Zakladnica vlaknin v indijskem trpotcu za učinkovito hujšanje

Zakladnica vlaknin v indijskem trpotcu za učinkovito hujšanje

5

PsiliumIndijski trpotec ali psilium prihaja k nam iz Indije ter Irana, kjer ga danes tudi največ gojijo. Uporabni del rastline so lupine semen, ki so dokazano eno izmed najučinkovitejših sredstev za lajšanje prebavnih motenj, idealne za čiščenje črevesja ter obenem vzročnik izgube odvečnih kilogramov, saj vsebujejo kar 70 gramov vlaknin na 100 gramov lupin.

Posebna lastnost lupin indijskega trpotca je, da so njegove vlaknine topne v vodi. Ko jih zaužijemo, le te v črevesju nabreknejo ter tvorijo sluzasto, želatinasto snov, ki s svojim volumnom specifično očisti črevesje vse do sten in poboljša prebavo ter presnovo – je potujoči čistilec, saj veže nase celo obloge, ki so se več let kopičile v našem prebavnem traktu. Iz indijskega trpotca izdelujejo celo zdravila proti zaprtosti.

Zmes lupin in tekočine med svojim potovanjem po črevesju med drugim vpliva tudi na ustvarjanje ugodnih razmer za razmnoževanje dobrih bakterij, ki pomagajo pri prebavi ter uničujejo kandido ter ostale slabe bakterije, ki bi lahko povzročale bolezni in različne nevšečnosti.

Indijski trpotec in njegovi učinki na zdravje in težo

Lupine indijskega trpotca so odličen vir vodotopnih vlaknin, s širokim spektrom pozitivnih učinkov na zdravje, kamor sodijo tako hujšanje oz. ohranjanje primerne telesne teže, pa tudi ohranjanje zdravega krvožilnega sistema in seveda tudi prebavil. Psilium je zato lahko odlična podpora vsem, ki si želijo odpraviti različne simptome in poskrbeti za zdravo prehrano in s tem tudi za zdravo težo.

Indijski trpotec je torej vir čistih vlaknin, ki izboljšujejo zdravje ljudi ter poskrbijo za odpravljanje težav z želodcem ter obenem naravna rešitev za odpravljanje zaprtosti, ki je pogosta težava ljudi s prekomerno težo.

Ker omenjene vlaknine niso prebavljive, ostanejo dlje v želodcu ter črevesju in izboljšajo prebavne funkcije, ravno tako pa stimulirajo živčne končiče v črevesju, kar pospešuje peristaltiko. Zaradi pospešene peristaltike se mehča blato in to omogoča lažje odvajanje. Navedeno je zelo dobrodošlo pri ljudeh s hemeroidi, saj jim ublaži bolečine pri iztrebljanju.

Čeprav ima dokazane laksativne učinke, je prav tako koristen tudi pri driski. Mnogo raziskav je dokazalo, da ima psilium oz. indijski trpotec tudi veliko vlogo pri zmanjšanju tveganja raka na črevesju, ravno zaradi tega, ker deluje kot čistilec črevesa in kot prebiotik, torej hrana za dobre probiotične bakterije. Učinkovito znižuje tudi slab holesterol v krvi ter pomaga pri zdravljenju hiperglikemije, ker uravnava nivo glukoze v krvi.

Če želite zmanjšati maščobno maso oziroma preprečiti debelost, zmanjšati absorpcijo holesterola, izboljšati srčno-žilne funkcije ter preprečiti arteriosklerozo, začnite uživati indijski trpotec, saj je idealen za vse skupine ljudi, tudi za tiste, ki spadajo v rizično skupino.

Topne vlaknine z neštetimi pozitivnimi učinki

Ko se vlaknine psiliuma raztopijo, postanejo podobne gelu in ta gel naj bi igral tudi pomembno vlogo pri zniževanju slabega LDL holesterola in imel pozitiven učinek na dober LDL holesterol. Učinki naj bi bili dolgoročno po nekaterih študijah celo podobni tistim, ki jih imajo zdravila za zniževanje holesterola.

Mehanizem učinkovanja psiliumovih vlaken naj bi deloval tako, da se vlakna vežejo na kisline, ki jih proizvaja žolč. S tem naj bi se preprečila ponovna absorpcija žolčne kisline, ki jo telo lahko uporabi večkrat. Ker se te kisline izločijo z blatom, kot odziv na to jetra iz krvnega obtoka odstranijo slab LDL holesterol, saj ga telo potrebuje, da lahko izdela novo žolčno kislino.

Deluje tudi kot razstrupljevalec, saj nase veže strupene snovi iz telesa (proste radikale, toksine, ki s hrano proizvajajo črevesju škodljive bakterije), prav tako pa izboljšuje naravno črevesno mikrofloro, s čimer znatno izboljša prebavo, sintezo vitaminov, krepi imunski sistem ter znižuje tveganje za razne vrste črevesnih motenj.

In kako uživamo indijski trpotec za prebavo in hujšanje?

Navodila za uživanje indijskega trpotca so preprosta – vmešajte ga z vodo, čajem ali kakšno drugo tekočino in popijte pred ali med obroki. Sicer je ob uživanju semen potreben velik vnos tekočin. Lahko ga tudi namočite v vodi in pustite vsak trideset minut, da nabrekne. Potem ga vmešate v jogurt, kosmiče ali smoothie.

Če želite narediti shujševalno kuro z indijskim trpotcem, je za boljše rezultate priporočljivo istočasno piti mineralno vodo in probiotične pripravke kot so Imunobiotiki, popiti pa ga morate vsaj pol ure pred obrokom. Semena bodo v želodcu nabreknila ter kasneje pri obroku dala občutek sitosti. Ne boste se počutili lačne, a zaužili boste manj hrane in s tem tudi vnesli manj kalorij v organizem.

Indijski trpotec je zelo uporaben v kulinariki nasploh. Uporablja se za pripravo zvitkov iz zelenjave ter začimb, ki jih nato na silikonski podlagi dehidrirajo in dobijo iz njih zelenjavne tortilje, ki so nared za razne nadeve s svežo zelenjavo, mesom ali omako.

Izvrstno se izkaže tudi pri pripravi raznih kremnih mas in pripravi presnih tortic, saj dobro zgosti preveč redke kreme, pa tudi v sadnih kašah je nepogrešljiv element.

Odličen je tudi pri pripravi različnih želejev, zgosti pa tudi juhe, omake, mineštre in pireje. Odličen je celo pri pekovskih izdelkih.


  • Tako lahko pripravimo odličen ajdov kruh s psiliumom, ki je pripravljen zelo hitro, je zdrav in tudi okusen ali pa se lotimo priprave pogače.

  • Odlični so tudi različni štrudlji, za katere ne potrebujemo moke, vsebujejo pa psilium.

  • Spečemo lahko tudi palačinke ali pa okusen šmorn.

  • Ker je psilium odlično gostilo, lahko pripravimo tudi slasten puding.

  • Še več receptov s psiliumom, ki bodo na okusen način pripomogli k zdravju črevesja najdete TUKAJ.


    strong>Psilium oz. indijski trpotec lahko najdete v Malinci in v Maxi gourmet marketu Ljubljana.



     


    Komentarji (5)

    Heda Lamovšek

    Hvala za navodila.Jaz namreč nisem znala uporabiti te moke. Dala sem v omako,ki je sicer okusna, a se vleče,ko želatina. Tudi v chia semena sem dala,potem pa nisem mogla niti razmešati, ker se je naredila kepa.

    Malinca Natalija

    Hojla Marjana,
    uživate lahko do dve čajni žlički na dan. Najboljše ga je zmešati z vodo in popiti par minut pred obrokom. Lahko ga predhodno tudi namočite, da nabrekne (do 30 minut) in ga vmešate v jogurt, kosmiče, smoothie. Je pa tudi zelo uporaben kot dodatek pri pripravi presnih sladic, pudingov, kruha. Seveda pa je prav tako odvisno od organizma vsakega posameznika, kako hitro začnejo določena živila delovati na naše telo.
    Lep pozdrav

    Marjana Papez

    Uporabljam psilium, morda premalo. Spijem ga z vodo, vmesam v razne stvari, a prebava se ni urejena in kile se niso sle bajbaj.

    Breda Pečnik

    Psilium/indijski trpotec je po opisu in delovanju prav čudežna rastnila. Potrebno jo bo preizkusiti kako v resnici deluje. Se oglasim, po krajšem uživanju. Lep pozdrav, Breda

    miroslav pogladič

    lep dan