Uporaba lanenega semena in vse o njem

Uporaba lanenega semena in vse o njem

Laneno seme je seme rastline lan. Lan je ena izmed najstarejših gojenih rastlin, razširjena v različnih vrstah po vsem svetu. Lan je enoletna rastlina z vitkim steblom, dolgim do 70 cm. Steblo nosi plod, v katerem je do 10 semen. Je najstarejši vir rastlinske maščobe. Drobna rjava semena imajo svojo domovino in izvor najverjetneje v Orientu. Lan so poznali in gojili že Egipčani, čeprav so prvi zapisi o lanu resnično že iz časa stare Mezopotamije, kjer so ga gojili že 5000 let pred našim štetjem. Šele kasneje se je razširil po Evropi, Aziji, Afriki, najkasneje v Severno Ameriko. V nefarmacevtske namene jo pridelujejo zaradi olja in vlaken. Vlakna so uporabna tudi v zdravstvene namene, iz njih izdelujejo kakovostne kirurške niti. Latinsko ime za lan je Linum usitatissuimum, ki pomeni “koristen”. In to še kako drži.  



Laneno seme zagotavlja kar 75- do 800-krat več rastlinskih vlaknin in balastnih snovi kot katerakoli druga vrsta rastlinskega vira. Vsebujejo 40% olja, ki vsebuje 50% omega 3 nenasičenih maščobnih kislin in 17 % omega 6 maščobnih kislin. Višje koncentracije omega 3 maščobnih kislin ni v nobenem drugem rastlinskem olju. 



Poleg dobrih maščob vsebuje e tudi beljakovine, vitamine in nikotinsko, folno in pantotensko kislino.  Ravno zaradi bogate vsebnosti koristnih maščobnih kislin je odlično prehransko dopolnilo. 



Zakaj je laneno seme dobro uživati kot prehransko dopolnilo?  



Laneno olje in semena so zakladnica omega 3 in omega 6 maščobnih kislin - to je največji razlog za uživanje lanenega semena kot prehransko dopolnilo. To so namreč koristne maščobne kisline, ki preprečujejo nastajanje številnih bolezni srca in ožilja, saj zmanjšujejo raven nevarnega holesterola v krvi, uravnavajo krvni tlak in pomagajo pri razvoju živčnega sistema. 



Omega 3 maščobne kisline zavirajo tudi nastajanje vnetij, zato blagodejno vplivajo na bolezni kot so artritis ali revma. 



Omega 3 maščobne kisline, lignani in vlaknine pa niso vse, kar nam drobna semena ponujajo. Vsebujejo namreč tudi magnezij, mangan, železo, vitamin E, ki ščiti celice, biotin, ki je nepogrešljiv za zdravo kožo in lase in pa beljakovine. 



Ker laneno olje in semena delujejo tudi na živčni sistem, pomagajo pri odpravljanju depresivnih motenj, prekomernega stresa in na splošno delujejo antidepresivno, saj povečujejo izločanje hormona serotonina, poznanega kot hormona sreče.  



Lanena semena se še posebej priporoča za uživanje ljudem, ki ne marajo in ne jedo rib, ki so tudi bogat vir omega 3 maščob. Dnevno zadostuje že 2-6 gramov lanenega semena na osebo.  



Dragocen pomočnik pri uravnavanju prebave 



Laneno seme je blago polnilno odvajalo pri kroničnem zaprtju, sindromu vzdraženega črevesja in divertikularni bolezni.  



Vlaknine so bistvene za dobro prebavo in za črevesje. V črevesju netopne vlaknine semen nase vežejo vodo, kar blato nekoliko napihne in zmehča, zato se lažje izloči iz telesa. Česar pri tem ne smemo pozabiti, pa je to, da moramo ob uporabi lanenih semen nujno popiti tudi dovolj tekočine, s katero se bodo vlaknine lahko povezale. Če tekočine ne bomo zaužili, bodo popila tisto, ki je v črevesju na voljo in če je ni veliko, lahko pride do nasprotnega učinka, torej do zaprtja. Voda je torej bistvena. 

  

Lanena semena ob stiku s tekočino izločijo topne vlaknine v obliki sluzi, ki za prebavo deluje pozitivno. Laneno seme za želodec s pomočjo sluzi ustvari nekakšen zaščitni film, ki preprečuje absorpcijo škodljivih snovi, blaži pa tudi težave, kot je gastritis. Zaradi gladkega zaščitnega filma se pospeši tudi prebava, saj se zaužita hrana in njeni odpadki lažje pomikajo po črevesju naprej. 

  

Opozorilo: Ne sme se uporabiti pri bolezenskih zožitvah v požiralniku, želodcu ali črevesju ter ob grozeči ali že obstoječi črevesni zapori ter akutni trebušni bolečini kateregakoli vzroka, denimo zaradi vnetja slepiča. Popiti se mora z zadosti vode ali čaja in ne v ležečem položaju. Ob uživanju snovi, ki nabrekajo, je posebno pomembno popiti do 2 litra tekočine čez dan, kar izboljša odvajalni učinek ter prepreči nastanek črevesne zapore in razvoj vetrov. Čezmerni odmerki lahko povzročijo primanjkljaj kalija, kar med drugim zveča delovanje srčnih glikozidov. 



Laneno seme ti lahko priskoči na pomoč tudi pri izgubi teže 



Še ena prednost vlaknin lanenega semena je ta, da zavirajo apetit, kar pomeni, da lahko lanena semena uporabimo tudi kot del uravnotežene diete, kadar želimo izgubiti kakšen kilogram. V neki raziskavi so ugotovili celo, da je kontrolna skupina, ki je redno uživala laneno seme izgubila kar kilogram več kot skupina, ki lanenih semen ni uživala. 



Dieto z lanenim semenom je odkrila dr. Johanna Budwig, nemška raziskovalka na področju kemije, strokovnjakinja na področju maščob in olj v letu 1951. Pred leti jo je na novo preučil Dr. Dan C. Roehm, onkolog in kardiolog, ki pravi, da gre za eno najbolj uspešnih diet za zdravljenje raka na svetu. 



V mešalniku zmešamo naslednje sestavine: 

* 1 skodelico organske skute, z manj maščob (ali jogurt), 

* 2-5 žlic lanenega olja, 

* 1-3 žlice sveže mletih lanenih semen (mlinček za kavo ustreza), 

* dovolj vode, 

* malce kajenskega popra (čili v prahu). 



 Pomočnik v boju za zdravje in blaginjo v telesu 



Sluz iz lanenih semen je odlična tudi kot zaščita sluznic grla in ustne votline pri raznih vnetjih in prehladih, saj vnete in poškodovane dele prekrije s svojim filmom in jih tako zaščiti. Da bi lahko laneno sluz uporabili v ta namen, je najbolje, da si pripravimo čaj iz lanenih semen in ga mlačnega grgramo oz. počasi pijemo. 

  

Čaj iz lanenega semena je odlično sredstvo za zaščito želodčne sluznice. Je praktično brez okusa in za razliko od farmacevtskih preparatov nima nobenih neprijetnih ali škodljivih stranskih učinkov. Vsakodnevno pitje lanenega čaja (predvsem zjutraj in zvečer na prazen želodec, lahko pa kadarkoli tekom dneva, po potrebi) je priporočljivo zlasti za tiste, ki: 



- jih peče zgaga; 

- imajo razdražen želodec zaradi previsoke ravni želodčne kisline; 

- trpijo za gastroezofagealno refluksno boleznijo (GERB); 

- imajo razjede na želodcu ali dvanajsterniku. Učinek je praktično takojšen, za trajno izboljšanje stanja sluznice pa je treba vztrajati več mesecev. 



Priprava čaja: 500 ml vode zavremo. V vrelo vodo vsujemo 1 žlico lanenega semena in na majhnem ognju kuhamo 30 minut, da nastane gost žele. Ohladimo. Žele odlijemo, laneno seme precedimo in po potrebi dobro speremo pod tekočo vodo. Kuhano seme lahko dodamo drugim živilom, na primer pirinemu kruhu. Priporočen odmerek je 250 ml oz. 1 skodelica ohlajenega čaja na dan. 



Laneno seme in ostali zdravilni učinki 



V lanenem semenu se skriva še ena nepogrešljiva sestavina - lignani. Gre za posebne polifenolne rastlinske spojine, ki pravzaprav sodijo k fitoestrogenom. Tudi lignani v lanenih semenih lahko pripomorejo k zniževanju slabega holesterola (LDL), nimajo pa vpliva na dober holesterol (HDL). 



