Črno Gorska večerja
Že poznaš ta recept? Oceni ga.

Črno Gorska večerja

Kot drugi izziv je po tehtnem premisleku mojih degustatorjev postala Črna Gora. Najverjetneje se vam vizualizirajo čevapčiči, pite, prebranac, sarmice… Zatorej sem bila sama postavljena pred velik izziv! Pri iskanju receptur nisem hotela, da je moja pripravljena jed čisto običajna. Hotela sem nekaj več!

Črni gori je podarjena edinstvena geografska regija. Prebivalci so obsijani z obilo sonca, ter imajo bogato zemljo. Ena od skupnih značilnosti balkanskih kuhinj je bogata uporaba začimb. Največkrat močnih, aromatičnih in pekočih. Nekje so bolj izraziti sladkasti okusi, drugje bolj pekoči ali slani.

Vedela sem, da mora glavna jed obvezno vsebovati meso. Kot vam je verjetno že znano je meso osrednji del balkanskih obrokov. Ker nisem hotela poseči po peki mesa na žaru, (menim, da je to domena moške populacije) sem se odločila za pripravo značilne črnogorske jedi, ki se imenuje ČUFTI! Zatorej vam priporočam, da berete dalje, saj vam bo kmalu postalo v interesu pripraviti pregrešno dobre mesne kroglice.

Slovencem poznana priloga k čuftom je ponavadi pretlačen/pire krompir. Za razliko od nas, uživajo prebivalci Črne Gore kot prilogo mesnim kroglicam poleg pire krompirja tudi polnjene paprike z naribanim krompirjem (pečene v pečici). In ne motijo se, končna kombinacija beljakovin in ogljikovih hidratov prelitih s sladko paradižnikovo omako je fantastična! Vse podrobnosti recepture so vam zaupane v naslednjih vrsticah. Preden vam predam recept za glavno jed, vam moram kar takoj sporočiti da je bila moja odločitev o izbiri sladice že vnaprej načrtovana. Sanjska sladica naše večerje je bila nič kaj druga kot Baklava. 

ČUFTI V SLADKI PARADIŽNIKOVI OMAKI: 

Sestavine:

Mesne kroglice:
* 3 žlici olivnega olja
* 60 g čebule
* 2 stroka česna
* ½ čajne skodelice ovsenih kosmičev
* 1 dl juhe (pripravljene tekočine iz bio-jušne kocke)
* 400 g mlete govedine
* 2 jajci
* sol (po okusu)
* poper (po okusu)
* majaron (po okusu)
* peteršilj (po okusu)
* bio vegeta (po okusu)
* 3 žlice pirine moke raztresene na plitkem krožniku (končno valjanje mesnih kroglic)
Paradižnikova omaka:
* 120 g paradižnikove mezge (pasiranih pelatov)
* 3 žlice olivnega olja
* 2 žlici sladkorja (belega)
* 1 žlica bele pirine moke
* sol (po okusu)
* ščepec rožmarina
* 1/10 čajne žličke muškatnega oreščka
* ¼ čajne žličke cimeta
* 4 klinčki
* ketchup (po okusu)

Opis postopka: Preden se lotimo termične obdelave sestavin namočimo ovsene kosmiče v mlačno vodo.  To storimo tako, da v polovico zapolnjene čajne skodelice dolijemo vodo do vrha. Na olivnem olju prepražimo na drobno sesekljano čebulo. Ko čebula porumeni, dodamo strt česen. Takoj ko česen zadiši, odstavimo ponev s čebulo in česnom z ognja. Počakamo da se ohladi. Med tem časom postavimo mleto meso v večjo skledo, v kateri bomo lahko dokončno oblikovali maso. Goveji masi dodamo odcejene in ožete ovsene kosmiče, sol, poper, majaron, peteršilj, bio vegeto, ter ohlajeno čebulo in česen. V premešano maso dodamo poprej umešana jajca. Vse skupaj ponovno ročno zamesimo nato pa začnemo oblikovati kroglice. Če je masa premokra, si pomagamo z krušnimi drobtinami. Ob koncu oblikovane mesne kroglice pomokamo v pirini moki. Čufte zlato rumeno opečemo na nizki temperaturi v olivnem olju. Tako so mesne kroglice pripravljene na potop v paradižnikovo omako. V nadaljevanju jih v paradižnikovi omaki podušimo še 30 minut.

