Šisandra in njena uporaba

Šisandra in njena uporaba

Šisandra v prahu je zmlet sadež, ki pomaga telesu pri stresnih situacijah oz. pomaga, da se opomore od stresa. Pospešuje tudi obnavljanje jeter in ščiti jetrne celice pred strupi.
Šisandra je božanski sadež s širokim spektrom lastnosti, ki jih v različne namene že tisočletja uporablja kitajska medicina. Po prepričanju kitajske medicine ponazarja pet okusov (kislo, sladko, grenko, slano in pekoče), vsebuje pet elementarnih energij (ogenj, zemlja, voda, kovina in les) in deluje na pet najpomembnejših človeških organov (srce, pljuča, ledvice, jetra in možgane).
Zraste v visok grm, tudi do 10 metrov, najpogosteje v ekstremno hladnih gozdovih na severu Kitajske in vzhodu Rusije. Plodovi so intenzivno rdeče barve in so izjemno odporni proti zmrzali.
Šisandra je adoptogena rastlina, kar pomeni, da pomaga telo prilagoditi stresnemu okolju. Adoptogene rastline namreč poskrbijo za večjo prilagoditveno sposobnost telesa, saj normalizirajo procese. Šisandra tako izboljšuje odpornost telesa v času stresnih situacij in mu pomaga, da se opomore od stresa.
Šisandra prispeva k zdravju zgornjih dihal in je pravi balzam pri tegobah kot so prehlad, kašelj, vneto in boleče žrelo idr. Je sredstvo, ki bi ga zato morali uživati še posebej takrat, ko je čas tovrstnih obolenj.
Šisandra pomaga tudi jetram. Je hepatopretektivna, kar pomeni, da pospešuje obnavljanje jeter, ščiti jetrne celice pred strupi in pomaga pri razstrupljanju organizma. In ker so jetra eden najpomembnejših organov v telesu, ki opravljajo temeljno vlogo pri regulaciji različnih procesov, med katerimi so presnova, izločanje, shranjevanje in razstrupljanje snovi je ta njena funkcija še posebej pomembna, saj poskrbi za to na naraven način.

Uporaba šisandre: Priporočena dnevna količina je 1 čajna žlička. Dodajte smoothie, čaj, sok ali vodo. Šisandri naj se odpovejo nosečnice in doječe mamice.