Sarma
SESTAVINE:
* 1 glava kislega zelja
* 1 kg mletega mesa
* 1 skodelica riža
* 2 jajci
* sol
* poper
* 2 stroka česna
* peteršilj
* jušna osnova
* 1 čebula
* 500 g naribanega kislega zelja
* 3 žlice olja
* 3 žlice moke
* mleta rdeča paprika
* 2 žlici paradižnikove mezge
OPIS POSTOPKA: Najprej na olju prepražimo čebulo, ko postekleni dodamo riž in zalijemo z osoljeno vodo, ter počakamo, da voda povre. Riž odstavimo in ga ohladimo.
V posodi zmešamo nadev, mleto meso, kuhan riž, sesekljan česen in peteršilj ter 2 jajci. Glavo kislega zelja ločimo na liste, v katere zavijemo nadev. Če nimate radi tako kisle sarme, jih lahko prej sperete.
V večji lonec nato naložimo kislo zelje in na vrh sarme. Naredimo lahko več plasti. Vse skupaj zalijemo z osoljeno vodo in kuhamo približno 2 uri pri nizki temperaturi.
Proti koncu kuhanja pripravimo še omako. Iz olja in moke naredimo prežganje, dodamo paradižnikovo mezgo in rdečo papriko ter vse skupaj zalijemo z jušno osnovo ter močno mešamo, da se ne naredijo grudice. Omako nato vlijemo v lonec s sarmami in premešamo ter pustimo, da vse skupaj prevre.
Po želji lahko s sarmami kuhate tudi kakšen del prekajenega svinjskega mesa za več okusa.
ČAS PRIPRAVE: 3 h
RECEPT PRIPRAVILA: Malinca Alja
Komentarji (0)