Hemeroidi

Oceni objavo z 1 do 5:
(0)
Št. ocen: 0

Večina ljudi se vsaj enkrat v svojem življenju sreča s težavami hemoroidov. Hemoroidi so težava celotne populacije po 20. letu, tako moških kot žensk. Pravzaprav imamo vsi hemoroide, ki nabrekajo z namenom, da zaprejo zadnjik. Problem nastane, ko se hemoroidi v obliki žilnih vozličkov pretirano napihnejo. Takrat se pojavi vnetje in z njim ostale posledice, kot je krvavenje iz zadnjika, srbečica, itd.

Kako prepoznamo hemoroide?

Hemoroide prepoznamo po:

 • srbečici okoli zadnjika ali v analni odprtini,
 • bolečini med sedenjem,
 • krvavitvi iz zadnjika pri odvajanju,
 • nepopolnem iztrebljanjem,
 • boleči izboklini v ali okoli zadnjika.

Znaki, da imate težave s hemoroidi, včasih zginejo po parih dnevih, a se pri večini vrnejo v še težji obliki.

Če imate krvavitve iz danke, a niste prepričani, ali je to posledica hemoroidov, je priporočljiv posvet z zdravnikom. Krvavitve iz črevesja so lahko zelo nevarne, saj lahko predstavljajo tudi simptome drugih težjih bolezni.

Kaj storiti? Kakšni so postopki zdravljenja hemoroidov?

Pristopi k zdravljenju hemoroidov so različni. Razlikujejo se tudi po tem ali gre za notranje (notranjost anusa) ali zunanje hemoroide (zunanji krožni del).

Zunanji hemoroidi

Vzrok za nastanek zunanjih hemoroidov je preplet več dejavnikov; od prepleta stresa, načina življenja, dednosti, pa do prehrane posameznika. Zunanji hemoroidi se pojavijo hitro kot oteklina na zunanjem delu zadnjika. Oteklina je boleča, čvrsta in napeta velika tudi do nekaj centimetrov. Zaradi občutljivosti na otip je oteženo tudi sedenje. Če se tovrstni hemoroidi obarvajo vijoličasto, pomeni, da so se le ti napolnili s krvjo. Ti hemoroidi so trombozirani, ki se po navadi sami predrejo, pri tem pa se iz njih izlije kri. Če je krvavitev močnejša, je možnost nastanka krvnih strdkov.

V primeru tromboziranih hemoroidov je potreben čimprejšnji obisk zdravnika. Zdravnik pri lokalni anesteziji naredi rez. Pri tem pa ven iztisne krvne strdke. Po zdravljenju nastane na mestu otekline nabrana odvečna kožo, ki lahko draži in otežuje higieno.

Ker so zunanji hemoroidi zelo boleči, se večkrat hladi prizadeti del (s hladno vodo ali obkladkom). Pazite, da ste pri hlajenju nežni, da ne uporabljajte direktnega curka vode. Po hlajenju se priporoča še uporabo protihemoroidnega mazila, ki pomaga pri zmanjševanju izbokline.

Za zdravljenje zunanjih hemoroidov se uporablja zdravilo v obliki tablet (mikronizirana prečiščena flavonoidna frakcija), ki omogoča krepitev sten hemoroidnega prepleta žil. Skupaj z zdravili po navadi uporabljamo še protihemoroidne svečke ter kremo, ki deluje na lokalno področje.

Notranji hemoroidi

Notranji hemoroidi so nastanjeni v notranjosti anusa. Njihova naloga je zapiranje in odpiranje zadnjika. V primeru ko se ti vnamejo in povečajo, se črevesje ne prazni zadostno (nepopolno iztrebljanje), nastanjajo krvavitve pri opravljanju potrebe (odvajanju blata).

Stopnje oz. faze poslabšanja hemoroidov

Notranje hemoroide prepoznamo in ločujemo po fazah.

1. faza

Ni vidnih znakov, nastopa občasna krvavitev iz zadnjika.

2. faza

Poleg krvavitve iz zadnjika lahko pri napenjanju oz. predklanjanju doživimo zdrs žilnih hemoroidnih vozličkov, ki se nato spontano vrnejo v črevo.

3. faza

V tretji fazi začnejo vozlički bolj konstantno zdrsavati iz zadnjika. Le ti se ne vračajo več v črevo. Posameznik s to težavo, si jih mora namestiti nazaj v črevo s potiskom.

4. faza

To je zadnja faza, ki nastane, če hemoroide ne zdravimo. Žilni vozlički vse bolj izpadajo ven. Tudi če se jih posameznik potiska nazaj, le ti ne zadržijo pozicije v črevesu.

