Hemeroidi – Zmagovalec med neprijetnimi tegobami modernega časa …

Hemeroidi – Zmagovalec med neprijetnimi tegobami modernega časa …

2

Če ti težave s hemeroidi še nikoli niso povzročale težav, potem si v manjšini … Te neprijetnosti namreč prizadenejo mnoge po 20. letu, tako moške kot ženske ter lahko močno poslabšajo kvaliteto življenja. Le redki se z njimi ne srečajo nikoli.

Kaj sploh so hemeroidi?

Hemeroidi v telesu opravljajo pomembno funkcijo, saj nabrekajo z namenom, da zaprejo zadnjik. Problem nastane, ko se hemeroidi v obliki žilnih vozličkov pretirano napihnejo. Takrat se pojavi vnetje in z njim ostale posledice, kot je krvavenje iz zadnjika, srbečica, itd. Takšne težave včasih izginejo po parih dnevih, a se pri večini vrnejo v še težji obliki.

Hemeroide prepoznamo po:

  • srbečici okoli zadnjika ali v analni odprtini,
  • bolečini med sedenjem,
  • krvavitvi iz zadnjika pri odvajanju,
  • nepopolnem iztrebljanjem,
  • boleči izboklini v ali okoli zadnjika.

Ne zanemari resnosti opozorilnih znakov …

Če imaš krvavitve iz danke, a ne veš zagotovo, ali je to posledica hemeroidov, je priporočljiv posvet z zdravnikom. Krvavitve iz črevesja so lahko zelo nevarne, saj lahko predstavljajo tudi simptome drugih težjih bolezni.

Težave s hemeroidi se pojavljajo v dveh oblikah. Lahko gre za notranje (notranjost anusa) ali zunanje hemeroide (zunanji krožni del). Glede na obliko se razlikujejo tudi pristopi k zdravljenju.

Zunanji hemeroidi so zelo boleči…

Vzrok za nastanek zunanjih hemeroidov je preplet več dejavnikov; od stresa, načina življenja, dednosti, pa do prehrane posameznika. Zunanji hemeroidi se pojavijo hitro kot oteklina na zunanjem delu zadnjika. Oteklina je boleča, čvrsta in napeta - velika tudi do nekaj centimetrov. Zaradi občutljivosti na otip je oteženo tudi sedenje. Če se tovrstni hemeroidi obarvajo vijoličasto, pomeni, da so se le ti napolnili s krvjo. Ti hemeroidi so trombozirani in se po navadi sami predrejo, pri tem pa se iz njih izlije kri. Če je krvavitev močnejša, je možnost nastanka krvnih strdkov.

V primeru tromboziranih hemeroidov je potreben čimprejšnji obisk zdravnika. Zdravnik pri lokalni anesteziji naredi rez. Pri tem pa ven iztisne krvne strdke. Po zdravljenju nastane na mestu otekline nabrana odvečna kožo, ki lahko draži in otežuje higieno.

Ker so zunanji hemeroidi zelo boleči, je priporočljivo prizadeti del hladiti (s hladno vodo ali obkladkom). Po hlajenju pa se priporoča uporabo protihemeroidnega mazila, ki pomaga pri zmanjševanju izbokline.

Za zdravljenje zunanjih hemeroidov se uporablja tudi zdravilo v obliki tablet (mikronizirana prečiščena flavonoidna frakcija), ki omogoča krepitev sten hemeroidnega prepleta žil. Skupaj z zdravili po navadi uporabljamo še protihemeroidne svečke ter kremo, ki deluje na lokalno področje.

Če imaš srečo v nesreči, gre za notranje hemeroide…

Notranji hemeroidi so - kot že samo ime pove - nastanjeni v notranjosti anusa. Njihova naloga je zapiranje in odpiranje zadnjika. V primeru ko se ti vnamejo in povečajo, se črevesje ne prazni zadostno (nepopolno iztrebljanje), zato lahko nastanjajo krvavitve pri opravljanju potrebe (odvajanju blata).

Notranje hemeroide prepoznamo in ločujemo po fazah…

1. faza - ni vidnih znakov, nastopa občasna krvavitev iz zadnjika.

2. faza - poleg krvavitve iz zadnjika lahko pri napenjanju oz. predklanjanju doživimo zdrs žilnih hemeroidnih vozličkov, ki se nato spontano vrnejo v črevo.

3. faza - vozlički začnejo bolj konstantno zdrsavati iz zadnjika. Le-ti se ne vračajo več v črevo. Posameznik s to težavo, si jih mora namestiti nazaj v črevo s potiskom.

4. faza - do nje pride, če hemeroide ne zdravimo. Žilni vozlički vse bolj izpadajo ven. Tudi če si jih posameznik potiska nazaj, le-ti ne zadržijo pozicije v črevesu.

Notranje hemeroide lahko zdravite z mazili, zdravili in svečkami za obdobje 14 dni. Če se stanje ne izboljšuje obiščite svojega osebnega zdravnika. Le-ta vbrizga v vozlič kemično sredstvo za odmiranje strukture ali pa s posebnim instrumentom okoli vozliča naveže gumijasti trak, ki preprečuje cirkulacijo krvi, kar povzroči njegovo odmrtje. Ker je povečanih notranjih hemeroidov po navadi več, jih običajno tretiramo v več serijah zdravljenja.

