Skrb za naš planet se prične v gospodinjstvu

Oceni objavo z 1 do 5:
(0)
Št. ocen: 0

Onesnaževanje zraka in okolja uničuje življenjsko okolje živali in povzroča bolezni pri ljudeh. Krivci za to pa niso samo industrija in tovarne, ampak smo v prvi vrsti mi sami.

V ta namen sem ti pripravila 9 preprostih nasvetov, ki so uporabni v kopalnici, kuhinji in gospodinjstvu, z njimi pa boš korak za korakom prispeval/a do boljšega življenja. Tvojega, mojega, našega.

1. NAMESTO KOPELI SI PRIVOŠČI KRATEK IN OSVEŽUJOČ TUŠ.
Za kopel porabimo približno 150  litrov vodo. S hitrim prhanjem in zapiranjem vode med nanosom mila oz. šampona količino vode precej privarčujemo.


2. ZAPRI VODO, KO SI UMIVAŠ ZOBE.
Med ščetkanjem zob je vedno potrebno zapreti vodo. Malinca svetuje tudi uporabo eko ščetke, ki ima biorazgradljiv ročaj in embalažo, ki jo je možno kompostirati. Eko ščetke najdeš tukaj.

3. BRISANJE ROK - NAVODILA.
kako si obrisati rokeNamesto papirnatih brisač raje uporabimo bombažno. Tam, kjer pa to ni možno, uporabimo ta učinkovit in preverjen način, ki znatno zmanjša število uporabljenih papirnatih brisač. Posnetek si poglej TUKAJ.

4. NE MEČI STRAN HRANE, KI JE ŠE UPORABNA.
Iz par dni starega kruha si lahko napraviš odlične kruhove cmoke, steblo brokolija uporabi za brokolijevo juho, koščke mesa, ki so ostali pa uporabi naslednji dan v tortilijah.

5. IZ OSTANKOV HRANE NAPRAVI KOMPOST.
Kompost je najboljše naravno gnojilo, saj vsebuje že iste organizme, ki so v tleh in je zato ekološko najbolj sprejemljiv in najboljša izbira za tvoje rastlinice.

6. IZDELKI, KI JIM JE POTEKEL ROK UPORABE ŠE NISO NUJNO ZA V SMETI.
V kolikor niso spremenjene barve, vonja, okusa in izgleda, jih lahko mirno uporabiš.

7. UPORABI VREČKO ZA VEČKRATNO UPORABO.
Ko greš v trgovino, vedno vzemi s sabo vrečko za večkratno uporabo. Nekaj lepih primerkov najdeš tukaj.

8. NAMESTO KEMIČNIH ČISTIL UPORABI KIS IN SODO BIKARBONO.
Oba v gospodinjstvu napravita pravi čudež! Sodo bikarbono najdeš tudi v Malinci.

9.  POSADI DREVO.
Če ga še nisi, je drugi pravi čas, da ga posadiš SEDAJ :) Drevesa so namreč veliki zelen filter, ki pomagajo filtrirati onesnažen zrak.

posadi drevo

AVTOR PRISPEVKA: Malinca Nastja

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek