Vse o granoli za zajtrk
Že poznaš ta recept? Oceni ga.

Vse o granoli za zajtrk

Ena najpopularnejših izbir za zajtrk, ki z vsakim letom pridobiva na priljubljenosti, je granola. Gre za mešanico ovsenih kosmičev, oreščov, medu ali javorjevega sirupa, ki je pripravljena v pečici, nato pa se ji lahko dodata še suho sadje in čokolada. Uživamo jo namesto običajnih kosmičev, in sicer namočeno v jogurt ali mleko (kravje ali rastlinsko).

Velika prednost uživanja granole je ta, da običajno vsebuje oves - žito, ki je bogato z vlakninami, beljakovinami ter vitamini in minerali, zaradi česar po mnenju nutricionistov ne bi smel manjkati na uravnoteženem jedilniku.

Ali to pomeni, da si lahko vsako granolo privoščimo brez slabe vesti?

Na žalost temu ni tako. Le malo ljudi se namreč zaveda, da sama vsebnost ovsa (ali kakšnega drugega “dobrega” žita) pač ne zagotavlja, da je granola zdravo živilo, saj so ji lahko dodane nezdrave sestavine.

Še manj pa jih ve, da so kupljene granole lahko prave kalorijske bombe, polne nezdravega sladkorja, maščob ter drugih popolnoma nepotrebnih snovi, ki vse prej kot koristijo človeškemu organizmu.

Zato se v trgovini na daleč izogni tistim preštevilnim različicam, ki vsebujejo veliko dodanega sladkorja (morda tudi umetnih sladil) in nezdravih maščob. Ne pozabi, da že osnovne sestavine granole – oreščki, med ali javorjev sirup, semena in suho sadje - že same po sebi vsebujejo naravno prisotne sladkorje in zdrave maščobe (poleg drugih hranilnih snovi). In to je vse, kar naše telo potrebuje!

Zato ti priporočam naslednje…

Najboljša rešitev je, da si granolo pripravimo kar sami. Prednost domače priprave je v tem, da natančno vemo, kaj vse granola vsebuje in v kakšnih količinah. In ker je priprava res hitra ter povsem preprosta, nimaš nobenega razloga, da si ne zavihaš rokavov ...

Domača priprava pa ima še eno zelo veliko pednost - vanjo lahko daš sestavine, ki so tebi najbolj všeč ter se tako izogneš brskanju med trgovinskimi policami in iskanju idealne kombinacije.

Da pa ti pripravo granol karseda olajšam in hkrati prihranim čas pri iskanju receptov, sem zate pripravilai preprost recept za slastno, hrustljavo granolo:

Sestavine:
* 2 skodelici ovsenih kosmičev (lahko jih nadomestiš tudi s pirinimi)
* ½ skodelice sesekljanih oreščkov (mandlji, orehi, indijski oreščki, brazilski oreščki, …)
* ¼ sončničnih ali bučnih semen
* ½ skodelice nasekljanega suhega sadja brez dodanega sladkorja (npr. brusnice)
* 2 žlici kokosovega olja
* ½ žličke vanilijevega ali mandljevega ekstrakta
* ščepec himalajske soli po želji
* 2-3 žlice medu ali agavinega sirupa

Priprava: Segrej pečico na 150 °C. V posodi z rokami dobro premešaj vse sestavine. Mešanico v tankem sloju razporedi na pekač, ki je obložen s peki papirjem. Peci 10 minut, večkrat premešaj, da se mešanica zlato zapeče. Granolo ohladi in zdrobi na koščke.

Nasvet: Granolo hrani v neprodušni (najbolje stekleni) posodi in jo pojej najkasneje v 2 tednih. Lahko se je lotiš kot prigrizek ob svojem najljubšem filmu ali pa si z njo pripravi obrok. Meni je najbolj všeč v kokosovem jogurtu, ki mu dodam še pest zmrznjenega sadja.

Skratka … pri pripravi granole smo lahko zelo kreativni.

Že poznaš ta recept? Oceni ga.
Poglej komentarje
Želiš oddati svoj recept?

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.