Kako si v boju s hemeroidi lahko pomagamo sami?

Da bi preprečili nastanek hemeroidov je pomembna preventiva.

  • Zelo pomembna je hrana bogata z vlakninami, kot na primer indijski trpotec in konjak glukomanan, saj vlaknine pripomorejo k lažjemu izločanju blata.
  • Prav tako je pomemben zadosten vnos tekočine v telo - voda namreč pomaga k lažjemu odvajanju.
  • Redno gibanje je recept za ohranjanje vitalnosti notranjih organov. Ne le da krepimo skeletno mišičevje, z gibanjem poskrbimo, da ne preidemo v zamaščenost telesa. Hemeroidi so velikokrat povezani tudi z debelostjo (ni gibanja in slaba prehrana).
  • Ker se pri sedenju pritiska na hemeroide, je priporočljivo, da med sedenjem večkrat naredimo aktivno pavzo.
  • Važno je tudi, da ne zadržujemo blata in da pri opravljanju potrebe uporabljamo mehak papir. 

 V kolikor te doletijo težave s hemeroidi, si lahko pomagaš s spodnjimi priporočili:

#1 Hlajenje

S hlajenjem si lahko olajšaš srbečico, pri tem pa pazi, da je hlajenje nežno, da dodatno ne poškoduješ obolelega predela.

#2 Pripravki iz zdravilnih rastlin

  • Prevretek iz hrastovega lubja (pest lubja kuhajte v 2 litrih vode, vsebino precedite in ohladite - priporočljivo je namakanje obolelega dela 2x na dan po 5 minut).
  • Virginski nepozebnik (Izvleček iz virginskega nepozebnika vtrite na prizadeto mesto - nepozebnik zmanjšuje oteklino, mehča anus in lajša bolečino).
  • Divji kostanj (divji kostanj tako kot pri krčnih žilah pomaga tudi pri zdravljenju hemeroidov - priporoča se mazanje s kostanjevo kremo, saj ta krepi ožilje).
  • Bodeča lobodika (izvleček bodeče lobodike krepi mišično steno ožilja in omogoča njegovo prožnost - s tem pripomoremo k boljši cirkulacij krvi in preprečujemo zaostajanje krvi in tvorjenje strdkov.)
  • Koprivni sok (sok iz kopriv je že staro zdravilo zoper hemeroidov - priporoča se uživanje žlice koprivnega soka na dan).
  • Mazilo iz ognjičeve kreme (kremo nanesite na kritičen predel - ognjičevo mazilo pomaga pri blaženju vnetja).

#3 Oljna kopel

Če imaš to možnost, si v kopalni kadi privošči oljno kopel. V vodo lahko poleg olja kamilice, dodaš še olje poprove mete. Da se olje bolj razporedi v vodi, kapljice olja zmešaj v mleko in nato vlij v vodo. Namakanje v takšni kopeli pa naj traja najmanj 5 minut, najbolje večkrat tedensko.

#4 V svoj jedilnik vključi čim več …

  • živil iz ajde (ajdova moka, ajdova kaša, ajdovi kosmiči),
  • semen (laneno seme, sezamova semena),
  • mandljev, 
  • ingverja,
  • olivnega olja (deviško pridelano in toplotno neobdelano),
  • produktov iz kamilice (čaji, mazila, hidrolati),
  • probiotike

Omenjena živila pozitivno vplivajo na hemeroide, ker pozitivno delujejo na črevesje, nekatera pa dodatno meščajo blato in omogočajo lažje odvajanje.


Prizadenejo veliko nosečnic in mladih mamic…

Veliko žensk se med nosečnostjo spopada s problemi hemeroidov. Nosečnice so iz več razlogov veliko bolj dovzetne za hemeroide, saj se vezivno tkivo med nosečnostjo tanjša, krvne žile pa širijo. Prebava se upočasni zaradi hormonskega neravnovesja in pritiska maternico na črevo. Zato je pri odvajanju potreben močnejši pritisk, ki pa je povod za nastanek hemeroidov. Dodaten pritisk pa nosečnica doživi še med porodom, zato ni odveč pazljivost in nega zadnjika že med nosečnostjo in po porodu. Po porodu se nekaterim nosečnicam stanje umiri, druge pa potrebujejo dodatno nego in zdravljenje.

Težave s hemeroidi so sila neprijetne in lahko močno poslabšajo kvaliteto našega vsakdana. Mnogi pozabljajo na to, da so hemeroidi težava vseh nas in prav je da o tej temi tudi odkrito spregovorimo. Če se jim želimo izogniti, moramo skrbeti za osebno higieno in zdrav življenjski slog. Velik pomen namreč nosi pravilna oz. raznovrstna prehrana polna z vlakninami in redno gibanje. Tako se lahko z enostavnimi preventivnimi ukrepi izogneš nastanku nabreklih hemeroidov.

Komentarji (2)

Malinca

Hojla, pravilno po SSKJ je hemoroidi, hemeroidi pa se uporablja kot pogovorni izraz.

Dani

OK čisto neumesno vprašanje: zakaj je nekje napisano hemeroidi, nekje pa hemoroidi? Sprašujem, ker urejam članek na https://zdravje.online/hemoroidi/