Funkcije in bolezni jeter ter kako jih preprečujemo

Oceni objavo z 1 do 5:
(0)
Št. ocen: 0

Jetra imajo osrednjo vlogo pri presnovi in čiščenju odpadnih snovi iz telesa, poleg tega so pomembna pri skladiščenju glikogena in sintezi plazemskih proteinov.

V njih nastaja tudi žolč, ki je izjemnega pomena za prebavo. V telesu jetra opravljajo preko 1500 funkcij. So proizvodni obrat za 95 % krvnih beljakovin, pomagajo pri uravnavanju sladkorja v krvi, čistijo in odstranjujejo strupe in bakterije iz telesa, poleg tega so skupaj z vranico pomemben rezervoar krvi, ki v primeru močnih krvavitev zaloge krvi spusti v krvni obtok.

V jetrih se skladiščijo vitamini, ki so topni v maščobah, mednje spadajo vitamini D, K, A, E, B12, pa tudi minerali, denimo železo in baker.

V jetrih se presnavlja maščoba
Maščob in ogljikovih hidratov brez jeter ne bi mogli presnavljati, v njih poteka več procesov, med katerimi se iz nekaterih aminokislin tvori glukoza, iz glukoze pa glikogen, v njih pa poteka tudi razgradnja inzulina in drugih hormonov.

V jetrih se presnavljajo tudi lipidi, holesterol se sintetizira, tvorijo pa se trigliceridi. Nič manj pomembna ni pretvorba amonijaka v sečnino, poleg tega so jetra glavni organ za razgradnjo hemoglobina, toksičnih snovi in skoraj vseh zdravil. Če v hrani uživamo preveč maščob, s tem lahko jetra preobremenimo, da se odvečna maščoba začne nalagati med jetrnimi celicami, osnovna funkcija delovanja pa je močno motena. Slabo delovanje jeter se kmalu začne odražati tako na počutju kot tudi na zdravju.

Obolenja jeter
Nenehna utrujenost, motnje koncentracije, pomanjkanje apetita in zlatenica so najpogostejši znaki, da je z jetri nekaj narobe. Povišane jetrne vrednosti lahko zdravnik ugotovi že na podlagi krvne slike. Med najpogostejša obolenja jeter spada hepatitis oziroma vnetje jeter, ki ga povzročajo virusi in nekateri strupi, ciroza ali odpoved jeter, ki je navadno posledica bodisi kakšne bolezni ali dolgotrajnega alkoholizma, tudi rak jeter se vse pogosteje pojavlja.

Razstrupljanje jeter
Za normalno delovanje jeter in preprečevanje bolezni je priporočljivo večkrat na leto opraviti čiščenje jeter. Na ostankih odmrlih bakterij in zajedavcev se začnejo v jetrnih kanalih nabirati kristali holesterola, ki postopoma rastejo in vedno bolj mašijo jetra. Mnoge grudice postopoma zdrsijo v žolčnik in od tod v prebavni trakt, veliko pa jih ostane nekje vmes. Pri razstrupljanju jeter sta nam lahko v veliko pomoč pegasti badelj in chlorela v prahu, pri obnavljanju jetrnih celic in zaščiti pa goji jagode in šisandra v prahu. Omenjena živila enostavno dodajamo v jutranje sadno-zelenjavne napitke in jetra nam bodo še dolgo služila.

PRISPEVEK PRIPRAVILA: Lina Z.

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek