Kako prepričati otroka, da poje prehranska dopolnila

Kako prepričati otroka, da poje prehranska dopolnila

Vključitev prehranskih dopolnil v otrokovo prehrano je pomembno iz več razlogov (različne alergije na hrano, veganska ali vegetarijanska dieta, preveč hitro predelane hrane), priporočljivo pa zlasti kadar otrok ne mara večine sadja in zelenjave, ali pa je glede hrane zelo izbirčen, morda neješč. 

V takšnih primerih mu prehranjevalne navade ne zagotavljajo vseh potrebnih hranil, ki jih potrebuje za zdravo rast in razvoj.

Na primer, vitamini, kot so A, C in D, skupaj z minerali, kot sta kalcij in železo, igrajo ključno vlogo pri razvoju močnih kosti, zdravega imunskega sistema in dobrega vida. 

Vendar pa se vse dobre namere skrbnih staršev lahko zaključijo pri zavedanju, da otrok ne mara jemanja tablet, sirupov oz. zdravil na splošno. Prepričati takšnega otroka, da redno jemlje prehranska dopolnila zahteva potrpežljivost, ustvarjalnost in premišljen pristop. 

Kako prepričati otroka, da poje prehranska dopolnila?

1. Izobražujte
Uporabite preproste informacije, zabavne razlage ali videoposnetke, ki pojasnjujejo, kako otrokom prehranska dopolnila pomagajo pri rasti, boju proti škodljivim mikrobom ali jim dajejo energijo za igro, hobije ali športno aktivnost, ki jo imajo tako zelo radi.

Uporabite primere, ki ustrezajo njihovim interesom. Na primer: “Vitamini ti bodo pomagali hitreje teči, skočiti višje!”, “S temi vitamini se bodo tvoji možgani lažje in boljše učili!”, “Tvoja prehranska dopolnila so kot bonus v videoigrici - za dodatno okrepitev, moč!”...

Razlago lahko poenostavite tudi z uporabo rastlin v svojem domu: 
“Rastlina potrebuje sončno svetlobo, vodo in hranila iz zemlje, da raste, cveti in je močna ter zdrava. Tudi tvoje telo potrebuje različne vrste hranil za hitro rast, moč in boj proti različnim bacilom iz okolice. In ker včasih ne dobimo vse potrebne pomoči in okrepitve iz hrane, nam pri tem pomagajo prehranska dopolnila - to so tvoji dodatni pomočniki, ki skrbijo, da bo tvoje telo dobilo, vse kar potrebuje.”

Tako kot odrasli, morajo tudi otroci razumeti razloge za jemanje dopolnil in kako pozitivno koristijo njihovim telesom. 

2. Bodite zgled
Prehranska dopolnila naj jemlje cela družina ob enakem času kot pozitiven del dnevne rutine (skrb za svoje telo in zdravje). Hkratno jemanje vitaminov in ostalih dopolnil lahko otroku predstavlja zgled, saj so otroci nagnjeni k temu, da radi počnejo enake stvari kot odrasli.

3. Kreativne oblike dopolnil
Številni otroški vitamini so zabavnih oblik, različnih okusov in živahnih barv, ki spominjajo na priljubljene bombone. Gumijasti multivitamini, ki jih je mogoče žvečiti so otrokom še posebej privlačni. 

Pomembno je, da otroku vseeno razložite, da to niso navadne sladkarije in se ne smejo nenadzorovano vzeti in jesti kot bombone. Saj enako kot pri zdravilih ne smemo prekoračiti priporočenih dnevnih količin.

Priročna so tudi prehranska dopolnila v prahu, ki jih lahko starša vmešata v jogurt, puding, smuti, čokoladno kašo, jabolčno čežano ali kakšno drugo okusno poltrdo hrano otroka. Enako velja za tekoče dodatke, ki se lahko zmešajo s priljubljeno pijačo.

4. Naj izbere otrok
Pustite otroku, da izbere sam med okusi ali vrsto dopolnila (na primer ustni sprej, gumijasti bonboni ali tekoči dodatek), da bo imel občutek, da nadzoruje situacijo. S tem ko pustite, da otrok sam izbere obliko ali okus prehranskih dopolnil, se pogosto zmanjša odpor do jemanja.

5. Sistem nagrajevanja
Uvedite sistem nagrajevanja za jemanje prehranskih dopolnil, kot je tabela z nalepkami, kjer si otroci zaslužijo majhno nagrado, ko zberejo določeno število nalepk. Poskrbite, da bo nagrada nekaj, česar se res veselijo.

6. Tudi medvedek jemlje dopolnila
Mlajši otroci se pogosto dobro odzovejo na to, da lahko najljubšemu medvedku, punčki, dinozavru ali drugi igrači ponudijo svoje dodatke, preden vzamejo svoje. To je lahko del koncepta “vsi jemljemo prehranska dopolnila, da smo zdravi”: najprej medvedek, nato otrok, potem mamica in očka. Na ta način krepimo otrokov občutek, da vsi v družini jemljemo prehranska dopolnila in da je to nekaj običajnega.

7. Bodite potrpežljivi in prilagodljivi
Če otrok noče vzeti prehranskega dopolnila, ga tisti trenutek ne silite, ampak poskusite znova pozneje ali naslednji dan. 

Ne pozabite, da je cilj jemanja prehranskih dopolnil narediti otrokovo izkušnjo čim bolj pozitivno in okrepiti idejo, da je jemanje zdravilno za njihovo telo. Potrpežljivost in vztrajnost sta ključni.
 

Upam, da vam bodo zapisani nasveti pomagali, da boste prehranska dopolnila uvedli v prehrano svojih otrok brez solz in slabe volje.

Pripravila: Petra Boh, univ. dipl. soc. del., www.tralala.si
- Slovenski spletni portal za starše in tiste, ki to šele postajajo.
 

 

Želiš več informacij povezanih s starševstvom in otroki?
Vpiši svoje podatke in na email ti bom poslala najzanimivejše vsebine in novosti povezane s starševstvom.
Želim prejemati e-sporočila z vsebinami, ki so povezane s starševstvom. E-sporočila bomo pošiljali do 2x mesečno.

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.