Katere bolezni zdravi industrijska konoplja?

Oceni objavo z 1 do 5:
(4.3)
Št. ocen: 8

Diabetična neuropatija: Nekatere študije kažejo, da lahko jemanje gama linolenske kisline Hemp on white(GLA) 6 mesecev ali več, zmanjša simptome živčnih bolečin pri ljudeh z diabetično nevropatijo. GLA je bolj učinkovita pri ljudeh z dobrim krvnim sladkorjem kot pri tistih s slabim.


Revmatoidni artritis: Študije so mnenja konopljino olje pomaga pri zmanjševanju simptomov revmatoidnega artritisa. Nekateri predhodni dokazi kažejo, da lahko konopljino olje zmanjša bolečino, otekanje in jutranjo okorelost. Pri uporabi GLA za simptome artritisa se lahko vidni učinki pokažejo šele po 1-3 mesecih uporabe. Ni verjetno, da bi konopljino olje pomagalo ustaviti napredovanje bolezni, zato se lahko poškodba sklepov še zmeraj pojavi.


Alergije: GLA iz konopljinega olja ali iz drugega vira ima dolgo zgodovino ljudske rabe pri alergijah. Ženske in otroci, ki so nagnjeni k alergijam, imajo nižjo raven GLA v mleku in krvi.


Motnja pozornosti/hiperaktivnost (ADHD): Klinične študije kažejo, da imajo otroci z AHDH nižji nivo esencialnih maščobnih kislin (EMK), tako omega-6 kot omega-3. EMK so pomembne za normalne možganske in vedenjske funkcije. Nekatere študije kažejo, da lahko jemanje konopljinega olja (ki vsebuje omega-3 maščobne kisline) pomaga pri zmanjševanju simptomov ADHD, čeprav je bilo veliko študij slabo zastavljenih. Študije, ki so uporabile konopljino olje, so ugotovile, da je bil učinek zmanjšanja simptomov enak kot pri jemanju placeba.


Rak dojk: Študija je pokazala, da so ženske z rakom dojk, ki so jemale GLA, bolje reagirale na tamoxifen (zdravilo za zdravljenje estrogensko občutljivega raka dojk) kot tiste, ki so jemale samo tamoxifen.


Ekcem: Dokazi, ali konopljino olje pomaga pri zmanjševanju simptomov ekcema, so mešani. Olive oil flowing from carafe into the spoon.Nekatere zgodnje študije so pokazale, da pomaga, vendar raziskave niso bile dovolj dobro zasnovane.


Visok krvni pritisk (Hipertenzija): Obstajajo predhodni dokazi, da lahko GLA znižajo visok krvni pritisk, same po sebi ali v kombinaciji z omega-3 maščobnimi kislinami eikosapentanojske kisline (EPA) in dokozaheksaenojske kisline (DHA), ki se nahajajta v konopljinem olju. Po eni študiji se je moškim z mejnim krvnim pritiskom, ki so jemali 6 g konopljinega olja, pritisk znižal v primerjavi s tistimi, ki so jemali placebo. Druga študija je opazovala ljudi z intermitentno klavdikacijo, bolečino v nogah, ki se pojavi med hojo in je posledica blokad v krvnih žilah. Pri tistih, ki so jemali GLA v kombinaciji z EPA, se je pojavilo zmanjšanje sistoličnega krvnega tlaka v primerjavi s tistimi, ki so jemali placebo.


Simptomi menopavze: Konopljino olje je postalo priljubljeno pri zdravljenju vročinskih valov, ki so povezani z menopavzo.


Mastalgia: Nekatere raziskave kažejo, da lahko konopljino olje zmanjša bolečine v dojkah in občutljivost pri ljudeh s klinično mastalgio. Z manjšim učinkom lahko pomaga zmanjšati tudi simptome pri ljudeh z neklinično mastalgio. Vendar pa se ne zdi učinkovito pri hudih bolečinah v dojkah.konopljino-olje


Osteoporoza: Nekatere študije kažejo, da imajo ljudje, ki ne dobijo dovolj nekaterih esencialnih maščobnih kislin (predvsem EPA in GLA) več možnosti za izgubo kostne mase kot tisti z normalno ravnjo maščobnih kislin. V raziskavi, v kateri so sodelovale ženske z osteoporozo stare nad 65 let, se je v časovnem obdobju treh let pri tistih, ki so jemale EPA in GLA, pojavilo manj izgube kostne mase kot pri tistih, ki so jemale placebo. Pri mnogih od teh žensk je prišlo celo do povečanja kostne gostote.


Predmenstrualni sindrom (PMS): Čeprav večina raziskav ni zaznala nobenega učinka, nekatere ženske poročajo o olajšanju PMS simptomov ob uporabi GLA. Simptomi, za katere se zdi, da so največkrat olajšani, so občutljivost prsi in občutki depresije, kot tudi razdraženost, otekanje ter napihnjenost zaradi zastajanja tekočin v telesu.

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek