Pečen rjavi riž z zelenjavo in vmešanim jajcem

Oceni objavo z 1 do 5:
(5)
Št. ocen: 2

SESTAVINE (za dva krožnika praženega riža):Pečen rjavi riž z zelenjavo
* 80 g dolgozrnatega rjavega riža
* 1 jajce
* polovico srednje velikega pora
* majhen strok česna
* malce mlade čebulice
* zelenjavo po izbiri (npr. por, brokoli, rumeno papriko, stročji fižol, rumeno cukini bučko, koromač)
* sol
* sezamovo olje
* sezamova semena
* nekaj listkov svežega peteršilja

OPIS POSTOPKA: Na poljubno velike kose (jaz sem se odločila za manjše in diagonalno rezane koščke) razrežeš izbrano zelenjavo. Določeno je fino vnaprej pokuhati - na primer brokoli in stročji fižol. Obadva sem na hitro blanširala nato pa sprala pod ledeno mrzlo tekočo vodo, da 310sta ohranila lepo zeleno barvo. Jajce razžvrkljaš in pripraviš riž, ki si ga vprejšnji dan skuhal(a) v slani vodi ter čez noč ohladila v hladilniku. Segreješ ponev in na sezamovem olju prepražiš por in koromač (če se odločiš zanj). Nato temperaturo močno povišaš ter dodaš riž in vso preostalo zelenjavo, vključno z drobno sesekljanim česnom ter soliš. Nekaj minut pražiš, toliko, da se riž pregreje in malo zapeče. Nato znižaš temperaturo ter v sredini riža narediš prostor, kamor zliješ razžvrkljano jajce. Pustiš nekaj sekund, da se rahlo zapeče, nato pa ga s kuhalnico čim bolj enakomerno razmešaš med jajce.

Riž naložiš v skledo, potreseš z listki peteršilja, sezamom ter mlado čebulico.
Moj današnji pražen riž je bil zelenjavni. Vsekakor pa ne velja, da je fried rice nujno vegetarijanska jed. Takšen riž pogosto pripravljajo z različnim mesom (svinjino, piščancem) ali z rakci. Nekaj zelenjave pa je vedno več kot dobrodošle. Takšen riž zelo pogosto začinijo z sojino ali ribjo omako, zaradi slanih omak pa zato jedi ni potrebno dodatno soliti.

RECEPT PRIPRAVILA: Katja - Cook, eat and smile

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek