Lan - najstarejši vir rastlinske maščobe

Oceni objavo z 1 do 5:
(5)
Št. ocen: 2

 

lan3Lan je ena izmed najstarejših gojenih rastlin, razširjena v različnih vrstah po vsem svetu. Lan je enoletna rastlina z vitkim steblom, dolgim do 70 cm. Steblo nosi plod, v katerem je do 10 semen. Je najstarejši vir rastlinske maščobe. Drobna rjava semena imajo svojo domovino in izvor najverjetneje v Orientu. Lan so poznali in gojili že Egipčani, čeprav so prvi zapisi o lanu resnično že iz časa stare Mezopotamije, kjer so ga gojili že 5000 let pred našim štetjem. Šele kasneje se je razširil po Evropi, Aziji, Afriki, najkasneje v Severno Ameriko.

V nefarmacevtske namene jo pridelujejo zaradi olja in vlaken. Vlakna so uporabna tudi v zdravstvene namene, iz njih izdelujejo kakovostne kirurške niti. Laneno seme zagotavlja kar 75- do 800-krat več rastlinskih vlaknin in balastnih snovi kot katerakoli druga vrsta rastlinskega vira.

Laneno seme pomaga pri uravnavanju prebavelan 2
Laneno seme je blago polnilno odvajalo pri kroničnem zaprtju, sindromu vzdraženega črevesja in divertikularni bolezni. Njegove sluzi ščitijo vzdraženo sluznico prebavil, kot vroč obkladek pa pod zdravniškim nadzorom zdravijo površinsko omejene boleče kožne okvare.

Opozorilo: Ne sme se uporabiti pri bolezenskih zožitvah v požiralniku, želodcu ali črevesju ter ob grozeči ali že obstoječi črevesni zapori ter akutni trebušni bolečini kateregakoli vzroka, denimo zaradi vnetja slepiča. Popiti se mora z zadosti vode ali čaja in ne v ležečem položaju. Ob uživanju snovi, ki nabrekajo, je posebno pomembno popiti do 2 litra tekočine čez dan, kar izboljša odvajalni učinek ter prepreči nastanek črevesne zapore in razvoj vetrov. Čezmerni odmerki lahko povzročijo primanjkljaj kalija, kar med drugim zveča delovanje srčnih glikozidov.

Uporaba lanenega semena
Priporočljivo je, da se zaužije eno do tri velike žlice lanenega olja na dan ali 1 žlica olja na vsakih trideset kilogramov človeške teže, najbolje umešanega v beljakovinskem napitku ali nemastni skuti. Kadar smo na dieti, se priporoča tudi do sedem žlic lanenega olja dnevno. Za laneno olje velja, da je zelo občutljivo na visoke temperature, svetlobo in kisik. Če laneno olje dodajamo v prehrano, ga moramo obvezno kombinirati z večjimi količinami antioksidantov (vitamin C, E, selen...). Laneno seme zelo hitro oksidira in s tem postane škodljivo, zato priporočamo, da ga hranite v zmrzovalniku.

Skuta in laneno seme za hujšanjelan
Dieto z lanenim semenom je odkrila dr. Johanna Budwig, nemška raziskovalka na področju kemije, strokovnjakinja na področju maščob in olj v letu 1951. Pred leti jo je na novo preučil Dr. Dan C. Roehm, onkolog in kardiolog, ki pravi, da gre za eno najbolj uspešnih diet za zdravljenje raka na svetu.
V mešalniku zmešamo naslednje sestavine: 1 skodelico organske skute, z manj maščob, ne pretrdo, najbolje da naredimo svojo (ali jogurt), 2-5 žlic lanenega olja, 1-3 žlice sveže mletih lanenih semen (mlinček za kavo ustreza) dovolj vode, malce kajenskega popra (čili v prahu).

Čaj iz lanenega semena
Čaj iz lanenega semena je odlično sredstvo za zaščito želodčne sluznice. Je praktično brez okusa in za razliko od farmacevtskih preparatov nima nobenih neprijetnih ali škodljivih stranskih učinkov. Vsakodnevno pitje lanenega čaja (predvsem zjutraj in zvečer na prazen želodec, lahko pa kadarkoli tekom dneva, po potrebi) je priporočljivo zlasti za tiste, ki:
* jih peče zgaga;
* imajo razdražen želodec zaradi previsoke ravni želodčne kisline;
* trpijo za gastroezofagealno refluksno bolezniho (GERB);
* imajo razjede na želodcu ali dvanajsterniku.

Učinek je praktično takojšen, za trajno izboljšanje stanja sluznice pa je treba vztrajati več mesecev.
Sestavine: 500 ml vode, 1 jedilna žlica lanenega semena. Vodo zavremo. V vrelo vodo vsujemo žlico lanenega semena in na majhnem ognju kuhamo 30 minut, da nastane gost žele. Ohladimo. Žele odlijemo, laneno seme precedimo in po potrebi dobro speremo pod tekočo vodo. Kuhano seme lahko dodamo drugim živilom, na primer pirinemu kruhu (kvašen pirin kruh, nekvašen pirin kruh).

Priporočen odmerek: 250 ml oz. 1 skodelica ohlajenega čaja. 1 skodelico čaja spijemo zvečer, tik pred spanjem, polovico pa zjutraj, pred zajtrkom. Po potrebi lahko čaj pijemo tudi čez dan.

PRISPEVEK PRIPRAVILA: Mateja Rihter

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek