Kaj narediti, če te piči škorpijon oz. česa ne smeš pozabiti, ko se odpravljaš na morje

Kaj narediti, če te piči škorpijon oz. česa ne smeš pozabiti, ko se odpravljaš na morje

Začetku julija sem bila s fantom in mojima dvema kužkoma 4 dni v kampu na Murterju na Hrvaškem. Čisto morje in super domač kamp, ki sem ga obiskala prvič me je čisto navdušil. Tudi kulinarična ponudba na Murterju me je pozitivno presenetila (na levi solata s svežo tuno za lušte :P).

Zadnji dan, ok sem pakirala za domov pa se mi je zgodila res neprijetna zadeva – na zapestje me je pičil škorpijon. Ko sem prijela vrečko, je bil pod njo škorpijon, ki ga seveda nisem videla. V trenutku, ko sem se ga dotaknila se je zgodil pik, saj se je škorpijon počutil ogroženo. Zapeklo me je, sprva sem mislila, da je osa, ampak ko sem obrnila vrečko in zagledala škorpijona, sem seveda začela kričati :)

Moj fant je takoj priletel in ga previdno odnesel iz prikolice, hitro je pogooglal kaj narediti v primeru, da te piči škorpijon. In sedaj delim tudi s tabo v upanju, da te informacije ne boš nikoli potreboval/a:

1.    Umij mesto pika z mrzlo vodo
2.   
Na mesto pika položi led.
3.    Pojdi k zdravniku.

Sledila sem navodilom in odhitela do zdravnika v kampu, ki pa ga žal ni bilo, ker je bila nedelja :/ Na recepciji kampa so mi povedali, da načeloma škorpijoni pri njih niso nevarni, ampak nikoli ne veš.

Ker imam super taščo, ker mi za vsak izlet oz. potovanje pripravi prvo pomoč, sem tudi tokrat k sreči imela s sabo tableto medrola. S fantom sva se odločila, da vzamem medrol in se takoj odpraviva proti domu. Če bi se mi kje na poti poslabšalo stanje, pa bi se zapeljala do prvega zdravstvenega doma. Na sreči to ni bilo potrebno :)

Po piku me je sicer oblila vročica, malo sem se tresla, ne vem zakaj – od strahu ali je imel res pik takšen učinek. Pik ni bolel, samo malce je zapeklo, tudi počutje je bilo ok po tableti medrola, samo roko sem imela otrplo oz. mravljinčasto še kakšne 3 ure po piku.

Kaj sploh je medrol? Medrol spada med glukokortikoide, ki so podobni hormonom, ki jih izloča naša nadledvičnica. Smatramo ga za reševalca življenja, vendar ga uporabimo samo v nujnih primerih zaradi resnih stranskih učinkov, ki so seveda v povezavi z dozo in trajanjem jemanja zdravila. Uporabljamo ga ob hujših alergičnih reakcijah, astmi, kroničnih vnetnih črevesnih boleznih, kroničnih ledvičnih boleznih, obolenjih živčevja, hudih kožnih obolenjih, možganskih tumorjih,…

Torej preidimo k bistvu – 5 stvari, ki jih RES ne smemo pozabiti, ko se odpravljamo na dopust:

  1. Kremo za sončenje – predlagam naravno, z visoko zaščito, hkrati pa vodoodporno, da nas ne opeče med čofotanjem in plavanjem.
  2. Krema proti opeklinam – mene nikoli ne opeče, ker se vedno pridno mažem, medtem ko je moj fant vedno opečen, ker me seveda ne posluša in ga vedno zažge, zato je krema proti opeklinam obvezna oprema. Jaz uporabljam gel aloe vere in bio kakavovo maslo.
  3. Na dopustu imam zaradi spremembe okolju in prehrane pogosto težave s prebavo, zato imam vedno s seboj probiotike in psilium (indijski trpotec), ki vsebuje ogromno vlaknin.
  4. Tableto medrola ali kakšno drugo protialergijsko tableto – samo za nujne primere!
  5. Naravni repelent proti komarjem, ker drugače sem vedno čisto popikana – jaz pravim, da zaradi tega, ker imajo komarji radi mojo kri :) Uporabljam naraven repelent Bugsi, ker ne draži moje kože in še prijetno diši po citrusih.

PRISPEVEK PRIPRAVILA: Malinca Nastja