He shou wu in njegova uporaba

He shou wu in njegova uporaba

Ali res obstaja rastlina, ki naj bi lase iz sive obarvala nazaj in povrnila življenjsko moč? Taka rastlina naj bi bila ovijalka He Shou Wu, znana tudi kot Fo-Ti oz. mnogocvetna dresen. Gre za rastlino, ki izvira iz Kitajske in se že stoletja uporablja v tradicionalni kitajski medicini. Predvideva se, da ima številne pozitivne učinke na zdravje. Toda kakšni so zares …

He Shou Wu se v tradicionalni kitajski medicini običajno uporablja kot tonik, ki poživlja kri in krepi telo. Ima številne pozitivne učinke na zdravje, med drugim izboljšuje krvni obtok, krepi delovanje imunskega sistema in spodbuja zdravje jeter.

V laboratorijskih testih je bilo ugotovljeno, da imajo spojine v rastlini pozitivno biološko delovanje. To pomeni, da ima lahko številne koristi za zdravje in potrjuje tradicionalno domnevanje, da gre za protivnetne, antidiabetične, antibakterijske in protitumorske učinke.

Pomembno je opozoriti, da varnost in učinkovitost rastline nista bili v celoti ugotovljeni. Na splošno velja, da je varen, če se uporablja v priporočenih odmerkih, a ni brez tveganja in čeprav je ena od njegovih lastnosti ta, da naj bi na jetra učinkoval varovalno, pa lahko ima pretirano uživanje nanje negativne učinke.

Glavni potencialni učinki na zdravje so torej:

Izboljšanje zdravja srca in ožilja: He Shou Wu lahko pomaga pri zniževanju ravni holesterola in izboljšanju krvnega obtoka, kar lahko pomaga pri preprečevanju bolezni srca.

• Krepitev delovanja imunskega sistema: po nekaterih raziskavah naj bi He Shou Wu pomagal okrepiti imunski sistem ter ga varoval pred okužbami in boleznimi.

• Spodbujanje zdravja jeter: He Shou Wu lahko pomaga izboljšati delovanje jeter in jih ščiti pred poškodbami.

• Zmanjševanje vnetij: He Shou Wu ima lahko protivnetne lastnosti, ki lahko pomagajo zmanjšati vnetja in izboljšati splošno zdravje.

• Vsebuje dva pomembna minerala – cink in železo: cink je izrednega pomena za imunski sisitem, železo pa je temeljni sestavni del krvi, ki nam ne sme primanjkovati.

• Proti staranju: antioksidanti in lecitin pomagajo preprečevati prezgodnje staranje

• Krepitev las in preprečevanje sivenja ter plešavosti.

Skrivnost črnolasega gospoda …
Korenina He Shou Wu
Nekateri verjamejo, da lahko He Shou Wu izboljša zdravje kože in las ter upočasni proces staranja.

Južnokorejski znanstveniki so leta 2013 predstavili raziskavo, ki je pokazala, da uživanje ekstrakta utrjuje lasne korenine in lase, pri plešavosti pa spodbuja rast novih las. Učinkovit naj bi bil torej pri izpadanju las in zaviranju nastajanja sivih las.

Tudi ime "He Shou Wu" izhaja iz legende o gospodu He, ki naj bi po rednem uživanju rastline He Shou Wu svojim sivim lasem povrnil naravno črno barvo. Po legendi je ime gospoda He postalo sinonim za rastlino, tako da je postala znana kot "He Shou Wu", kar v kitajščini pomeni "črnolasi gospod He".

Rastlina pa mu ni vrnila le črnih las

Legenda pravi, da naj bi 58 gospod He poleg črnih las nazaj dobil tudi svojo mladostnost, vid in libido, zaradi česar se je kmalu poročil in postal oče. Še ena legenda pravi, da kdor uživa He Shou Wu, doži tudi 160 let.

Vse te legende pričajo predvsem o sposobnosti rastline, da ohranja vitalnost telesa, antioksidativno delovanje pa lahko ima tudi nekatere anti-ageing učinke.

Kako uporabljamo He Shou Wu?

He Shou Wu se najpogosteje uživa v obliki poparka, ki ga pripravimo tako, da posušene korenine rastline skuhamo v vodi. Lahko se uživa tudi v obliki kapsul ali tinktur ali se uporablja lokalno v obliki kreme ali mazila.

Gre torej za starodavno rastlino z veliko potenciala, o čemer priča tudi tradicionalna raba.