Omako naredimo tako, da na maščobi zarumenimo sladkor in moko. Prežganje naredimo tako, da prepražimo 1 žlico moke in 2 žlički sladkorja. Ko zmes na maščobi zarumeni, dodamo 1 l juhe (oz. vode, v katero smo predhodno zakuhali jušno kocko), ter dobro zmešamo, da se ne naredijo grudice. Nato dodamo pasirane pelate. Omaka ne sme biti ne pregosta in ne preredka. Omako glede na okus še malce posolimo. Dodamo poper, rožmarin in muškatni orešček, cimet, klinčke. Ko omaka zavre vanjo položimo mesne kroglice in na šibkem ognju kuhamo 30 minut.

POLNJENA PAPRIKA S KROMPIRJEM

Sestavine:
* 4 srednje velike rumene paprike
* 4 veliki krompirji
* 2 veliki čebuli
* 2 korenčka
* 1 dcl kokosovega olja
* sol (po okusu)
* poper (po okusu)
* rdeča sladka paprika (po okusu)
* rožmarin (po okusu)
* bio vegeta (po okusu)
* sesekljan svež peteršilj (po okusu)
* 1 jajce

Opis postopka: Paprikam odrežemo zgornji del (pecelj), jim očistimo semena, dobro splaknemo in osušimo. Znotraj iz zunaj jih premažemo s kokosovim oljem. Nadev pripravimo tako, da olupimo in naribamo krompir in korenček (ribamo na večjih luknjicah). Nariban krompir in korenček damo v cedilo. Na hitro ju oplaknemo pod tekočo vodo in pustimo, da se odvečna voda odcedi. Nato v večji posodi zmešamo odcejeni krompir in korenček, sol, poper, rožmarin, bio vegeto, sladko papriko, umešano jajce, na drobno sesekljan česen in čebulo. Dobro premešamo in z potiskom nadevamo v paprike. Vzamemo manjši pekač in ga dobro namažemo z kokosovim oljem. Vanj položimo polnjene paprike in ga postavimo v pečico. Paprike se v pokritem pekaču (steklenem ali keramičnem) pečejo dobrih 35 minut pri 180 stopinjah. Ko so paprike pečene jih vzamemo iz pečice in še tople postrežemo poleg čuftov v paradižnikovi omaki.

ČISTO PREPROSTA BAKLAVA

Sestavine:
* velik pekač
* dva zavojčka vlečenega testa (300g, vsak vsebuje 6 listov)
* 500 g oreščkov (poljubni: indijski, mandlji, »slovenski orehi«, pistacije)
* 1 zavojček masla
* čopič za mazanje masla
* mlinček za oreščke ali oster nož za sekljanje oreščkov
* sladkor
Sirup:
* 6 dcl vode
* 500 g sladkorja
* 1 limona

Opis postopka: Testo vnaprej oblikujemo po pekaču. V vsakem primeru je potrebno obrezovanje, saj se morajo plasti testa ujemati s površino pekača. Pekač namažemo z vnaprej stopljenim maslom. Sprva na dno položimo 3 plasti testa. Vsaka plast testa mora biti z obeh strani premazana z maslom. Plasti testa polagamo tako, da leži ena plast testa na drugi plasti testa. Naposled je čas, da napolnimo mlinček z oreščki, ter jih neposredno zmeljemo na testo v pekaču. (V primeru, da nimamo mlinčka, si že poprej pripravimo mešanico na drobno sesekljanih oreščkov, ki jo nato samo posipavamo). Na plast mletih oreščkov se položita dve plasti vlečenega testa. Ne pozabimo, da je vsaka plast ponovno premazana z maslom. (Skupaj ob koncu dobimo 18 plasti vlečenega testa.) Tako/na tak način se postopek vseskozi nadaljuje, dokler ne porabimo vsega testa (manjši odrezki se zavržejo ). Baklava se konča s tremi plastmi testa.

Ob koncu se baklava pazljivo razreže na kvadrate ali rombe. Potrebno je paziti, da se  prereže do dna. Med tem časom se je maslo že shladilo zato ga nemudoma segrejemo in ponovno stalimo. Vsa maščoba ki nam je ostala, se v nadaljevanju porabi za zalivanje baklave po rezih. Naposled je baklava pripravljena za pečenje. Baklavo vstavimo v segreto pečico na 170 °C za 60 - 70 min.

Proti koncu pečenja pripravimo sirup iz 6 dcl vode in 500 gramov sladkorja ter nekaj rezin (1 limona narezana na rezine) limone. Sestavine na majhnem ognju prekuhamo, vseskozi konstantno mešamo. Sirup naj vre 5 minut. Ko je baklava pečena, jo za 2 min ohladimo, nato pa takoj zalijemo z vrelim sirupom. Po zalitju jo pustimo da se shladi.  Najboljša je drugi dan ali tretji dan.

Recept pripravila: Kaja Podkrižnik 

* 4 srednje velike rumene paprike * 4 veliki krompirji * 2 veliki čebuli * 2 korenčka * 1 dcl kokosovega olja * sol (po okusu) * poper (po okusu) * rdeča sladka paprika (po okusu) * rožmarin (po okusu) * bio vegeta (po okusu) * sesekljan svež peteršilj (po okusu) * 1 jajce  Paprikam odrežemo zgornji del (pecelj), jim očistimo semena, dobro splaknemo in osušimo. Znotraj iz zunaj jih premažemo s kokosovim oljem. Nadev pripravimo tako, da olupimo in naribamo krompir in korenček (ribamo na večjih luknjicah). Nariban krompir in korenček damo v cedilo. Na hitro ju oplaknemo pod tekočo vodo in pustimo, da se odvečna voda odcedi. Nato v večji posodi zmešamo odcejeni krompir in korenček, sol, poper, rožmarin, bio vegeto, sladko papriko, umešano jajce, na drobno sesekljan česen in čebulo. Dobro premešamo in z potiskom nadevamo v paprike. Vzamemo manjši pekač in ga dobro namažemo z kokosovim oljem. Vanj položimo polnjene paprike in ga postavimo v pečico. Paprike se v pokritem pekaču (steklenem ali keramičnem) pečejo dobrih 35 minut pri 180 stopinjah. Ko so paprike pečene jih vzamemo iz pečice in še tople postrežemo poleg čuftov v paradižnikovi omaki. ČISTO PREPROSTA BAKLAVA Sestavine: * velik pekač * dva zavojčka vlečenega testa (300g, vsak vsebuje 6 listov) * 500 g oreščkov (poljubni: indijski, mandlji, »slovenski orehi«, pistacije) * 1 zavojček masla * čopič za mazanje masla * mlinček za oreščke ali oster nož za sekljanje oreščkov * sladkor Sirup: * 6 dcl vode * 500 g sladkorja * 1 limona Opis postopka: Testo vnaprej oblikujemo po pekaču. V vsakem primeru je potrebno obrezovanje, saj se morajo plasti testa ujemati s površino pekača. Pekač namažemo z vnaprej stopljenim maslom. Sprva na dno položimo 3 plasti testa. Vsaka plast testa mora biti z obeh strani premazana z maslom. Plasti testa polagamo tako, da leži ena plast testa na drugi plasti testa. Naposled je čas, da napolnimo mlinček z oreščki, ter jih neposredno zmeljemo na testo v pekaču. (V primeru, da nimamo mlinčka, si že poprej pripravimo mešanico na drobno sesekljanih oreščkov, ki jo nato samo posipavamo). Na plast mletih oreščkov se položita dve plasti vlečenega testa. Ne pozabimo, da je vsaka plast ponovno premazana z maslom. (Skupaj ob koncu dobimo 18 plasti vlečenega testa.) Tako/na tak način se postopek vseskozi nadaljuje, dokler ne porabimo vsega testa (manjši odrezki se zavržejo ). Baklava se konča s tremi plastmi testa. Ob koncu se baklava pazljivo razreže na kvadrate ali rombe. Potrebno je paziti, da se  prereže do dna. Med tem časom se je maslo že shladilo zato ga nemudoma segrejemo in ponovno stalimo. Vsa maščoba ki nam je ostala, se v nadaljevanju porabi za zalivanje baklave po rezih. Naposled je baklava pripravljena za pečenje. Baklavo vstavimo v segreto pečico na 170 °C za 60 - 70 min. Proti koncu pečenja pripravimo sirup iz 6 dcl vode in 500 gramov sladkorja ter nekaj rezin (1 limona narezana na rezine) limone. Sestavine na majhnem ognju prekuhamo, vseskozi konstantno mešamo. Sirup naj vre 5 minut. Ko je baklava pečena, jo za 2 min ohladimo, nato pa takoj zalijemo z vrelim sirupom. Po zalitju jo pustimo da se shladi.  Najboljša je drugi dan ali tretji dan.
Že poznaš ta recept? Oceni ga.
Poglej komentarje
Želiš oddati svoj recept?

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.