Kako si sami izračunamo primernost naše telesne teže

Kako si sami izračunamo primernost naše telesne teže

Naše telo sestoji iz esencialne ter skladiščene maščobe. Prva je shranjena v živčnem tkivu, kostnem mozgu in organih ter je bistvenega pomena za fiziološke funkcije. Druga pa je energijska rezerva, ki se regulira glede na vnos in porabo energije.

Zaradi nosečnosti in hormonskih funkcij imajo ženske višji odstotek esencialne maščobe, 12%, medtem, ko pri moških znaša 3%. Vrednost vse telesne maščobe znaša pri mladih moških 12-15%, pri ženskah pa 25-28%. Prekomeren odstotek se pri moških začne nad 21%, pri ženskah pa nad 31%. Pri vrednosti nad 24% pri moških in nad 36% pri ženskah že govorimo o debelosti.

Če želimo ugotoviti, kakšna je naša prehranjenost, si lahko pomagamo z indeksom telesne mase (ITM). Ta je bil izumljen okoli leta 1850 in velja kot mednarodni standard za določanje prekomerne telesne teže. Indeks je najbolj uporaben za preučevanje vpliva telesne teže na zdravje populacije. Izračunamo ga lahko po naslednji formuli:

Glede na izračun indeksa telesne mase, ločimo med naslednjimi kategorijami:

ITM MED 18,5 IN 25

Normalna teža

ITM MED 25 IN 30

Prekomerna telesna teža

ITM MED 30 IN 35

Debelost 1. stopnje

ITM MED 35 IN 40

Debelost 2. stopnje

ITM NAD 40

Morbidna ali ekstremna debelost

Indeks telesne mase ni ločen glede na starost ali spol, zato je potrebno upoštevati tudi ostale določitve, ki vplivajo na telesno težo posameznika. Kar se pri formuli gleda kot pomanjkljivost, je dejstvo, da ne upošteva telesne sestave, kar pomeni, da je lahko zelo mišičast človek opredeljen kot prekomeren ali debel. Prav tako je enačba neprimerna za otroke in starostnike, katerim se mišična in kostna masa spreminjata. Je pa pozitivna lastnost ITM-ja ta, da nam da podatke o tveganjih za različne bolezni kot so hipertenzija, kap, rak, diabetes tipa 2, žolčne kamne, osteoartritis in ledvične bolezni. Ko ocenjujemo prehranjenost posameznika pa moramo upoštevati še obseg pasu in telesno sestavo.

Napisala: Malinca Natalija

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.