Vitamini in minerali – ključni za zagotavljanje zdravih otroških možganov in preprečevanje motenj v rasti in razvoju

Vitamini in minerali – ključni za zagotavljanje zdravih otroških možganov in preprečevanje motenj v rasti in razvoju

Starši si lahko brez težav priznamo, da ko gre za zdravje otrok, bi storili resnično vse, da bi bili naši otroci zdravi, nasmejani in polni energije. Le na ta način jim ves svet leži na dlani in možnosti, kdo in kaj lahko postanejo, so preprosto neskončne. Prva stvar, ki jo moramo starši zagotoviti otrokom, pa je pravilna prehrana oz. vitamini in minerali …

Znano je, da otrok za čim bolj zdrav razvoj potrebuje stabilno okolje, starševsko ljubezen, varnost in tudi socialne stike ter izobraževanje. Jasno pa je tudi, da potrebuje gibanje in primerno prehrano. Ravno tukaj pa se v sodobnem svetu vse prevečkrat zatakne.

Pri razvoju otrokovega telesa in uma pogosto spregledamo pomen pravilne prehrane. Otroci so v znak ljubezni deležni hitre prehrane in sladkarij, kar na dolgi rok ni najboljša popotnica v življenje. Tu in tam sicer tudi s tem ni nič narobe, paziti pa je treba, da taka – z vitamini in minerali revna prehrana – ne postane del vsakdana naših otrok.

Naučimo otroka jesti zdravo

Otroci potrebujejo pomoč, da razvijejo zdrave prehranjevalne in aktivne navade za vse življenje. Prvi zgled so zagotovo starši, in če uravnoteženo in zdravo hrano jedo starši, bo tako jedel tudi otrok.

Res je, da so lahko otroci kdaj izbirčni pri svoji prehrani, a z malo iznajdljivosti jim lahko ponudimo pisane obroke, ki jih z veseljem pojedo.

Zdrav krožnik otrok naj vsebuje uravnoteženo razmerje beljakovin, polnozrnatih živin in predvsem zelenjave ter kakšen kos sadja. Na ta način bomo zagotovili, da otrok dobi vsa glavna makrohranila (beljakovine, ogljikove hidrate in maščobe) in pa mikrohranila (vitamine in minerale).

Pomen vitaminov in mineralov

Vitamini in minerali imajo ključno vlogo pri podpori rasti in razvoju otroškega telesa ter uma. Otroški možgani v primerjavi z odraslimi porabijo dvakrat več energije glede na njihovo velikost, kar pomeni, da otroci kljub nižjim priporočenim dnevnim vnosom v resnici potrebujejo več teh pomembnih hranilnih snovi.

Študija, objavljena v Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) kaže, da otrok pri petih letih porabi kar polovico svoje energije samo za delovanje možganov.

Ker otrokovo telo samo ne more proizvajati večine vitaminov in mineralov, jih morajo otroci pridobiti s prehrano in vredno se je potruditi, da jih tam dobi čim več.

Vitamini so esencialne snovi, ki so potrebne za ohranjanje zdravja, saj igrajo vlogo pri številnih bioloških procesih.

Njihova prisotnost je ključna za krepitev imunskega sistema, spodbujanje rasti, kognitivnih funkcij, sodelovanje v encimskih reakcijah ter vzdrževanje zdravih kosti in kože.

Nekateri vitamini so še posebej pomembni za otroke:

• Vitamin A: Pomaga pri ohranjanju zdravih oči in kože.
• Vitamini skupine B: Vključujejo B1, B2, B3, B6, B9 (folna kislina) in B12 ter so bistveni za energijski metabolizem, delovanje živčnega sistema, imunski sistem, tvorbo krvi ter delovanje možganov.
• Vitamin C: Krepi imunski sistem, spodbuja celjenje ran in pomaga pri absorpciji železa.
• Vitamin D: Spodbuja absorpcijo kalcija in fosforja za zdrave kosti, kar pomeni manj možnosti za rahitis in zdravo rast kosti. Igra tudi pomembno vlogo za imunski sistem.
• Vitamin E: Deluje kot antioksidant, ščiti celice pred poškodbami ter krepi imunski sistem.

Pomembni so seveda tudi minerali, kot so magnezij, kalcij in železo, zato naj otrok uživa čim več zelene zelenjave, ponudimo pa mu lahko tudi semena in oreščke, stročnice in če s tem nima težav tudi mlečne izdelke.

Proti pomanjkanju železa lahko uživa meso, dodamo pa lahko tudi zeleno algo spirulino, ki je bogata s hranili in prijazna tudi do otrok.

Za imunski sistem je pomemben tudi mineral cink, ki pomaga pri rasti, obnavljanju celic ter podpira imunski sistem.

Kaj pa, če otrok kljub našim naporom ne zaužije dovolj vitaminov …

Resničnost je takšna, da otroci pogosto ne zaužijejo popolno pripravljenih in uravnoteženih krožnikov, saj se zgodi, da kakega živila preprosto ne marajo.