Lignani delujejo tudi kot odličen antioksidant, znižujejo previsoke vrednosti glukoze v krvi in zmanjšujejo možnost metaboličnega sindroma, ki je v današnjih časih pogosta težava, vključuje pa več različnih simptomov, kot so debelost, zvišan sladkor, krvni pritisk in še kaj. Po domače … laneno seme lahko pomaga preprečevati veliko sodobnih bolezni, ki pa so posledica slabe presnove - najpogosteje zaradi nezdrave prehrane in premalo gibanja. 



Lignani so, kot že rečeno, fitoestrogeni. Še posebej priporočljivo je za ženske z estrogensko dominanco. Fitoestrogeni naj bi blokirali estrogen v telesu in ga nadomestil, ker pa delujejo nekoliko drugače, se omilijo težave povezane s presežnimi vrednostmi estrogena v telesu. Menstrualni cikel se lahko podaljša, zniža se tveganje za nastanek raka na dojki, blažji pa so tudi simptomi, povezani z menopavzo. 



Beljakovin v lanenih semenih je pomembna informacija za vse tiste, ki se pretežno ali pa celo izključno prehranjujejo z rastlinsko prehrano, saj so le-te pomembni gradniki telesa, ki jih moramo nujno zaužiti dovolj. 



Laneno seme in njegovo uživanje je dobro tudi za močne in zdrave lase. Za dodatni učinek pa si lahko iz njega pripravite tudi masko za lase. 



Uporabite lahko seme ali olje, saj so njuni zdravilni učinki popolnoma primerljivi.  



Laneno seme in njegova uporaba 



Pomembno je, da smo seznanjeni s tem, koliko lanenega semena na dan lahko zaužijemo. Priporočljivo je, da se zaužije eno do tri velike žlice lanenega olja na dan ali 1 žlica olja na vsakih trideset kilogramov človeške teže in sicer je najbolje, če to storimo kar zjutraj. Lahko si ga privoščimo kar vsak dan, 25–30 gramov lanenega semena zmešamo z 250–300 gramov tekočine. Uporabimo lahko poljubno mleko ali vodo. Laneno seme je lahko tudi odličen in okusen dodatek kosmičem, jogurtu, smoothijem ali pa ga uporabimo kot posip pri peki kruha. Deluje lahko tudi kot vezivo namesto jajc - predhodno ga moramo le namočiti, da izloči sluz. Uporaba je odvisna od naših želja, lahko si ga privoščimo tudi s sadjem. Najdejo se tudi različni recepti kako laneno seme vključiti k vsakdanjim obrokom. 

  

Kadar smo na dieti, se priporoča tudi do sedem žlic lanenega olja dnevno. Za laneno olje velja, da je zelo občutljivo na visoke temperature, svetlobo in kisik. Če laneno olje dodajamo v prehrano, ga moramo obvezno kombinirati z večjimi količinami antioksidantov (vitamin C, E, selen...). Laneno seme zelo hitro oksidira in s tem postane škodljivo, zato priporočamo, da ga hranite v zamrzovalniku. 



S segrevanjem semen se nenasičene maščobne kisline spremenijo v nasičene, zato semen ni priporočljivo segrevati.  



Kako jesti laneno seme? 



Najbolje je, če seme zmeljemo. Mleto laneno seme zaužijemo takoj. V primeru, da nam ga kaj ostane, pa ga spravimo v hladilnik in porabimo tako hitro, kot je le mogoče. 



Seme zmeljemo zato, da telo pride do vseh hranljivih snovi, ki se nahajajo v semenu. Če zaužijemo kar celega, se le-te namreč ne bodo izločile, seme pa bo samo zdrsnilo skozi naš prebavni trakt, zato je pomembno, da uporabljamo mleto seme. Še vedno bo sicer pozitivno učinkovalo na našo prebavo, v primeru, da spijemo dovolj tekočine, ki jo lahko vsrka seveda, ne bomo pa absorbirali dragocenih snovi in olj, ki se skrivajo v njem.  



Kako zmleti laneno seme? Najboljši način mletja lanenega semena je mletje v možnarju, saj električne naprave ustvarjajo toploto, ki snovi v semenu kvari. 

 

Čeprav so lanena semena zelo majhna, so prava zakladnica hranil za naše zdravje.