Kako se s stresom soočam jaz

Kako se s stresom soočam jaz

Ali veš, da je en najpogostejših vzrokov za sodobne bolezni STRES. Prvi pokazatelji, da smo pod stresom, so zaprtje ali driska, slabost, hitro bitje srca, pogosti prehladi, povečan ali zmanjšan apetit, nenehna utrujenost ...

Zavedati se moramo, da si stres pogosto ustvarjamo sami, zato pa so krivi problemi, s katerimi se soočamo, oz. ljudje, ki nas obkrožajo. Tudi probleme si pogosto ustvarjamo sami v glavi. Vprašajmo se, ali smo že kdaj bili popolnoma brez problemov? Večina reče, da ne. Vedno je tako, da ko nimaš resnejših problemov, se ukvarjaš z manjšimi, nepomembnimi, ki si jih ustvariš sam.  

Ko sem pod stresom ali slabe volje, se pogosto vprašam, ali je to res potrebno. Rečem si: Nastja, zdrava si in to šteje največ. Imaš fajn družino, prijatelje, službo, stanovanje, hrano in zato se ti res ni treba obremenjevati z malenkostmi.

Jaz sem po naravi optimistka, kar pomeni, da sem načeloma manj pod vplivom stresa kot pesimisti. Še vedno pa mi kdaj stres predstavlja podjetništvo. Biti podjetnik ima poleg številnih prednosti, tudi nekaj slabosti – biti podjetnik med drugim pomeni imeti odgovornosti, sprejemati pomembne in hkrati težke odločitve na dnevni ravni, delati več kot 8 ur dnevno, nositi domov probleme, motivirati sodelavce in skušati osrečiti prav vse stranke. To pa meni pogosto povzroča stres, zato bi ti danes rada predstavila rešitve, ki meni (in upam, da bodo tudi tebi) pomagajo pri spopadanju s stresom.

Glavne 3 stvari so hrana in prehranski dodatki, gibanje in spanje. Sledi še kup manjših stvari, na katere moramo biti pozorni, ko se skušamo spopasti s stresom. Ko opazimo, da smo pod stresom, je pomembno, da se sprostimo. To najlažje naredimo tako, da se lotimo stvari, ki jih radi počnemo.

Meni zelo pomaga branje, masaža, funkcionalni trening, sprehod s kužo Zaro, kuhanje, potovanja, zelo pa priporočam meditacijo. S pravilnim in globokim dihanjem 10 minut dnevno lahko pomirimo svoje telo in misli.

Sama pri sebi vidim, da se prevečkrat držim slogana: ''Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri''. To pa ni vedno najbolj pametna odločitev, ker se potem enostavno pozabim sprostiti in si vzeti čas zase.

1. S hrano proti stresu

Živila, ki pozitivno vplivajo na raven stresa, so 100 % kakav in temna čokolada, kamilični in metin čaj, različni oreščki (orehi, indijski oreščki …), ribe, špinača, šparglji, avokado, borovnice, oves (ovseni kosmiči, ovsena moka), cimet.

Moje najljubše antistresno živilo pa so banane. Ker so bogate s kalijem, ki je pomemben predvsem za zdrav živčni sistem in uravnovešeno razpoloženje. Poleg tega pa kalij normalizira bitje srca, sodeluje pri prenosu kisika v možgane in regulira optimalno količino vode v telesu. Vsekakor ne pozabim na najbolj pomemben vnos antistresnih hranil, kamor sodita magnezij in B-kompleks.

Ko smo pod stresom, se izogibajmo naslednjim živilom: alkoholu, cigaretam, ocvrtim jedem, kavi, žitnim izdelkom, predvsem belemu kruhu, kavi in belemu sladkorju.

Kavo lahko nadomestimo z zelenim čajem, matcho ali maco coffee miksom, oba namreč delujeta antistresno. Bel sladkor pa lahko nadomestimo s katerim koli naravnim sladilom – kokosovim sladkorjem, stevijo, eritritolom, javorjevim sirupom ...

2. S športom proti stresu

Ljudje smo ustvarjeni za gibanje in sedenje po 8 ur dnevno za računalnikom pomeni, da moramo svojo fizično energijo po službi sprostiti s športno aktivnostjo. Jaz sem preizkusila različne športe in trenutno najbolj uživam v funkcionalnih treningih, kjer z lastno težo in funkcionalnimi pripomočki krepim svoje telo in premagujem stres 3-krat tedensko.

Drugače pa priporočam hitro hojo, tek, rolanje, plavanje poleti, smučanje pozimi, igranje z otroki …

Jaz obožujem šport, ker mi daje energijo, me sprosti, poleg tega pa dobim vedno kakšne nove ideje in še počutje po treningu je TOP. Da pa ne bi pri športni aktivnosti prehitro obupali, priporočam, da si najdemo ''sotrpina'', s katerim se spodbujamo in skupaj treniramo. Meni osebno pa najbolj pomaga to, da si plačam karto za fitnes za pol leta vnaprej, ker mi je potem žal denarja, da ne bi hodila. :)

3. S spanjem proti stresu

V povprečju spim 7 ur dnevno, kar je zame ravno prav. Če le imamo možnost spati 7 ali 8 ur dnevno, je to super terapija proti stresu.

Poleg hrane, spanja, gibanja in posvečanja stvarem, ki sproščajo, priporočam tudi:

1. Da besedo problemi nehaš uporabljati in jo zamenjaš z besedo izzivi ter skušaš v vsakem izzivu najti nekaj pozitivnega, čeprav vem, da je včasih to zelo težavno.

Na primer banalni primer, ki se mi je zgodil: Ko sem šla od doma, sem v torbico dala steklenico z vodo, ki pa je nisem dobro zaprla. Ko sem se pripeljala v službo, sem ugotovila, da se mi je voda razlila po celi torbici. Gre za res mini izziv, ki pa ti lahko pokvari dan, če se nanj odzoveš negativno. Jaz pa sem si rekla: ''No, pa bom vsaj enkrat oprala torbico in zmetala stran vso navlako, ki vanjo ne sodi. :D''

2. Sprejmi dejstva, ki jih ne moreš spremeniti in se osredotoči na to, kar lahko spremeniš, predvsem SEBE in svoj način razmišljanja.

3. Nauči se reči NE in si vzeti čas zase.

4. Čim bolj se skušaj izogibati ljudem, ki slabo vplivajo nate in se obkroži s pozitivnimi ljudmi, ki ti znajo prisluhniti.

PRISPEVEK PRIPRAVILA: Malinca Nastja*