Hrana, pridelana danes, pa ima še en primanjkljaj – pridelana je hitro, kar pomeni, da je s hranili osiromašena.

Posledica so lahko zdravstvene težave, ki si jih zagotovo ne želimo. Pri otrocih so pogosti simptomi pomanjkanja vitaminov in mineralov težave s kožo, bledica in anemičnost, slab imunski sistem in pojavljajoče okužbe, rastne bolečine, tudi driske, slabo počutje, šibkost, slabo celjenje ran, modrice …

Pomanjkanje vitamina D pri najmlajših lahko vodi do zaostanka v rasti, deformacij skeleta ter rahitisa in bolečin v kosteh, zato stroka že čisto majhnim otrokom predpisuje dodajanje tega pomembnega vitamina v obliki prehranskega dopolnila.

Za prehransko dopolnilo pa se lahko odločimo tudi, ko želimo zagotoviti vnos vseh ostalih pomembnih vitaminov.

Kakšno prehransko dopolnilo izbrati …

Multivitamini za otroke so zagotovo prva izbira, ko iščemo primerno prehransko dopolnilo, ki bi otrokom zagotovilo primeren vnos hranil za njihovo rast in zdrav razvoj.

A pri izbiri je dobro, da smo pozorni na nekaj pomembnih značilnosti multivitaminov za otroke, ki so zelo pomembne …

• Multivitamin naj vsebuje vse pomembne vitamine, kot so A, vitamini skupine B (tudi B9 in B12, ki naj bosta v aktivni obliki), C, D3 in E, dodan pa naj bo tudi kakšen mineral. Odlična izbira je npr. cink v taki vrednosti, da je varna za dolgoročno jemanje.

• Multivitamin naj bo v obliki, ki jo bodo otroci z veseljem zaužili. Zelo primerni so npr. gumi bonboni, ki jih lahko otrok prežveči in se jih veseli. Tako je več možnosti, da bo otrok vitamine zares zaužil, staršem pa bo prihranjenih veliko sivih las, ki bi jih povzročilo jemanje kapsul ali tablet oz. neokusnih praškov.

• Multivitamini naj bodo kar se da naravni. Naj razen vitaminov ne vsebujejo nepotrebnih umetnih snovi in barvil, saj je mogoče arome in barvila zagotoviti na naraven način.

• Brez sladkorjev in alergenov, saj se tako izognemo potencialni nevarnosti, če so otroci občutljivi na gluten ali laktozo. Vsi starši pa tudi vemo, kako je, ko otrok zaužije nepotreben sladkor, zato se je temu dobro izogniti.

Obstajajo namreč tudi varna sladila, kot sta izomalt in maltitol, ki ne dvignejo krvnega sladkorja in naj bi glede na študije celo podpirala zdravje zob in pa mikrobiom v črevesju (študija: Effects of isomalt consumption on gastrointestinal and metabolic parameters in healthy volunteers).

Izberimo torej pametno in poskrbimo za najboljše Multivitamine za otroke.

Za zagotavljanje podpore zdravemu razvoju otrok je poleg kakovostnih multivitaminov v prehrano otrok smiselno vključiti tudi probiotike, saj pomembno prispevajo k boljši črevesni absorbciji vitaminov in mineralov, ki jih otrok zaužije.

Probiotiki so živi mikroorganizmi, ki, ko so zaužiti v zadostnih količinah, prispevajo k zdravju prebavnega sistema. V prehrani otrok imajo pomembno vlogo pri vzdrževanju zdrave črevesne flore, kar je temelj za močan imunski sistem in splošno dobro počutje.

V kombinaciji z multivitamini, probiotiki dodatno prispevajo k uravnoteženju prebavnih procesov in krepijo obrambni sistem otrok. Prav tako lahko pomagajo pri lajšanju prebavnih motenj, kot so zaprtje, napenjanje in driska.

Možnost, ki jo imajo otroci res radi, so Imunobiotiki za otroke v obliki gumi bonbonov. 

Tako multivitamini kot probiotiki igrajo ključno vlogo pri zagotavljanju, da otroci prejmejo vse potrebne hranilne snovi in podporo za zdrav razvoj telesa in uma. 

V prvi vrsti pa še vedno posrkrbimo za ustrezno prehrano, raznolike obroke ter dovolj gibanja, da bomo tudi s krepitvijo telesa poskrbeli za zdrav gibalni razvoj otrok.

Želiš več informacij povezanih s starševstvom in otroki?
Vpiši svoje podatke in na email ti bom poslala najzanimivejše vsebine in novosti povezane s starševstvom.
Želim prejemati e-sporočila z vsebinami, ki so povezane s starševstvom. E-sporočila bomo pošiljali do 2x mesečno.
 
 
 

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.