijo. Če hormon inzulin ne deluje pravilno, je glukoze v krvi lahko ali preveč ali premalo, zato lahko ljudje doživijo inzulinski šok.

Kako se tvori inzulin?
Tvorjenje inzulina poteka v prebavni žlezi trebušni slinavki, ki izloča hormone in encime ednokrino in eksokrino. Eksokrino se izločajo encimi v sok trebušne slinavke, ki se izloča v prebavni sistem in skrbijo za razgradnjo in presnovo ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin v glukozo. Endokrino delujejo tako imenovani Langerhansenovi otočki trebušne slinavke, ki pa neposredno v kri izločajo hormone inzulin, glukagon in še nekatere druge hormone. Človek dobi diagnozo diabetesa, kadar trebušna slinavka ne proizvaja dovolj inzulina, ali pa ga telo ni sposobno učinkovito izrabiti. Glukoza v krvi tako poraste, ker je celice ne uspejo sprejeti in se nahraniti. Če se stanje ne uravnava, lahko povišan krvni sladkor vodi do številnih zdravstvenih težav in komplikacij.

agave-nectarPri uravnavanju krvnega sladkorja pomagajo tudi nekatera naravna živila
Poleg zdravil, ki uravnavajo krvni sladkor, si ljudje lahko pomagamo tudi sami in uživamo naravna živila, ki vsebujejo snovi za uravnavanje glukoze v krvi in imajo nizek glikemični indeks. Mednje spadajo goji jagode, oreščki, žiti - rž in ajda, sladilo agavin sirup. Skupna lastnost vseh teh živil je, da se ob njihovi presnovi glukoza v krvni obtok izloča postopoma in nima strmih vzponov in padcev, ki bi lahko povzročila inzulinski šok. Bistvo uravnavanja krvnega sladkorja je ravno v tem, da se v krvi ne nahaja preveč ali premalo glukoze naenkrat, ampak je ves čas v mejah normale. Tako telo ni preobremenjeno in lahko sproti izloča dovolj inzulina za spreminjanje glukoze v hrano za celice.

Kako pri uravnavanju sladkorja pomaga uravnovešena in zdrava prehrana?998118
Vsaka hrana ni dobra za diabetike, saj lahko povzroče strme vzpone ali padce sladkorja v krvi, kar lahko vodi do resnih težav. Glikemični indeks hrane nam pove, kako hitro se določena hrana spreminja v glukozo. Živila, ki vsebujejo belo moko in bel sladkor imajo visok glikemični indeks, kar pomeni, da krvni sladkor po zaužitju strmo naraste in se telo nanj odzove z veliko dozo inzulina, da sladkor uravna. Ker veliko inzulina pomeni hiter padec, se lahko nivo sladkorja prekomerno zniža – vsi poznamo rek : »Cuker mi je padel«. S padcem sladkorja v krvi prideta tudi utrujenost in slaba energija, zato je bolj zdravo uživati hrano z nizkim glikemičnim indeksom, da sladkor v krvi ne narašča in pada prestrmo. Mednje spadajo že omenjena živila iz ekološke pridelave, ki vašega krvnega sladkorja ne bodo vrgle iz tira: goji jagode, mandlji in drugi oreščki, sladilo - agavin sirup, rž (ržena moka, kosmiči), ajda (ajdova moka, kosmiči, kaša), olja (konopljino, olivno) ... Poleg tega, da so ta živila primerna za bolnike s sladkorno boleznijo, so priporočljiva tudi za vse tiste, ki bi radi poskrbeli za svoje zdravje in se pred nastankom diabetesa dodatno zaščitili.

Prispevek pripravila: Malinca Nastja

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek