Šipek in njegove zdravilne lastnosti

Šipek in njegove zdravilne lastnosti

Šipek je najbogatejši naravni vir vitamina C, saj ga vsebuje kar 10-krat več kot limona). Je naravni pripomoček za krepitev telesa, pomaga pri vnetjih in ima močne antioksidativne lastnosti.

Šipek je vrsta divje hrane, ki je pravzaprav divja vrtnica. Pogosto se je pogosto uporabljal v ljudskem zdravilstvu, danes pa se ponovno postaja vse bolj zaželen, saj je najbogatejši naravni vir vitamina C. Od vseh rastlin namreč vsebuje glede na svojo težo največ vitamina C - vsebuje ga 10-krat več kot limona.

Šipek se zaradi visoke vsebnosti C vitamina uporablja kot krepčilo med boleznijo ali po okrevanju.

Šipku se pripisuje številne pozitivne lastnosti: 

  • zdravi prehlad, gripo in vročino
  • veča odpornost (visoka vsebnost vitamina C)
  • pomaga pri vnetjih ledvic
  • pomaga pri krvavitvah iz dlesni
  • odpravlja spomladansko utrujenost
  • primeren za nosečnice s slabo krvjo, saj viša količino vitamina C v mleku
  • lajša vnetje želodčne sluznice
  • prispeva k zdravju mehurja in ledvic
  • zaradi antioksidativnih lastnosti na naraven način pomaga okrepiti telo
  • spodbuja libido
  • izboljšuje koncentracijo
  • čisti in izboljšuje kri 

Je rahlo kiselkastega okusa in se ga lahko pripravi kot čaj. Le-ta je še posebej primeren za starejše ljudi, katerih prebavila iz hrane ne morejo vsrkati dovolj vitamina C.