Notranje hemoroide lahko zdravite z mazili, zdravili in svečkami za obdobje 14 dni. Če se stanje ne izboljšuje obiščite svojega osebnega zdravnika. Le ta vbrizga v vozlič kemično sredstvo za odmiranje strukture ali pa s posebnim instrumentom okoli vozliča naveže gumijasti trak, ki preprečuje cirkulacijo krvi, kar povzroči njegovo odmrtje. Ker je povečanih notranjih hemoroidov po navadi več, jih po navadi tretiramo v več serijah zdravljenja. Zdravljenje se običajno opravi s tremi nameščanji v razmaku enega meseca.

Kako si v boju s hemoroidi lahko pomagaš sam?

Da bi preprečili nastanek hemoroidov je pomembna preventiva.

 • Zelo pomembna je hrana bogata z vlakninami, kot na primer indijski trpotec in sončnična semena, saj vlaknine pripomorejo k lažjemu izločanju blata.
 • Prav tako je pomemben zadosten vnos tekočine v telo. Voda pomaga k lažjemu odvajanju.
 • Redno gibanje je recept za ohranjanje vitalnosti notranjih organov. Ne le da krepimo skeletno mišičevje, z gibanjem poskrbimo, da ne preidemo v zamaščenost telesa. Hemoroidi so velikokrat povezani tudi z debelostjo (ni gibanja in slaba prehrana).
 • Ker se pri sedenju pritiska na hemoroide, je priporočljivo, da med sedenjem večkrat naredimo aktivno pavzo.
 • Važno je tudi, da ne zadržujemo blata in da pri opravljanju potrebe uporabljamo mehak papir.

V kolikor vas je že zadel problem hemoroidov, si lahko pomagate s spodnjimi priporočili:

 • Hlajenje (s hlajenjem lahko olajšate srbečico, pri tem pa pazite, da je hlajenje nežno, da dodatno ne poškodujete obolelega predela).
 • Prevretek iz hrastovega lubja (pest lubja kuhajte v 2 litrih vode, vsebino precedite in ohladite - priporočljivo je namakanje obolelega dela 2x na dan po 5 minut).
 • Virginski nepozebnik (Izvleček iz virginskega nepozebnika vtrite na prizadeto mesto - nepozebnik zmanjšuje oteklino, mehča anus in lajša bolečino).
 • Divji kostanj (divji kostanj tako kot pri krčnih žilah pomaga tudi pri zdravljenju hemoroidov - priporoča se mazanje s kostanjevo kremo, saj ta krepi ožilje).
 • Oljna kopel (v vodo dodajte kapljice olja poprove mete in olje kamilice - da se olje bolj razporedi v vodi, kapljice olja zmešajte v mleko in nato vlijte v vodo. Boleči predel namakajte v kopeli 5 minut).
 • Mazilo iz ognjičeve kreme (kremo nanesite na kritičen predel - ognjičevo mazilo pomaga pri blaženju vnetja).
 • Maline (privoščite si maline - dodajte jih v prehrano, saj le te mehčajo blato in pozitivno delujejo na celotno črevesje).
 • Živila, ki so zelo priporočljiva za uživanje pri tovrstnih težavah so tudi produkti iz ajde (ajdova moka, ajdova kaša, ajdovi kosmiči) , semena (laneno seme, sezamova semena, pegasti badelj), mandlji, ingver, olivno olje, produkti iz kamilice (čaji, mazila, hidrolati) in tudi probiotiki.
 • Bodeča lobodika (izvleček bodeče lobodike krepi mišično steno ožilja in omogoča njegovo prožnost - s tem pripomoremo k boljši cirkulacij krvi in preprečujemo zaostajanje krvi in tvorjenje strdkov.)
 • Koprivni sok (sok iz kopriv je že staro zdravilo zoper hemoroidov - priporoča se uživanje žlice koprivnega soka na dan).

Hemoroidi v nosečnosti in po porodu

Veliko nosečnic se med nosečnostjo spopada s problemi hemoroidov. Nosečnice so veliko bolj dovzetne na hemoroide. Razlogov za to je več. Vezivno tkivo se med nosečnostjo tanjša, krvne žile pa širijo. Prebava se upočasni zaradi hormonskega neravnovesja in pritiska maternice na črevo. Zato je pri odvajanju potreben močnejši pritisk, ki pa je povod za nastanek hemoroidov. Dodaten pritisk pa nosečnica doživi še med porodom. Zato ni odveč pazljivost in nega zadnjika. Po porodu se nekaterim nosečnicam stanje umiri. Druge pa potrebujejo dodatno nego in zdravljenje.

Mnogi pozabljajo na to, da so hemoroidi težava vseh nas. Potrebno je skrbeti za osebno higieno in zdrav življenjski slog. Velik pomen nosi pravilna oz. raznovrstna prehrana polna z vlakninami. Tako se lahko s preventivnimi ukrepi izognete nastanku nabreklih hemoroidov.

Napisala: Malinca

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek