Hujšanje v trebuh - skrivnost izgubljanja abdominalne maščobe

Hujšanje v trebuh - skrivnost izgubljanja abdominalne maščobe

Imeti raven in seksi Hujsanje v trebuhtrebušček so sanje vsake ženske. A če so vas že doletela srednja leta, ste bili kdaj noseči ali se pač ne morete upreti dobri hrani, potem vašo postavo zagotovo “krasi” kakšen manjši ali večji rešilni obroč. Zato vas kot mnoge zanima enostaven in učinkovit način za hujšanje v trebuh.

Verjetno boste presenečeni ob dejstvu, da imajo prav vsi ljudje nekaj maščobe na trebuhu. Da, tudi tisti, ki imajo lepo oblikovane in vidne trebušne mišice. To je povsem normalno. A preveč maščobe na trebuhu ne kvari le vaše postave in povzroča, da so vam najljubše kavbojke pretesne, še kako lahko vpliva tudi na vaše zdravje.

Na področju trebuha obstajata dve različni vrsti maščobe

Prva sliši na ime podkožna maščoba. Kot že ime samo pove, se nahaja takoj pod kožo in zakriva vaše trebušne mišice. Druga, imenovana visceralna maščoba, pa se skriva globje pod mišicami in obdaja notranje organe. In ravno slednja maščoba lahko povzroča velike zdravstvene težave. Da ne bo pomote: nekaj visceralne maščobe potrebujemo prav vsi. A če je le-te preveč, poveča tveganje za nastanek visokega krvnega pritiska, diabetesa (tip 2), srčnih obolenj, demence in nekaterih vrst raka.

Kako shujšati v trebuh? V 4 korakih do cilja!

Je hujšanje v trebuh sploh mogoče? Seveda, a morda na nekoliko drugačen način, kot si mislite. Najprej naj omenimo, da lokalna izguba maščobe po naravni poti ni možna. Če se še tako trudite, telesu ne boste mogli ukazati, naj maščobo izgubi le na določenem delu, npr. na stegnih ali na trebuhu.

Vendar nikar ne bodite preveč razočarani. S pravilnim pristopom, ki ga bomo razkrili v nadaljevanju, boste izgubili odvečno maščobo povsod po telesu in s tem oblikovali zavidanja vredno postavo.

  • 1. Energična vadba uničuje telesno maščobo, tudi tisto na trebuhu

Priporočamo vsaj 30 minut aerobne telesne aktivnosti na dan. Tudi hoja šteje, če je seveda dovolj hitra, tako da se med sprehodom spotite in pospešite dihanje ter srčni utrip. Če pa bi želeli do enakih rezultatov v krajšem času, si raje privoščite tek, pa naj bo to v naravi ali na tekalni stezi. Primerna je tudi vadba na stacionarnem kolesu, eliptičnem trenažerju ali veslaški napravi. Možnosti je res veliko, zato poiščite tisto, v kateri boste najbolj uživali.
Poskrbite pa tudi za krepke mišice. Naj vam razkrijemo še najboljšo vajo za hujšanje v trebuh oz. oblikovanje trebuha: to so trebušne kontrakcije. Kako jih pravilno izvedete? Uležite se na hrbet in pokrčite noge. Roke iztegnite ob telesu, dvigujte pa le glavo in zgornji del trupa, tako da ga približujete kolenom. Svetujemo vam, da vajo redno izvajate, saj boste s krepkejšimi mišicami pokurili kalorije hitreje in bolj učinkovito.

  • 2. Zdravo hujšanje zahteva tudi primerno izbran jedilnik

Za izgubljanje maščobe pa samo telesna vadba nikakor ne bo dovolj, nujno boste morali spremeniti tudi svoje prehranjevalne navade. Žal za hujšanje v trebuh ne obstaja nobena čudežna dieta. Sploh ni potrebno, da stradate, vsekakor pa morate v telo vnesti manj kalorij, kot jih porabite. Svetujemo vam, da zaužijte več manjših obrokov na dan.

Pomembno je tudi, da v svoj jedilnik vnesete dovolj vlaknin. Strokovnjaki zato priporočajo veliko sadja, zelenjave, polnozrnatih živil, poleg tega pa tudi mlečne izdelke z manj maščob, stročnice, oreščke, pusto meso, ribe in jajca. Ta živila bodo vaše telo oskrbela z vsemi potrebnimi hranilnimi snovmi, obenem pa poskrbela, da se boste znebili nadležne maščobe na trebuhu.

  • 3. Za hujšanje v trebuh potrebujete tudi dovolj kvalitetnega spanja

Spanje je pomemben korak k uspešnemu hujšanju in uravnoteženim hormonom. Poskrbite, da bo vaš spanec kvaliteten in globok, tako da se boste zjutraj zbudili dobro spočiti.

  • 4. Zdravo hujšanje ni ljubitelj stresa

Prav vsak od nas se spopada z določeno količino stresa, zato je pomembno, na kakšen način se mu boste uprli. Stres namreč zavira hujšanje in izgubljanje maščob. Zato vam priporočamo sproščanje v družbi prijateljev in družine, meditacijo, morda tudi kakšen strokoven pogovor.

Želimo vam uspešno hujšanje ter gladek in čvrst trebušček!

PRISPEVEK PRIPRAVILA: Malinca