Gobe – gozdni sadeži, ki se nam ponujajo skoraj celotno leto

Oceni objavo z 1 do 5:
(0)
Št. ocen: 0

Gobe so gozdni sadeži, ki rastejo nad zemljo, njihovo podgobje pa se skriva v prsti ali lesu. Celotnemu organizmu rečemo gliva. Ocenjeno je, da naj bi bilo na svetu okrog 140.000 različnih vrst gob, od katerih jih poznamo zgolj 3.000 užitnih, približno 650 pa je tako imenovanih medicinskih gob. Največ gob se pridela v Aziji, pri nas se pridelujejo predvsem šampinjoni, ostrigarji ter šitake.

Koristne so ker:

  • uravnavajo nivo krvnega sladkorja,
  • izboljšujejo zdravje jeter in endokrinega (hormonalnega) sistema,
  • dvigujejo razpoloženje,
  • spodbujajo imunost.

So bogat vir selena, ki ščiti in dviga razpoloženje, imajo ogromno hranil, ki jih ohranjajo vseskozi, ne glede na to, kako jih kuhamo ali drugače pripravljamo. Vsebujejo naravni inzulin, ki pomaga uravnavati nivo sladkorja v krvi in daje občutek mirnosti.

Gobe so bogate z:

  • Polisaharidi, za katere je bilo dokazano, da izboljšujejo imunski sistem.
  • Bakrom, ki pomaga proizvajati krvne celice ter vzdrževati zdravje srca.
  • Kalijem, ki znižuje krvni tlak in tudi nevarnost kapi.
  • Niacinom, ki spodbuja zdravo delovanje živčnega sistema.

Uporabimo jih lahko v:

  • obarah, juhah, enolončnicah in sotiranih jedeh,
  • popražene na malo olivnega olja s peteršiljem in dodane k omletam ali fritatam,
  • narezane in dodane k topli špinačni solati,
  • pražene s česnom in mlado čebulo ter postrežene na polnozrnatem toastu.

Poglej si še recept za pirine polnozrnate rezance s tofujem in gobicami TUKAJ.

Napisala: Malinca Natalija (Povzeto po knjigi Eat yourself calm)

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek