Hipertenzija ali povišan krvni tlak – tihi sopotnik moderne družbe

Hipertenzija ali povišan krvni tlak – tihi sopotnik moderne družbe

V času hitrega tempa življenja, ko so dnevi prepolni stresa in včasih tudi zaradi tega premalo gibanja, se soočamo s številnimi zdravstvenimi izzivi. Eden izmed najbolj razširjenih je hipertenzija ali povišan krvni tlak, ki ga mnogi imenujejo tudi "tihi ubijalec", saj pogosto ne povzroča očitnih simptomov, dokler ne nastopijo resnejši zapleti.

Visok krvni tlak ni nekaj, kar bi našli le pri starejši populaciji. Obstajajo namreč podatki, ki nakazujejo, da je ogrožena kar polovica Slovenskega prebivalstva.  Največji krivec je vsekakor sodoben način življenja, ki povzroča tudi naraščanje števila mladih, ki jih prizadene hipertenzija.
Poleg fizične neaktivnosti, stresa in prekomerne telesne teže, ki je posledica kalorično bogate prehrane, procesirane hrane in hrane bogate, s sladkorjem, soljo in maščobami, obstaja tudi genetska nagnjenost k tej bolezni in sodobni življenjski stil jo lahko le še pospeši.

Simptomi hipertenzije

Čeprav je hipertenzija v veliko primerih asimptomatska, kar pomeni, da nimamo simptomov, lahko pri nekaterih posameznikih povzroči naslednje simptome:
• glavobol, še posebej v zadnjem delu glave,
• omotičnost ali vrtoglavica,
• krvavitve iz nosu,
• zasoplost,
• motnje vida (meglen ali dvojni vid).

Merjenje krvnega tlaka

Merjenje krvnega tlaka je eden prvih ukrepov, da ugotovimo, ali imamo težave, in je preprosto ter neboleče. Z merilnikom tlaka lahko tlak izmerimo kar v udobju svojega doma ali pa to stori zdravnik v ambulanti.

Kljub vsemu je dobro, če tlak merimo ob vedno enakih urah, saj tako najlažje dobimo pravo sliko dogajanja. Vedeti moramo tudi, da stresne situacije lahko zvišajo krvni tlak, ponoči, ko spimo, pa nam naravno nekoliko pade.

Med merjenjem merimo sistolični in diastolični krvni tlak. Sistolični tlak je pritisk v arterijah med srčnim utripom, ko srce potiska kri v arterije. Diastolični tlak pa je pritisk med sproščanjem srca, ko se arterije napolnijo s krvjo. Merjenje krvnega tlaka upošteva obe vrednosti.

Idealne vrednosti krvnega tlaka so nižje od 120–140 / 80– 90 mm Hg, medtem ko vrednosti nad 140/90 mm Hg običajno kažejo na hipertenzijo oz. povišan krvni tlak.

Take vrednosti ogrožajo naše vitalne organe, v prvi vrsti srce in ožilje, ledvice in možgane ter oči kar na dolgi rok vodi tudi v resnejše zaplete. 

Dobro je torej obiskati zdravnika, lahko pa si pomagamo tudi z naslednjimi ukrepi:
• redno merjenje tlaka,
• zmanjšanje vnosa soli,
• uživanje uravnotežene prehrane z veliko zelenjave in sadja,
• zmanjšanje vnosa alkohola,
• zmanjšanje vnosa kofeina,
• izogibanje kajenju,
• redna telesna dejavnost.

Življenje s hipertenzijo vsekakor zahteva nekaj sprememb življenjskega sloga, kar vključuje zdravo prehrano, redno gibanje in tudi znižanje stresa, kjer lahko pomagata tudi meditacija in joga, s katero bomo telo dodatno okrepili, telo pa lahko krepimo tudi s hitro hojo, tekom, kolesarjenjem, plavanjem …

Kaj pa prehranska dopolnila?

V prvi vrsti moramo vsekakor poskrbeti za uravnoteženo in zdravo prehrano, ki naj bo bogata z vitamini in minerali, vsebuje pa naj tudi vlaknine, ki naj bi ugodno vplivale na zdravje srca in ožilja.

Obstajajo pa tudi tri hranila, ki jim lahko rečemo zavezniki srca – to so magnezij, koencim q10 in omega 3 maščobe.

1. Magnezij: Magnezij je mineral, ki je ključen za več kot 300 encimskih reakcij v telesu. Eno izmed njegovih ključnih delovanj je tudi sprostitev in širjenje krvnih žil, kar lahko zniža krvni tlak. Raziskave so pokazale, da lahko redno jemanje magnezija pomaga zniževati visok krvni tlak, še posebej pri tistih, ki imajo pomanjkanje tega minerala.

2. Koencim Q10: Koencim Q10 je antioksidant, ki igra ključno vlogo pri proizvodnji energije v celicah. Najdemo ga predvsem v srcu, jetrih in ledvicah. Nekatere študije so pokazale, da dopolnilo Q10 lahko zniža sistolični krvni tlak, njegovi učinki na zdravje srca pa so znani že dolgo.

3. Omega 3: Omega 3 maščobne kisline imajo vlogo pri delovanju srca, možganov in vida. Omega 3 EPA in DHA, ki jih najdemo predvsem v mastnih ribah in algah, so znane po svojih protivnetnih lastnostih. Več študij je pokazalo, da omega 3 lahko znižujejo krvni tlak, zlasti pri ljudeh z visokim krvnim tlakom ali visokim holesterolom. Poleg tega omega 3 izboljšajo elastičnost krvnih žil, kar dodatno pomaga pri uravnavanju krvnega tlaka.

Hranila, ki lahko pomagajo, torej obstajajo, a velikokrat je najboljša možnost to, da preprečujemo nastanek hipretenzije in vse naštete nasvete upoštevamo, še preden pride do težav. Hipertenzija je namreč resna težava, ki lahko vodi v številne zaplete, če je ne obvladujemo pravočasno. Z zdravim življenjskim slogom, pravilno prehrano in rednim spremljanjem krvnega tlaka lahko zmanjšamo tveganje ali pa obvladujemo že obstoječo hipertenzijo.

Bodimo pozorni na svoje telo in ga poslušajmo. Tako lahko preprečimo, da bi tihi sopotnik moderne družbe postal tudi naš tihi ubijalec ...

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.