Indijski trpotec je zakladnica vlaknin, ki vam bo učinkovito v pomoč pri hujšanju

Oceni objavo z 1 do 5:
(3.5)
Št. ocen: 14

psyllium-indijski-trpotecIndijski trpotec ali psyllium prihaja k nam iz Indije ter Irana, kjer ga danes tudi največ gojijo. Uporabni del rastline so lupine semen, ki so dokazano eno izmed najučinkovitejših sredstev za lajšanje prebavnih motenj, idelane za čiščenje črevesja ter obenem vzročnik izgube odvečnih kilogramov, saj vsebujejo kar 70 gramov vlaknin na 100 gramov lupin. Posebna lastnost lupin indijskega trpotca je, da so njegove vlaknine topne v vodi. Ko jih zaužijemo, le te v črevesju nabreknejo ter tvorijo sluzasto, želatinasto snov, ki s svojim volumnom specifično očisti črevesje vse do sten in poboljša prebavo ter presnovo – je potujoči čistilec, saj veže nase celo obloge, ki so se več let kopičile v našem prebavnem traktu. Zmes lupin in tekočine med svojim potovanjem po črevesju med drugim vpliva tudi na ustvarjanje ugodnih razmer za razmnoževanje dobrih bakterij, ki pomagajo pri prebavi ter uničujejo kandido ter ostale slabe bakterije.


Indijski trpotec in njegovi učinki na zdravjepsyllium-powder


Indijski trpotec je vir čistih vlaknin, ki izboljšujejo zdravje ljudi ter poskrbijo za odpravljanje težav z želodcem ter obenem naravna rešitev za odpravljanje zaprtosti. Ker omenjene vlaknine niso prebavljive, ostanejo dlje v želodcu ter črevesju in izboljšajo prebavne funkcije, ravno tako pa stimulirajo živčne končiče v črevesju, kar pospešuje peristaltiko. Zaradi pospešene peristaltike se mehča blato in to omogoča lažje odvajanje. Navedeno je zelo dobrodošlo pri ljudeh s hemeroidi, saj jim ublaži bolečine pri iztrebljanju.


Čeprav ima dokazane laksativne učinke, je prav tako koristen tudi pri driski. Mnogo raziskav je dokazalo, da ima Psyllium tudi veliko vlogo pri zmanjšanju tveganja raka na črevesju, učinkovito znižuje slab holesterol v krvi ter pomaga pri zdravljenju hiperglikemije.


Če želite zmanjšati maščobno maso oziroma preprečiti debelost, zmanjšati absorpcijo holesterola, izboljšati srčno-žilne funkcije ter preprečiti arterosklerozo, začnite uživati Indijski trpotec, saj je idealen za vse skupine ljudi, tudi za tiste, ki spadajo v rizično skupino.


Deluje tudi kot razstrupljevalec, saj nase veže strupene snovi iz telesa (proste radikale, toksine, ki s hrano proizvajajo črevesju škodljive bakterije), prav tako pa izboljšuje naravno črevesno mikrofloro, s čimer znatno izboljša prebavo, sintezo vitaminov, krepi imunski sistem ter znižuje tveganje za razne vrste črevesnih motenj.


Navodila za uživanje indijskega trpotcapsyllium


Navodila za uživanje indijskega trpotca so preprosta - pomešajte ga z vodo, čajem ali neko drugo tekočino in popijte. Sicer je ob uživanju semen potreben velik vnos tekočin. Če želite narediti shujševalno kuro z indijskim trpotcem, je za boljše rezultate priporočljivo istočasno piti mineralno vodo in probiotik, popiti pa ga morate vsaj pol ure pred obrokom. Semena bodo v želodcu nabreknila ter vam kasneje pri obroku dala občutek sitosti. Ne boste se počutili lačne, a zaužili boste manj hrane in s tem tudi vnesli manj kalorij v organizem.


Indijski trpotec je zelo uporaben v kulinariki nasploh, saj s svojo želatinasto strukturo omogoča pripravo raznih želejev iz sadja ter jagodičja. Nekateri ga uporabljajo za pripravo zvitkov iz zelenjave ter začimb, ki jih nato na silikonski podlagi dehidrirajo in dobijo iz njih zelenjavne tortilje, katere so nared za razne nadeve s svežo zelenjavo, mesom ali omako. Izvrstno se pokaže tudi pri pripravi raznih kremnih mas za pripravo presnih tortic, saj dobro zgosti preveč redke kreme, pa tudi v sadnih kašah je nepogrešljiv element.

ČLANEK PRIPRAVILA: Malinca Nastja

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek