VIDEO: Grški polnjeni paradižniki s tzatziki omako
V tokratni Veseli žlici sva s Filipom izkoristila svoje znanje, ki sva ga pridobila v Grčiji na otoku Mikonos. Tam sva se udeležila kuharskega tečaja in pripravila osvežilno ter lahko jed za poletne dni.
Naučila sva se, kako se naredijo polnjeni paradižniki, ki so lahko samostojna jed ali pa jo ponudimo kot prilogo k mesu. Zraven se odlično poda grška omakica tzatziki.
Video recept si oglej spodaj…
Polnjeni grški paradižniki
SESTAVINE:
* 200 g riža
* 8 paradižnikov
* 1 bučka
* 1 žlička soli
* ščepec popra
* 1 žlička sladkorja
* 1 dl olivnega olja
* nekaj lističev sveže mete
Opis postopka: Paradižnikom porežemo kapice in nato s pomočjo male žličke paradižnike izdolbemo. Izdolbeno sredico oz. tekočino paradižnikov damo v skledo in zraven primešamo riž, naribano bučko, sol, poper, sladkor, nasekljano meto in 0,5 dl olivnega olja. Premešamo in damo kuhati za 15 do 20 minut, da dobimo rižoto. Če je preveč suha, po potrebi dolijemo še malo vode. S kuhano rižoto čisto do vrha napolnimo paradižnike in jih pokrijemo s kapico. Pekač namastimo z olivnim oljem in polnjene paradižnike postavimo v pekač. Pod pekač s paradižniki damo večji pekač, ki smo ga napolnili z vodo. V pečici pri 180 stopinjah jih pečemo 45 minut.
Tzatziki omaka
SESTAVINE:
* 200 g grškega jogurta
* 1 kumara
* 1 žlica olivnega olja
* 1 žlička kisa
* 1 strok nasekljanega česna
* ščepec popra
* sol
Opis postopka: Naribamo kumaro (po želji jo lahko prej tudi olupimo) in ožamemo s pomočjo roke ali kuhinjskega prtička, da odteče vsa tekočina. Naribano kumaro zmešamo z ostalimi sestavinami.
ČAS PRIPRAVE: 30 minut
RECEPT PRIPRAVILA: Malinca Nastja in Filip
Kuhinja: dom24