Neoluščeno proso je zakladnica mineralov in vitamina B

Oceni objavo z 1 do 5:
(4.6)
Št. ocen: 7

Proso izvira iz srednje Azije in je poznano kot »kitajsko žito«. Bilo je eno izmed prvih žit v prosoEvropi, ki so ga pridelovali za potrebe prehrane ljudi. Veljalo je, da proso simbolizira rodnost, zato je bilo pogosto med pojedinami pri porokah, krstih in sedminah. Vse do sredine prejšnjega stoletja je proso veljalo za hrano revežev, z njim so se prehranjevali kmetje. Konec 20 stoletja je pridelava prosa močno upadla, zdaj pa se ponovno pojavljajo trendi rasti pridelave, saj so pozitivne lastnosti in naravne učinkovine, ki jih vsebuje neoluščeno proso zopet cenjene. Ker je proso moč vzgajati na ekološki oz. biodinamičen način, je neoluščeno proso bogat vir naravnih ogljikovih hidratov, beljakovin, rudninskih snovi in vitaminov.

Po hranilni vrednosti se proso najlažje primerja z rižem. Od riža se razlikuje po obliki in barvi semen, ki so bolj rumenkasta in okrogla, tudi okus je drugačen. V Sloveniji je najbolj prepoznavna jed iz prosa prosena kaša, ki se jo skuha na vodi ali na mleku. Da iz prosa pripravimo proseno kašo, je proso potrebno oluščiti, saj seme obdaja tanek ovoj iz maščob. Pri odstranjevanju luščin se proso segreje in lahko malo zagreni, zato ga je pred kuhanjem dobro preliti z vrelo vodo in odcediti, šele nato skuhati. V primeru, da želite proso uporabiti za mletje v moko, zrnje posušite v pečici, dokler ni povsem suho. Na to ga lahko zmeljete v kavnem mlinčku in iz moke izdelate želeno jed.

Ker proso v želodcu povzroča alkalno reakcijo, je primerno tudi za tiste, ki imajo bolj občutljiv prosena-kasa-z-jagodnim-prelivomželodec in težave s prebavo. Je edino žito, ki ne obremenjuje želodca in se lahko prebavi. Primerno je za kuhanje in peko, čas kuhanja je le 15 minut. Najbolje se obnese, če ga kuhanega pustite na toplem pokritega v posodi, tako bodo zrna lepo napeta, se ne bodo lepila in ne bodo preveč mehka. Za okus lahko kuhani proseni kaši dodate malo masla in začimb in ga postrežete kot prikuho k mesu ali omakam.

Proso je tudi zdravilna rastlina

Po klasifikaciji iz starih priročnikov o uporabnosti in zdravilnosti rastlin tudi proso spada med zdravilne rastline, ker pospešuje odvajanje vode in potenje ter je naravni antibiotik. Poleg tega zaustavlja razmnoževane gnilobnih bakterij v  črevesju, pospešuje prebavo in razstruplja telo. Ker neoluščeno proso ne vsebuje glutena, je njegova uporaba priporočljiva pri bolnikih s celiakijo. Za proso velja tudi, da uspešno dovaja toploto v človeško telo. Ta toplota je pomembna pri obrambi pred hudimi boleznimi, kot sta rak in skleroza in pogostimi modernimi težavami v obliki fobij, kompleksa manjvrednosti, prekomernega stresa in premajhne telesne aktivnosti.

Neoluščeno proso vsebuje minerale fosforja, kalcija, magnezija, železa in kremena. proso1Kremen ima poseben učinek na čutila in zaznavanje ter spodbuja budnost – vsebuje vse tisto, kar otrok nujno potrebuje pri odraščanju, zato je proso odlična hrana za male nadobudneže. Čutila, kot so vid, sluh, okus in voh z leti oslabijo, zato je proso odlična hrana tudi za starejše, ki želijo funkcije čutil čim dalj časa ohraniti v dobri kondiciji.

Neoluščeno proso uporabite tudi za nego kože

Maska narejena iz prosene kaše bo povrnila koži sijaj in napetost, ter uravnala kislost kože. Priprava je povsem enostavna: zmleto neoluščeno proso zmešajte z malo limoninega soka in žlico medu in nanesite na predele obraza in dekolteja. Pustite delovati 20 minut, nato masko odstranite. Presenečeni boste, kako malo je potrebno za lepši sijaj in prožnost vaše kože. Ne bojte se poskusiti, škodilo vam prav zagotovo ne bo.

Prispevek pripravila: Malinca Nastja

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek